În premieră la TEATRU TV – preluarea unui spectacol de succes – „Emigranții”, de Slawomir Mrożek, de la Teatrul ARCA,
Luni, ora 20:10, la TVR 2 și TVR HD
De-a lungul anilor, „Emigranții”, piesa în două personaje a lui Slawomir Mrożek, a avut parte de diverse distribuții și montări de succes, de la cuplul Mitică Popescu (XX) – Ștefan Iordache (AA) în spectacolul pus în scenă de Mircea Daneliuc în anul 1977 la Teatrul Mic, sau, în același an, cea de la Teatrul de Stat Oradea, cu Mircea Constantinescu și Radu Vaida, până la cea mai recentă, care a avut premiera în această lună la Teatrul Național din Cluj, cu Tudor Lucanu și Matei Rotaru. Casa de producție TVR propune spre difuzare spectacolul independent preluat de la Teatrul Arca, cu Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu în rolurile principale.
Căutând secretul longevității textului, care traversează generații de actori și atrage în continuare public, am stat de vorbă cu domnul Tomasz Kluz, coordonator al proiectelor culturale, de la Institutului Polonez de cultură din București, partener al TVR în realizarea acestei producții. „Mrożek este cel mai cunoscut și mai des pus în scenă dramaturg polonez contemporan, continuator al teatrului absurdului, care a creat un limbaj caustic și foarte amuzant. Dramele lui, comediile lui sunt înțelese de publicul de pe întreg mapamondul și aceasta este cheia succesului său. Cred că „Emigranții” este, dintre textele sale, cel mai frecvent pus în scenă.
În România, prima dată, piesa a fost montată, la câțiva ani după ce a fost scrisă, la Teatrul din Oradea, unde a ajuns pe filieră francofilă, prin intermediul limbii franceze.”
În „Emigranții”, AA, muncitorul, și XX, intelectualul, se înfruntă pe parcursul unei nopți de trecere între ani:
„AA: La ce poți să muncești stând în hamac?
XX: Gândesc.
AA: Oho! La ce?
XX: Mă întreb dacă ai fi în stare să mă denunți.”
Dl. Kluz ne vorbește și de geneza acestei montări, a cărei preluare este difuzată luni în premieră, care a pornit de la inițiativa independentă a doi actori și a unui scenograf. „Lari și Silvian au venit la noi cu propunerea în 2010. Eram destul de sceptici – doi băieți tineri, fără regizor. Ideea lor era că până acum au lucrat cu mai mulți regizori și acum voiau să joace teatrul actorilor. L-au convins cu greu și pe Dan Hornoiu să îi primească pe scena de la Teatrul Arca și au căutat fonduri pentru producție. Au propus un buget estimativ, modic, pe care l-am suportat. Am stat de vorba foarte mult despre piesa. Textul lui Mrożek este clasic, este studiat și în liceu, în Polonia. De la prima repetiție am știut că va fi un succes. Succesul, nu doar de public, a fost confirmat de selecția la Festivalul Național de Teatru din 2011. Ca reprezentanți ai teatrului independent, băieții s-au găsit brusc într-o companie selectă, concurau cu Marcel Iureș si Maia Morgenstern. ”
Mrożek provine dintr-o tradiție teatrală care, anul acesta, împlinește 250 de ani. „Sărbătorim o cifră rotundă de la înființarea în 1765 a primei trupe de teatru cu actori, sub patronajul regelui Stanislaw August Poniatovski, care a primit clădire proprie și oferea accesul publicului obișnuit, devenind astfel prima instituție de teatru național polonez.” Tot anul acesta se mai împlinesc și 100 de ani de la nașterea lui Tadeusz Kantor, precum și 130 de ani de la nașterea unui alt mare dramaturg polonez, Stanisław Ignacy Witkiewicz. „Teatrul polonez este teatrul care se implică. De la început teatrul comenta realitatea și încerca să o schimbe. Cei mai importanți creatori de teatru polonez erau implicați în politică și erau conștienți că arta dramatică este o formă de implicare politică. Teatrul contemporan polonez se caracterizează printr-o poziție critică față de societate, față de neo-liberalism și realitatea capitalistă, care domină societatea poloneză din ultimii douăzeci de ani, care a dus la rezultate bune în termeni economici, dar care a generat și probleme sociale. De aici, titlul volumului de teatru polonez contemporan, colecție de texte dramaturgice recente – Psihoterapolitica.
Altă trăsătură a teatrului polonez este imperativul, un „must” am putea spune, de a fi în avangardă, de a deschide căi noi în artă. Cei doi maeștri ai avangardei teatrale poloneze sunt Kantor, de la a cărui naștere sărbătorim 100 de ani, și Grotowski. Kantor a adus în conștiința creatorilor de teatru subiectul memoriei, al memoriei colective și al importanței memoriei. În perioada ce a urmat celui de-al Doilea Război Mondial, când toată lumea voia să uite, să se bucure de viață, el a conceput teatrul morții și spunea că „fără memorie vom repeta greșelile trecutului”. Grotowski a adus la limită arta actoricească, a apropiat-o de o formă de religie, de actul sacru, asemeni misterelor religioase.”
Difuzarea acestui spectacol omagiază împlinirea a 250 de ani de teatru polonez, tot atât de la înfiinţarea Teatrului Naţional din Varşovia, și 85 de ani de la nașterea lui Slawomir Mrożek. Spectacol preluat în HD.
Teatru TV
TVR2 – luni, 29 iunie, ora 20:10 și
TVR HD – luni, 29 iunie, ora 20 :10 și în reluare, marți 30 iunie, ora 14 :00
EMIGRANȚII
de Slawomir Mrożek.
Spectacol preluat de la Teatrul Arca-La Scena,Bucuresti;
Realizat în parteneriat cu Institutul Polonez de Cultură
Distribuția: Lari Giorgescu și Silvian Vâlcu
Scenografia: Vladimir Turturică ;
Echipa TV
Producător: Lucia Constantinescu; Director de imagine: Mugur Nedelescu; Sunet: Valentin Bartolomeu; Montaj: Rodica Rădulescu; Postprocesare sunet: Gigi Melinte; Ilustrație muzicală: Tudor Stănescu ; Organizator producție: Sorin Cristea; Producător coordonator: Andras Demeter; Regia TV: Andrei Măgălie.
Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni, și în reluare marți.