Capcanele manipulării, de Mirela Teodorescu

descărcare

Mirela Teodorescu: Capcanele manipulării

 

Manipularea psihologică apare când o persoană este folosită în folosul alteia. Manipulatorul, în mod deliberat, creează un dezechilibru de putere, și exploatează “victima” pentru a-și satisface propriul program.

Preston Ni, specialist în comunicare, ne ajută și ne îndrumă să evităm capcanele manipularii.

Iată câteva idei  simple de a evita și eventual de a identifica astfel de situații.

Cunoașterea drepturilor fundamentale

 

Cel mai important ghid când va confruntați cu manipularea psihologică, este cunoasterea drepturile dumneavoastră și reconoașterea situațiilor când acestea sunt încălcate. Atât timp cât nu faceți rău cuiva, aveți dreptul să vă ridicați și să vă apărați drepturile. Pe de altă parte, dacă lezați alte persoane, puteți altera aceste drepturi. Iată câteva dintre drepturile fundamentale:

  • Dreptul de a fi tratat cu respect;
  • Dreptul de a vă exprima sentimentele, opiniile și dorințele;
  • Dreptul de a vă fixa prioritățile;
  • Dreptul de a spune “nu” fără a vă simți vinovat;
  • Dreptul de a obține ceea ce ați plătit;
  • Dpreptul de a avea opinii diferite de ceilalți;
  • Dreptul de a vă feri și de a vă proteja să fiți amenințați psihic, mental sau emoțional;
  • Dreptul să vă creeați propria fericire și viață sănătoasă..

Aceste drepturi fundamentale reprezintă limitele dumneavoastră. Desigur, societatea noastră este plină de persoane care nu respectă aceste drepturi. Persoanele care manipulează psihologic, în particular, doresc să vă priveze de drepturile dumneavoastră, să vă poată controla și să obțină avantaje de pe urma dumneavoastră. Dar numai dumneavoastră aveți puterea și autoritatea morală să declarați că dumneavoastra sunteti, și nu persoana manipulatoare, cea responsabilă de viața dumneavoastră.

Păstrați distanța

O cale de a detecta o persoana manipulatoare este să vedeți dacă o persoana acționează sub diferite abordări în fața persoanelor diferite și în situații diferite. În timp ce noi toți avem un  nivel de diferențiere socială, anumite persoane manipulatoare tind în mod obișnuit să se oprească în extreme, fiind foarte politicoși cu unii indivizi, până la a fi necuviincioși  cu alții, sau total lipsiți de ajutor la un moment dat și agresivi în următorul moment. Când observați acest tip de comportament,  la un individ, păstrați o distanță considerabilă și evitați angajarea discuțiilor, o faceti numai dacă trebuie neapărat. Cum am menționat mai sus, motivele pentru manipulare psihologică cronică sunt complexe și bine definite. Nu este sarcina dumneavoastră să-i salvați.

Evitați Personalizarea și Auto-Condamnarea

 

Atât timp cât obiectivul persoanei manipulatoare este de a căuta și exploata slăbiciunile dumneavoastră, este de înteles să vă simțiți într-un mod neadecvat, sau chiar să vă acuzați că nu l-ați servit pe manipulator. În aceste situații, este important să vă amintiți că nu dumneavoastră sunteți problema; sunteți manipulați să vă simțiți neconfortabil cu dumneavoastră înșivă, așa încât sunteți gata să cedați puterea și drepturile dumneavoastră. Evaluați relația dumneavoastră cu manipulatorul și puneți-vă următoarele întrebări:

 

  • Sunt tratat cu respect adevărat?
  • Sunt rezonabile așteptările acestei persoane pentru mine?
  • Este această relație unilaterală sau bilaterală?
  • În final, mă simt confortabil în această relație?

 

Răspunsurile dumneavoastra la aceste întrebări vă dau indicii importante dacă “problema” în relație, sunteți dumneavoastră sau cealalta persoană.

Concentrați-vă asupra lor punând întrebări verificare.

În mod inevitabil, manipulatorii psihologici vă vor face cereri. Aceste “oferte” de multe ori vă vor face să ieșiți din cadrul dumneavoastră pentru a le satisface nevoile. Când auziți o solicitare nepotrivită, este necesar câteodata să vă concentrați pe persoana manipulatoare punându-i câteva întrebări de verificare, pentru a vedea dacă el sau ea conștientizează destul pentru a recunoaște inegalitatea planului lor. De exemplu:

  • “Pentru tine arată rezonabil acest lucru”?
  • “Crezi că ceea ce vrei de la mine este corect”?
  • “Pot să spun și eu ceva legat de asta”?
  • “Îmi ceri sau îmi spui asta”?
  • “Și ce obțin eu din asta”?
  • “Chiar aștepți ceva de la mine [refaceți cererea de inechitate]?”

Când puneți astfel de întrebări, sunteți în fața unei oglinzi, astfel manipulatorul poate vedea adevărata natură a manevrei sale. Dacă manipulatorul are un anumit nivel de conștientizare, el sau ea vor retrage cererea și vor bate în retragere.

Pe de altă parte, manipulatorii patologici adevărați, vor respinge întrebările dumneavoastră și vor insista să meargă pe calea lor. Dacă apare această situație, aplicați sfaturi care să vă mențină puterea și să stopați manipularea.

 

Utilizați Timpul în avantajul Dumneavoastră

 

Suplimentar pentru cererile nerezonabile pentru dumneavoastră, manipulatorul așteaptă deasemenea un răspuns imediat de la dumneavoastră, pentru a maximiza presiunea și controlul lor asupra dumneavoastră în această situație. (In vânzări acest lucru se numește, “încheierea afacerii”). În timpul acestor momente, în locul răspunsului imediat către cererea manipulatorului, aveți în vedere influența timpului în avantajul dumneavoastră, și distanțați-vă imediat de influența ei/lui. Puteți exersa plasarea dumneavoastră deasupra situației spunând simplu:

“Mă voi gândi la acest lucru!”

Considerați cât de puternice sunt aceste câteva cuvinte de la un client către un agent de vânzări, sau de la un prospector romantic către un urmăritor înverșunat, sau de la dumneavoastră către un manipulator. Asigurați-vă timpul necesar să evaluați argumentele pro și contra ale situației, și să considerați dacă doriți să negociați un acord echitabil, sau dacă vă simțiți mai bine spunând “nu”, lucru care vă conduce către următorul punct:

Cum să spui “Nu” – Diplomatic dar Ferm

 

Pentru a fi în stare să spui “nu” în mod diplomatic dar să fie ferm, înseamnă să practici arta comunicării. Articulat în mod efectiv, se permite să stați în terenul dumneavoastră menținând o relație realistă. Amintiți-vă că drepturile dumneavoastră fundamentale includ și dreptul de a vă fixa prioritațile, dreptul de a spune “nu” fără a avea sentimentul de vinovăție, și dreptul de a alege bunăstarea și o viață sănătoasă.

Fixați Consecințele

 

Când un manipulator psihologic insistă să vă violeze granițele, și nu consideră un “nu” ca răspuns, dezvoltați consecințele.

Abilitatea de a identifica și expune consecințele reprezintă cea mai importantă  abilitate pe care o puteți folosi pentru a încheia discuția cu o persoană dificilă.

Confruntarea cu Intimidatorii, Siguranța

 

Un manipulator psihologic devine deasemenea intimidator când forțează sau rănește altă persoană.

Cel mai important lucru de ținut minte despre intimidator este că ei aleg pe aceia care sunt percepuți ca slabi, așa că atât timp cât rămâneți pasivi și maleabili, faceți din dumneavoastră o țintă. Dar mulți intimidatori sunt lași în interiorul lor. Când încep să-și arate ținta lor și își cer drepturile, de multe ori intimidatorii bat în retragere. Acest lucru se întâmplă în școli, precum și în mediul casnic sau birouri.

 

Ca nota empatică, studiile arată că mulți intimidatori sunt victime ale propriilor lor violențe. Acest lucru nu scuză nicidecum comportamentul intimidatorilor, dar vă pot ajuta să considerați și să tratați intimidatorii într-un mod mai nepăsător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *