https://blog.revistaderecenzii.com


Recent, la Ploiești, în Sala Coloanelor a Palatului Culturii s-a desfășurat evenimentul „Asia Cultural Fest, o călătorie printre tradiții și culoare”, inițiat și organizat de Camera de Comerț și Industrie a orașului Ploiești și Consiliul Județean Prahova, în colaborare cu reprezentanți ai Ambasadelor din câteva țări asiatice: Malaezia, Bangladesh, Filipine, Turkmenistan, Sri Lanka, Japonia, India, Indonezia, Coreea.
Evenimentul și-a propus o introducere în cultura asiatică prin intermediul expozițiilor de obiecte specifice fiecărei țări participante, realizate cu multă autenticitate și rafinament: costume populare, țesături, împletituri, ceramică, jucării, dulciuri etc., de materiale de promovare: cărți, albume, pliante, muzică și dans.
Județul Prahova a expus materiale de promovare, vase de ceramică și macheta județului.
Pe standul Malaeziei au putut fi admirate costume populare, care sunt strâmte, simple sau cu motive geometrice și vegetale, femeile poartă hijab. Au atras atenția și toba, evantaiul în formă de frunză. Un loc important în expoziție i-a fost oferit gastronomiei malaeziene, despre care am fost informați că se bazează mult pe rădăcinoase, fructe, orez, fructe de mare, carne de pui și vită halal, adică provenită de la animale nestresate, care, conform legii islamice, au fost sacrificate foarte repede și cu obiecte bine ascuțite pentru a se reduce starea de suferință.
Bangladesh, care se află printre primele locuri în lume la producerea de textile și covoare, a expus obiecte de îmbrăcăminte și accesorii ale acestora, poșete, brățări, cât și covoare și un coș împletit. O notă de exotism și duioșie a adus-o o ricșă în miniatură, foarte frumos pictată. La standul Bangladeshului am avut ocazia să o cunoaștem și pe doamna Jeni Deaconu, o împătimită de lumea asiatică, unde a călătorit și unde a fost impresionată, în primul rând, de calitățile oamenilor.
Filipine s-a reprezentat prin țesături, păpuși, corabia-jucărie, scoici sidefate și obiecte de artizanat și de uz casnic, create cu ele, produse culinare.
Turkmenistan a expus costume populare din care ne-au reținut atenția, în primul rând, tahya, boneta de pus pe cap, ceșka, încălțăminte croșetată. Au fost prezente și instrumente muzicale, precum: dutar, gyjak.Vizitatorii au fost serviți cu suc, apă, lipie, pișme, gogoși, foarte asemănătoare cu gogoșile noastre.
Indonezia ne-a introdus într-o lume exotică, în care am putut admira jucăria dakon, o corabie din lemn de teak, prevăzută cu două rânduri de câte opt orificii în care se pun mingiuțe, păpuși care reprezintă mirele și mireasa din Jvanesse, pinissi cruiser din Makassar – Sulawesi de Sud, păpuși tradiționale wayng golek, din Jawa de Vest, pasărea garuda wiwaha, expresie a artei sculpturale din Insula Bali, cât și instrumentul muzical, angklung, din bambus.
Foarte bine reprezentată a fost și gastronomia indoneziană, vizitatorii având posibilitatea de a degusta produse, precum: pastel, prăjitură preparată din aluat fraged, cu umplutură de carne de pui, mărunțită, mix de legume și ou; es melon serut, o băutură rece, preparată cu pepene ras, sirop, gheață, îmbogățită cu nata de cacao, jeleu; kue pepe, tort stratificat, pregătit la abur, din făină de tapioca, lapte, zahăr, cu textură stratificată și moale.
India s-a remarcat, și de data aceasta, prin mulțimea statuetelor, majoritatea cu chip de elefanți, frumos colorați și împodobiți, dulciuri.
Vizitatorii au fost serviți și cu renumitele dulciuri: samosa, pateu pregătit din aluat de formă triunghiulară, umplut cu legume, prăjit în ulei sau copt la cuptor, și jalebi, gogoși însiropate.
Pe standul indian a fost expusă și cartea „Arta picturii corporale cu Henna, o pasiune care trece dincolo de granițe”, de Ana-Maria Butură, în care se afirmă că „Astăzi henna nu este doar o formă de decorare a pielii, ci un mijloc de exprimare personală, un ritual de celebrare și o punte între culturi. Prin această artă, corpul uman devine o pânză vie, pe care se imprimă povești, simboluri și emoții.” (pag. 13)
În timpul desfășurării evenimentului, impresia de viață, de autentic, de respect pentru tradiție a fost sporită și de cromatica exponatelor și de costumele purtate de către reprezentanții fiecărei țări.
Evenimentul cultural de la Ploiești a fost o adevărată sărbătoare, cu o profundă valoare cognitivă și afectivă, în care aspecte ale fondului autohton al diferitelor țări au fost prezentate într-o atmosferă caldă, primitoare, prietenoasă, de către persoane amabile și cooperante.
Punctând numai câteva aspecte, a deschis, totodată, un drum către dorința de cunoaștere a geografiei, istoriei, culturii țărilor participante, prin organizarea de noi expoziții, lectură și călătorii.