Elena Armenescu a lansat romanul „Dora, dincolo de surâs”. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

Miercuri, 25 septembrie 2024, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” București, medicul-scriitor Elena Armenescu a lansat romanul „Dora, dincolo de surâs”.

Activitatea a fost moderată de către Aurel Maria Baros, președintele Filialei de Proză a Uniunii Scriitorilor din România, care a prezentat și activitatea autoarei.

Elena Armenescu și-a valorificat fiecare clipă a vieții pentru studiu, cercetare, creativitate, dăruirii față de semeni, care s-au manifestat  într-un număr impresionat de publicații, colaborări, inițiative.

Este autoarea unui număr impresionant de volume în versuri și în proză: „Ferestrele somnului”, „Regatul ascuns”, „Exodul uitării”, „Dictatura iubirii”, „Stigăt spre lumină”, „Memoria statuilor”, „Iubirea împărătească”, „Joc tainic”, „Cântecul iubirii”, „Locul de lumină”, „De mână cu Orfeu (poezie)”, „Insomnia căutării” „Constelația inimii”, „Judecata animalelor și păsărilor”, „Livada cuvintelor”, „Miresme albe”, „Tainele împărătești”, „Când albastra noapte…”, „Gânduri de utrenie”, „Gânduri de vecernie”, „Cărările sufletului”, „Căutătorii sensului”, „Călător prin labirint”, „DORA, dincolo de surâs”.

Are în pregătire volumele în proză: „Destinul călătorului”,  „Ieșirea din labirint”.

Este prezentă în mai multe antologii și a coordonat antologiile, „POEȚI ROMÂNI Slăvind dumnezeirea”, „UNIREA FACE PUTEREA”, dedicată Centenarului Marii Uniri, „Mișcarea Mondială pentru Poezie” (ediție multilingvă), „Antologie lirică personală în colecția: „111 cele mai frumoase Poezii”.

Lucrări în colaborare. Publicațiile ARP Biblioteca on-line: „Mărturisirea de credinţă literară”, vol. 2; „Cuvinte pentru urmași  Modele și exemple”, vol 2; „Compendiu de literatură pentru elevi”.

Colaborări în presa literară și media -reviste: „Luceafărul”, „Poesis”, „Contrapunct”, „Viaţa Românească”, „Sfârşit de mileniu” (actual „Milenium”), „Convorbiri literare”,  „Banchetul”, „Contact internațional”, „Cetatea lui Bucur”, Astralis”, „Neuma”, „Caligraf”, „Cronica timpului”.

Colaborări on line: la Publicatiile ARP, INTERMUNDUS media on line: „Epoca”, „Ecoul”, „Monitorul cultural”, „Dacologica”, „Cetatea lui Bucur”, „Oglinda literară”, „Romanian VIP”, Australia”, „Curentul internațional”, „Observatorul”, Canada, „Confluențe românești”,  Bruxelles, „Phoenix mission”, USA, „Atma Internațional. Revista Astralis”.

Elena Armenescu este membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Asociației Medicilor Scriitori și Publiciști Români, membră fondatoare a Fundației MIRABILIS pentru Medicină Alternativă, secretar al UNFR, cu statut consultativ ONU, a participat cu lucrări proprii la manifestări internaționale, este vicepreședinte al Academiei Daco-Române.  

A fost distinsă de către Regatul Belgiei cu Diploma și Crucea Roșie în grad de Officer pentru servicii aduse cauzei progresului.

Elena Trifan a apreciat complexitatea preocupărilor intelectuale ale doamnei Elena Armenescu, vastitatea cunoștințelor, profunzimea gândirii, talentul, creativitatea, spiritul de prietenie și de colaborare, participarea cu lucrări valoroase și originale la proiecte organizate de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Prahova.

        Acum și-a uimit și încântat cititorii cu apariția unui roman, „Dora, dincolo de surâs”, publicat la Editura Tracus Arte, în anul 2024.

Acesta este structurat în  douăzeci și nouă de capitole, are ca motto

 un citat din Carl Gustav Jung, prefață scrisă de Mihai Neagu Basarab și în loc de postfață, aprecierile a trei critici literari: „Căutare și regăsire sau Drumul spre iubire”, de Mihaela I. Rădulescu, „Trăire și transfigurare”, de Florentin Popescu și „Un mic compendiu al cunoașterii universale – Elena Armenescu – Dora, dincolo de surâs”, de Cezarina Armenescu.

Coperta pe care se află chipul adolescentin al autoarei este realizată de George Roca.

În timpul lansării de la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” din București cartea a fost prezentată de scriitorii: Mihai Neagu Basarab, Florentin Popescu,  Mona Vâlceanu, Mihai Antonescu.

Mihai Neagoe Basarab a apreciatcomplexitatea și superioritatea cărții care are deopotrivă elemente de tratat științific, de roman științifico-esoteric, dar și științifico-religios. A considerat-o „o carte superior instructivă, pedagogică prin numeroasele elemente de istorie, filozofie, ezoterism și prin prezentarea de personaje cu o înaltă ținută culturală și sufletească”.

În aprecierea lui Florentin Popescu,  „Dora, dincolo de surâs” este „un roman existențial, o continuă căutare a adevărului, a esenței existenței umane pe pământ, dar și o căutare de sine, o pendulare între idealurile și preceptele personale de viață și societatea cu evenimentele ei”.  A apreciat talentul autoarei care este un scriitor născut, nu făcut.

În viziunea lui Mihai Antonescu, „Dora, dincolo de surâs” este un tratat despre iubire, despre sine, despre lume, un periplu prin toate religiile lumii.   

Mona Vâlceanu a fost impresionată, în mod deosebit, de iubirea față de satul natal și față de semeni, a lecturat fragmente din carte.

Marin Voican Ghioroiu l-a numit un roman de excepție, inedit, care oferă o frescă a ultimilor 50 de ani, a evidențiat legătura dintre cuvintele „dor”, „dorință”, „Dora”.

În semn de apreciere, doamnei Elena Armenescu i-a fost dedicat un catren de către scriitoarea Ioana Stuparu și i-a fost conferită o diplomă din partea Academiei Dacoromâne, Filiala Brașov.

Au fost audiate câteva fragmente din carte în lectura autoarei.                                                                                                     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *