Despre valoarea inteligentei
Omul, atunci cand a fost lasat pe pamant, a fost inzestrat cu valori specifice fiintei umane. Printre aceste valori, omul a fost inzestrat si cu inteligenta, insa aceasta nu i-a fost impusa, el avand posibilitatea sa aleaga daca vrea sa o dezvolte sau sa o foloseasca.
In opinia mea, inteligenta este cea mai valoroasa inzestrare a omului. Un om care vrea cu adevarat sa-si arate valoarea trebuie mai intai sa demonstreze, atat lui, cat si celorlalti ca este inteligent. Aceasta nu trebuie afisata prin laude aduse noua de noi insine, ci prin fapte ce demonstreaza adevarata inteligenta, laudele venind de la ceilalti.
Un prim argument adus in favoarea opiniei mele se refera la persoanele cu adevarat inteligente, persoanele ce-si folosesc aceasta inzestrare pentru a-i face fericiti pe ceilalti si de asemenea pentru a se dezvolta pe plan personal si profesional. De exemplu, persoane cu adevarat inteligente sunt profesorii sau avocatii, si nu numai, deoarece acestia isi folosesc inteligenta pentru a se dezvolta atat ei, cat si pentru a-i ajuta pe ceilalti.
Al doilea argument se refera la oamenii inteligenti ce nu-si dezvolta aceasta inzestrare, ce pentru a se ridica sau pentru a parea altceva decat ceea ce sunt folosesc orice alte mijloace, lasand inteligenta deoparte. Un asemenea exemplu este Ion, personajul principal din romanul lui Liviu Rebreanu. Acesta, desi se putea dezvolta cu ajutorul inteligentei, a ales sa nu o faca, apeland la alte mijloace: santaj, seductie etc.
In concluzie, valoarea inteligentei se masoara prin gradul de dezvoltare a omului, realizata prin utilizarea inteligentei, nu prin alte mijloace.