https://blog.revistaderecenzii.com/
Ne-am revăzut în ultimii ani mai des, încrucișându-ne pașii pe străzile orașului sau la evenimente culturale. Cert este că anii păreau să nu fi știrbit nimic din ceea ce fusesem cândva, buni colegi de clasă. Eu în banca din față, el în spatele meu alături de iubirea adolescenței mele. A rămas prieten nu doar cu al său coleg de bancă, ci cu tot restul clasei. Așa încep amintirile legate de Viorel Pârligras, șeful clasei, un șef atipic și cu siguranță unic în felul său. Căci felul său de-a se impune nu era câtuși de puțin datorat unei discipline de fier sau seriozității sale, nici măcar notelor bune sau felului său timid și respectuos cu profesorii. Viorel era showmen-ul întruchipat, cu el aveam parte de multe minute bune de umor spumos, teatru improvizat pe scena cu catedră…până la intrarea-n clasă a profesorilor. Copilul timid ce se îmbujora sau albea după intensitatea emoțiilor trăite, intra în pielea oricărui personaj și făcea deliciul clasei cu dialogul improvizat sau imitațiile ad-hoc. Un elev riguros, o conștiință severă, exigentă față de sine, sub carapacea unui elev plin de haz, educat și respectuos, însă cu-n grad ridicat de răzvrătire spirituală.
Apoi ne-am regăsit după decenii. Făcuse carieră din nesecata inventivitate a imaginației sale, impregnându-se de cultura epocii pe care a străbătut-o cu siguranță în același spirit de libertate interioară, cu fantezie debordantă. Mă recunoșteam în ce zicea sau crea, percepând un glas cunoscut de fiecare dată. Numai artiștii superficiali sau fără chemare adâncă abordează un limbaj cosmopolit, pe când Viorel păstra-n limbajul său graiul și tonul cunoscut dintotdeauna. Nesecata inventivitate a imaginației sale se împletește cu cultura epocii pe care a cunoscut-o și trăit-o. Viorel te face să trăiești viața omenirii în imaginația SF-ului, lumea unde-i cunoscut și recunoscut, răsplătit poate mai mult pe plan internațional decât în propria țară. E un vizionar al expresivității gândului; umor, gingășie, tandrețe și iubire se degajă din personajele și poveștile benzilor desenate. Când ești copil, nu cei care se bucură de o forță fizică deosebită sunt și cei care dovedesc aptitudini artistice remarcabile. Copiii devin artiști nu pentru că se joacă, ci pentru că sunt determinați de o predispoziție artistică. Ei se exercită artistic pentru aceleași motive care animă sufletele artiștilor adulți. Arta copiilor nu e joc, ci expresia unui destin interior, căci ea constituie felul în care se realizează o anumită structură sufletească. Valoarea eredității în originile marilor înzestrări artistice este un fapt adesea afirmat și dovedit. Talentul artistic presupune o structură de predispoziții ierarhice. Se spune că geniul artistic este mai întâi de toate o mare putere de expresie care se reazemă pe o mare putere de atenție, de acuitate senzorială, pe un regim de viață și o anumită moralitate, căci un artist e un om devotat… creației. În realitate creația este posibilă grație preocupării pentru artă, unui regim de muncă mai mult sau puțin sistematic, pentru a produce acea constelare sistematică de idei, de obsesii profunde. Creștem și înaintăm, avem nevoie de maturizare pentru a înțelege lumea și a ne înțelege pe noi înșine. Însă maturizarea nu e incompatibilă cu păstrarea sufletului de copil, a inocenței. Comicul are puterea de-a nara povești care-n realitate sunt dure, într-o manieră amabilă, pozitivă, tandră. Caricatura ca și benzile desenate vorbesc de cotidianul insignifiant, ordinar, de epopeea vieții noastre, indiferent că se petrece în locuri exotice, de ficțiune sau alături de casă. Prin comic se pot spune povești diferite în forme distincte. Ce e minunat, e faptul că niște simple desene pe hârtie au rolul de-a ne emoționa prin personajele pe care le simțim reale. Visul devine real prin excelența grafică, cucerind un public larg printr-o forță diferită. Căci ce este scrisul, dacă nu un desen animat, viu, penetrant? Un comic scris cu o enormă libertate.
Viorel e artistul capabil de-a își reîntineri stilul și adapta la actualitate, captând generația tânără la fel de bine cum a păstrat-o pe cea care a copilărit cu Bob et Bobette, Cutezătorii, Pif. Un „uragan” creativ, cu metafore vizuale, umor, fantezie, o artă la îndemâna tuturor. Practic, o operă despre viață, frustrări, espectative, cunoaștere și autocunoaștere. Cu cât ești mai atras de desen, cu atât se simte magia creatorului ce te-a captivat. Viorel desena cu o dexteritate de maestru și surprindea cu-n umor adesea sarcastic trăsături de caracter sau adicții ale colegilor, încă de pe băncile școlii. A continuat să desene cu emoție și inteligență, cu fantezia spiritului său liber. Am senzația că–n tot ce a lucrat, artistul a creat un portret-poveste, cu fantezie și imagini pline de detalii ce ascund propria memorie afectivă și monologul interior din universul emoțional. Anii i-au marcat buclele aurii transformându-le în argintii, însă ochii săi păstrează cerul senin al inocenței. Viorel Pârligras este un VIP ce trece modest și discret pe lângă dumneavoastră, e Pierre Richard al nostru, un timid umanist plin de umor, Marele blond cu-n pantof negru. La mulți ani, cu realizări pe măsură, Viorel!
Cuvântul joc / Viorel
V- Veac vertical violet vinovat văduvit voios venea vijelios vădit viitorul vieții vuia viitura verde vineție, viscolită vulturul vedea vânzarea voastră voită, voalată
I- Iubea iscusința idioată, idolatrizată, insuficientă, indecisă, iluzorie independentă iubire ingenuă, introducere inaccesibilă istoria iresponsabilă, inodoră, incoloră, îngerească.
O- Oniric orbit omul oftează oblojit omoară oiștea ologului omniprezent ocupat observă oripilat oastea occidentului oscilant ocolind orientul ocupând ochiul oceanului
R- Revăd revista rudei ripostând râsului ridicol răposatului rictus rupestru răpitul rapid răvaș revine ropotind, rumenit, rușinat rău rumegând ruginiul rumeguș Rimbaud ruinat, radical răpus, rarefiat Reîmprospătată roua raiului răsăritului roman remite Războiul reîntregirii României Referința ramificată, rostire regăsită, reamintirea ramei raportului rătăcit religios.
E- Era erudit Eminul erijat eului erotic evident evoluat evazat empiric empatizând ecuatorial egal era-n era ermitei epileptic extins efort egal, efect estetic experiența esență ecumenică Eva elementară exista e exemplar exotic electric etimologia efortului Euterpe.
L- Limba lumii literare lucrează logosul limitat luna laudă lumina lungă, lată lucește liniștit lacul lin, licuricii lirici Lucifer liberează liliecii lagunei, lăuta lăutarului