Bianca Dinescu: Despre români cu inițiativă, de ieri și de azi, în publicistica TVR 1

Elena Dinu si tineri GEYC

Despre români cu inițiativă, de ieri și de azi, în publicistica TVR 1 din acest sfârșit de săptămână

Mergem pe drumul ciobanului Bucur, întemeietorul Capitalei de azi, la „Exclusiv în România”. Iar în „Dosar România”, cunoaștem tinerii întreprinzători din comunitatea GEYC, dar și un sucevean care își fabrică propriile avioane. Toate acestea, duminică, 8 noiembrie, la TVR 1.

La granița dintre județele Buzău și Vrancea, o zonă montană de o rară frumusețe și încărcată de tradiții și legende, se află satul Jitia. Acolo pornește călătoria echipei „Exclusiv în România”, care și-a propus, pentru ziua de 8 noiembrie, să ne conducă pe urmele legendarului cioban Bucur. Cristi Tabără ne așteaptă cu noi povești și imagini spectaculoase duminică, de la 16.30, la TVR 1.

Primul obiectiv, „Masa lui Bucur”, ne poartă pe un drum nu lipsit de peripeții. Situată pe Vârful Penii, satul Pleşi, comuna Bisoca, „Masa lui Bucur” este o stâncă imensă, cântărind 150 de tone. Despre ea se spune că a slujit drept masă ciobanului Bucur, după unii, sau haiducului Bucur, după alţii, cel care a întemeiat orașul Bucureşti. Este localizată pe un platou muntos, la 1.142 m altitudine, aşezată pe trei bolovani mai mici, asemeni unei mese tradiţionale româneşti.

Urmează o oprire la mănăstirea Poiana Mărului, unde aflăm povestea absolut fabuloasă a părintelui Dionisie, fost baschetbalist și campion cu Universitatea Cluj, actualmente atlet al lui Hristos și duhovnic al mănăstirii…
Ajungem apoi în satul Cerbi, acasă la artistul popular Florica Țăpor, pentru a afla tainele țesăturilor tradiționale, dar și a păretarelor. Știti ce este o sticatoare? Vom afla în această duminică, la „Exclusiv în România”.
„Brâul de la Jitia” este un vechi ansamblu de dansuri populare de pe Valea Râmnicului. Este compus doar din bărbați și este o adevărată încântare să-i vezi pe dansatori, mai tineri sau mai în vârstă, în plină acțiune în Poiana Negari din comuna Jitia. Și tot pe 8 noiembrie, de la Jitia ajungem la Sărulești, unde avem întâlnire cu Mircea Micu, tezaur uman viu UNESCO. Extrem de viu și de hâtru, domnul Micu ne oferă un regal de măiestrie artistică la caval, fluier, cimpoi și bucuim, dar și o lecție de viață.
Jitia, Bisoca, Poiana Mărului. Trei sate, două județe, o singură țară: Țara lui Bucur. O colindăm alături de Cristi Tabără și echipa „Exclusiv în România”, duminică, 8 noiembrie, de la ora 16.30, la TVR 1.

***
Românul care scoate avioane pe bandă rulantă, în „Dosar România”

Mulţi oameni sunt pasionaţi de zbor, dar foarte puţini îşi împing patima la extrem. Unul dintre ei este însă pilotul instructor Dan Mitric, din Rădăuți, pentru care văzduhul și-a deschis demult toate „porțile de zbor”. După ce a deslușit tainele zborului, ideea de a avea propriul său avion a devenit cât se poate de firească. Și pentru că nu avea bani să și-l cumpere… i-a rămas o singură variantă: să-l asambleze singur de la zero, ca pe lego.

De la primul avion asamblat în atelierul aerodromului din Frătăuți până acum au trecut doi ani, timp în care pilotul Dan Mitric a reușit sa ridice de la sol peste 20 de avioane de agrement, de mici dimensiuni, pe care le vinde atât la export, cât și pe piața internă pasionaților de aviație. Povestea românului care fabrică avioane pe bandă rulantă ne-o spune realizatoarea Cristina Țilică la „Dosar România”, pe 8 noiembrie, de la 17.30, la TVR 1.

***
Și tot la „Dosar Romania” din această duminică aflăm cine sunt tinerii din comunitatea GEYC, care se încăpățânează să rămână în țară și să facă performanță, să exceleze în domeniile pe care şi le aleg şi să schimbe ceva în acest sistem deficitar. Despre ei ne vorbește realizatoarea Elena Dinu în reportajul pe care îl semnează în „Dosar România”, la TVR 1.

„Despre comunitatea GEYC am auzit într-o zi la radio. Mulți au găsit în comunitate acel ‘ceva’ pe care îl căutam, dar nu știam cum se numește, oportunitatea de a ne dezvolta și descoperi pe noi prin diverse modalități, unde fiecare poate alege ce i se potrivește. Acum, această comunitate oferă tinerilor informația într-o manieră ușor de înțeles și îi implică în procese de consultare pe diverse teme. Iată că în România se poate. Dacă ești corect și împarți cu cei de lângă tine lucrul bun, el devine și mai bun!”, ne spune realizatoarea.

GEYC este comunitatea care caută, găseşte şi dezvoltă oportunități ce dau şanse de formare şi afirmare celor care vor să facă parte din ea. Sunt elevi, studenți, dar și profesori. Cu toţii aleg să fie împreună și să facă împreună lucruri importante, chiar dacă nu sunt mediatizaţi. Să îi numim formatori de tineri? Cei care mai pot oferi o soluţie României? Sunt implicați în zeci de proiecte. Călătoresc. Schimbă impresii. Dar, dincolo de vorbe, ce oferă ei? Aflăm urmărind reportajul „Urmează stația Universitate” din „Dosar România”, duminică, de la 17.30.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *