Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

1066 – Regele Eduard Confesorul al Angliei a murit fără moștenitori. Acest eveniment a condus la o criză de succesiune, care va duce în cele din urmă la cucerirea normandă a Angliei.

1393 – S-a încheiat tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești 1386-1418), și sultanul Baiazid I. Tratatul prevedea ca „Principatul Valahiei” să se guverneze după propriile sale legi, iar domnul avea dreptul de a face război și pace cu vecinii săi și să încheie tratate de prietenie cu ei și să aibă drept de viață și de moarte asupra supușilor săi.

1463 – Pedeapsa cu moartea împotriva poetului François Villon a fost modificată în exil timp de zece ani. De atunci, soarta lui Villon este necunoscută.

1477 – Bătălia de la Nancy: Carol Temerarul, Duce de Burgundia, a fost ucis, iar Burgundia a devenit parte a Franței.

1757 – Regele Ludovic al XV-lea al Franței a fost ușor rănit în timpul unei tentative de asasinat cu un cuțit de către Robert-François Damiens, ultima persoană care a fost executată în Franța prin târâre în urma calului și împărțire în patru, forma tradițională a pedepsei capitale folosite pentru regicid.

1859 – Adunarea Electivă a Moldovei l-a ales, în unanimitate, ca domn pe colonelul Alexandru Ioan Cuza.

5 ianuarie 1878: S-a născut Emil Gârleanu.

1895 – Afacerea Dreyfus: ofițerul francez Alfred Dreyfus a fost destituit și condamnat la închisoare pe Insula Diavolului.

1909 – S-a născut principesa Ileana a României, fiica regelui Ferdinand și a reginei Maria (d. 1991).

1932 – S-a născut scriitorul italian Umberto Eco, autorul romanului „Numele trandafirului” (d. 2016).

1933 – A început construirea podului Golden Gate din orașul San Francisco.

1934 – S–a format un guvern liberal condus de Gheorghe Tătărăscu. Guvernările Tătărăscu au netezit calea instaurării dictaturii lui Carol al II-lea, prin ignorarea Parlamentului și guvernarea prin decrete-legi.

1956 – Elvis Presley a înregistrat piesa „Heartbreak Hotel”.

Sursa: https://historia.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *