„PE CALE cu Tibi Ușeriu” și „Superhombre”, documentare de excepție la TVR 1
„Când nu mai poți, mai poți un pas”. Pe 19 și 20 august, de la ora 21.00, telespectatorii TVR 1 află poveștile incredibile ale ultramaratonistului Tibi Ușeriu și alpinistului Horia Colibășanu, doi români care au dat un nou sens cuvântului „ambiție”.
Două povești ce frizează fantasticul, două caractere oțelite, doi oameni pentru care imposibilul e doar un cuvânt în dicționar. Tibi Ușeriu și Horia Colibășanu ne-au arătat de-a lungul anilor că încrederea în forțele proprii poate muta munții din loc, dacă ea este secondată de sprijinul celor dragi. Pe 19 și pe 20 august, TVR 1 difuzează două documentare de excepție, dedicate celor doi sportivi care au purtat steagul României pe cele mai înalte culmi. „PE CALE cu Tibi Ușeriu” și „Superhombre” pot fi urmărite miercuri și joi, de la ora 21.00.
„Când nu mai poți, mai poți un pas”, spune campionul absolut Tibi Ușeriu, triplu câștigător al celei mai dure competiții din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC, (în 2016, 2017 și 2018). Documentarul Casei de Producție TVR „ PE CALE cu Tibi Uşeriu”, semnat de Ana Preda, vorbește despre resetarea acestuia, un om cu un trecut greu de depășit. Fost infractor condamnat pentru jaf armat și închis într-o închisoare de maximă securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes și activist social. Filmul se vede la TVR 1 miercuri, 19 august, de la ora 21.00.
Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violență în familie și-n afara ei, lipsă de educație și de îndrumare reală din partea părinților și a profesorilor. Și totuși, oricât de jos ai cădea în viață, ai resurse nebănuite și poți renaște din propria cenușă dacă ai sprijinul familiei, al celor foarte apropiați, dacă ți se redă încrederea în tine, este crezul lui Tibi, demonstrat prin propria-i poveste de viață.
Filmul caută să afle ce resorturi interioare și ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Ușeriu să-și remodeleze viața. Când, cum și de ce s-a produs revelația schimbării? Ca noi toți, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educația era bazată pe pedepse corporale, școala și comunitatea abuzau la rândul lor de el. A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinților, bunicilor, a trăit o adolescență într-o Românie dezorientată, în tranziție, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiți pentru ce-i aștepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reușit.
Valorile și principiile vieții se schimbă odată cu evoluția – sau involuția – noastră, în funcție alegerile pe care facem: dacă în copilărie Tibi și fratele său Alin au fost învățați să fure lemne din pădure, acum ei au ajuns să-i educe pe copii și adulți cum să protejeze pădurea, cum să planteze copaci, cum să se opună defrișărilor ilegale, ce beneficii îți poate returna natura, dacă n-o distrugi. Pentru Tibi, „Lumea Tășu” e locul resetării sale, care i-ar fi schimbat destinul dacă ar fi existat în timpul adolescenței sale. Chiar și așa, Tibi își asumă atât trecutul, cât și prezentul.
Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animația. Ilustrația și prelucrarea computerizată a fost realizată de Ioana Florea Nutz. Animația vine să susțină povestea din trecutul personajului principal, dar e aleasă și ca mijloc vizual de exprimare dramatică.
„Superhombre” sau Omul din Atlantis… la înălțime
Un alpinist trebuie să aibă în permanență trei puncte de sprijin. Horia Colibășanu e dentist, soț și tată a doi băieți, dar și alpinist de elită în Himalaya. Cum își găsește echilibrul? Probabil e… „Superhombre”. Filmul purtând semnătura lui Lucian Mircu și Mircea Gherase, realizat în 2020, este o poveste despre căutarea libertății într-o lume în care timpul e tot mai scurt. Pentru Horia și colegii lui, Himalaya e unul din ultimele locuri de pe planetă unde mai poți trăi neprevăzutul, aventura autentică. Vedem în premieră „Superhombre” la TVR 1, joi, 20 august, de la ora 21.00.
Gestul solidar și riscant de a nu-și abandona camaradul bolnav, pe alpinistul basc Iñaki Ochoa, la 7400 metri pe Annapurna, în Nepal, a impresionat Spania și comunitatea alpiniștilor din lumea întreagă. În ciuda tragicului incident, Horia Colibășanu a continuat să se cațere în pur stil alpin, așa cum făcea Iñaki, fără oxigen suplimentar.
În primăvara lui 2017, sportivul de 40 de ani începe o nouă expediție pe Everest, după două tentative ratate. Pentru prima oară, el încearcă o ascensiune solo. Lupta nu e atât cu structura muntelui, cât e cu propriile slăbiciuni. Totuși, Horia admite că are o putere specială invizibilă, „ca Omul din Atlantis”. Corpul său se adaptează foarte rapid la aerul rarefiat din Himalaya.
Timp de 3 ani, echipa „Superhombre” l-a urmărit pe protagonist în expedițiile sale, dar mai ales în sânul familiei, unde are de rezolvat chestiuni dintre cele mai obișnuite. Antrenamentele din Timișoara, presiunea sponsorilor, deciziile importante care trebuie luate în fiecare zi sunt uneori mai dificile decât în expediție. Sunt munți de urcat și acasă… Această privire în culisele vieții alpinistului include, pe lângă filmări profesionale la altitudini extreme, și momente selectate din impresionanta sa arhivă personală, adunată în 15 ani de carieră sportivă.
„PE CALE cu Tibi Ușeriu” și „Superhombre” sunt două producții ce pot schimba perspectiva asupra vieții, poveștile inspiraționale ale celor doi români care au impresionat o lume întreagă prin realizările lor și pe care îi putem acum cunoaște și din perspectiva celeilalte laturi a existenței lor: de oameni.