Calendarul zilei

https://blog.revistaderecenzii.com

1519 – Cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan au pornit, din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii.

1539 – Regele Francisc I al Franței a semnat Ordonanța de la Villers-Cotterêts, prin care limba franceză a fost introdusă în locul latinei în documentele oficiale.

1628 – Nava de război suedeză Vasa s-a scufundat în portul Stockholm după numai aproximativ 20 de minute de călătorie. Nava a fost construită la ordinul regelui Gustav Adolf, ca parte a expansiunii militare pe care a inițiat-o într-un război cu Polonia-Lituania (1621-1629). S-a vrut a fi una din cele mai puternice nave de război din lume însă Vasa era periculos de instabilă cu o greutate prea mare în structura superioară a carenei.

1675 – A fost înființat „Observatorul Regal din Greenwich”. În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux din Sussex. Vechea clădire a observatorului s-a păstrat până în prezent, fiind înconjurată de un parc în centrul Londrei.

1792 – Revoluția franceză: Poporul a cucerit Palatul Tuileries. Adunarea Națională a decis suspendarea regelui din funcțiile sale, alegerea unei noi Convenții Naționale a cărei misiune era „să fondeze o națiune nouă” („a doua revoluție”).

1793 – A fost inaugurat Muzeul din palatul regal Luvru din Paris.

1884 – S-a născut scriitorul Panait Istrati (d. 1953).

1897 – Chimistul german Felix Hoffmann a izolat pentru prima dată aspirina.

1913 – Pacea de la București: A fost semnat tratatul care punea capăt celui de-al Doilea Război Balcanic, consfințind înfrângerea Bulgariei. România a anexat Cadrilaterul, iar Grecia și Serbia și-au împărțit Macedonia. 

Sursa: https://historia.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *