https://blog.revistaderecenzii.com


În zilele de 27-29 iunie 2025, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” București s-a desfășurat o nouă ediție a Târgului de Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Acesta se înscrie în Programul „Târguri de la sate”.
Pe aleile muzeului, în răcoarea arborilor, în preajma caselor tradiționale, meșteri talentați și pricepuți din toată țara și-au expus produsele artizanale, realizate cu multă originalitate și talent, din materiale naturale: pânză, lemn, metal, lut, sticlă, piele, lână, plante.
O altă trăsătură a târgului a fost diversitatea manifestată atât la nivelul materialelor din care au fost confecționate produsele și al sortimentelor, cât și al vârstelor, profesiilor cărora s-au adresat.
Țesăturile și cusăturile au fost bogat reprezentate de obiecte de vestimentație lucrate pe pânză, cu motive florale sau geometrice, ștergare, carpete, covoare, trăistuțe, brelocuri. Opinci și chimire din piele, măști rituale, vase de ceramică au întregit și la acest târg imaginea specificului tradițional românesc.
Oul, simbolul vieții, nelipsit din tradițiile pascale, s-a bucurat și el de reprezentări multiple: pictură pe coajă naturală, pe lemn, realizat din mărgele sau croșetat.
Universul floral a încântat ochiul și sufletele vizitatorilor în reprezentări naturale prin intermediul florilor uscate de lavandă, cât și pe cusături și țesături, pictură realizată pe lemn, pe sticlă, pe pietre semiprețioase, pe dovleci.
Dragostea de frumos s-a manifestat și la nivelul bijuteriilor confecționate din mărgele, pietre semiprețioase, lână împâslită, flori, metale.
Meșteșug și artă muzicală au coexistat deopotrivă pe tarabele creatorilor de instrumente muzicale.
Glasul muzicii s-a făcut cunoscut și prin intermediul interpreților de muzică populară care și-au dat concursul pe scena în aer liber din incinta muzeului.
Iubitorii de carte au putut achiziționa semne de carte croșetate, cusute pe pânză cu motive florale sau pictate pe lemn.
Har și sentiment religios s-au revărsat din icoanele lucrate pe sticlă și pe lemn.
Prelucrătorii de metale au adus la târg atât obiecte de uz casnic și bijuterii cu valoare utilitară și simbolică.
Copiii s-au putut bucura de o paletă bogată de jucării atât cu valoare educativă, cât și ludică, reprezentând mijloace de transport din lemn, păpuși din porțelan, din pânză, din dovleci, îmbrăcate în costume populare.
Un atelier de cioplituri în lemn a fost susținut de către maestrul Vasile Moldoveanu din județul Dâmbovița.
Târgul s-a desfășurat într-o atmosferă plăcută, calmă, în care spiritul naturii s-a împletit cu cel al tradițiilor și inovațiilor manifestate la nivel meșteșugăresc.