Bogdan Jugănaru: GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2014

lume (2)

GAUDEAMUS – Carte de învăţătură 2014

 

Târgul Internaţional de Carte “Gaudeamus – Carte de învăţătură 2014” şi-a închis porţile duminică, 23 noiembrie, după cinci zile de răsfăţ literar care a adus la Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti aproximativ 117.000 de vizitatori, ceea ce dovedeşte o apetenţă consistentă pentru cultură a publicului prezent, preponderent bucureştean.

Cel mai important eveniment cultural desfăşurat la Complexul Expoziţional din Capitală se găseşte la a XXI-a ediţie şi a reprezentat, ca de obicei, etalonul târgurilor de carte din ţara noastră, înregistrând în acest an două recorduri importante: de audienţă şi de evenimente prezentate publicului.

În cele 5 zile de manifestare au avut loc peste 750 de evenimente prezentate de cei peste 350 de expozanţi în generosul spaţiu de 14.000 mp, alocat acestui regal cultural.

Invitatul de onoare al acestei ediţii, Federaţia Rusă a fost reprezentată de 17 oameni de cultură, scriitori, muzicieni, editori, critici literari şi jurnalişti care au susţinut lansări şi prezentări de carte, dezbateri şi momente artistice precum şi mult aşteptatele sesiuni de autografe în cele peste 30 de evenimente organizate în diverse locuri special amenajate din Bucureşti, o parte dintre acestea chiar în incinta târgului.

Anul acesta Gaudeamus a sosit cu două premiere de marcă: expoziţia denumită Iudaica – Salon de Carte Evreiască Editată în România şi cea intitulată Moştenirea noastră brâncovenească la care s-au adăugat cele cinci secţiuni tradiţionale specializate cu care eram deja familiarizaţi din ediţiile anterioare: Carte şi multimedia educaţională, Bursa Educaţia, Salonul de Carte pentru Copii Ion Creangă (segment ajuns la a XI-a ediţie), Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret 2014 şi Expoziţia Pagini din istoria radioului ajunsă la a doua ediţie.

Duminică, 23 noiembrie, în ultima zi de târg literar, după ora 16:00 a sosit momentul mult aşteptat şi încărcat de suspans al premiilor care au fost decernate pe secţiuni:

Cele trei Trofee Gaudeamus de la această ediţie au fost acordate editurilor Polirom (locul III), Rao (locul II) surclasate de Humanitas (locul I), la acestea adăugându-se un premiu complementar intitulat Cea mai râvnită carte a târgului care a fost obţinut de volumul lansat de editura Curtea Veche şi intitulat Pas cu Pas semnat de Klaus Iohannis, acordat prin votul publicului.

Trofeul Presei Mircea Sântimbreanu”, acordat tot pe baza votului publicului, jurnaliştilor de presă scrisă, audio vizuală, on-line, sau a reprezentanţilor agenţiilor de presă acreditaţi, pentru modul în care au reflectat desfăşurarea târgului a fost obţinut de cotidianul Adevărul (secţiunea presă scrisă), postul Pro TV (secţiunea televiziune), site-ul HotNews.ro (secţiunea on-line), Agenţia Naţională de Presă Agerpres (secţiunea agenţii de presă). Premiul aferent secţiunii Radio nu s-a acordat în acest an.

Premiul de Excelenţă acordat de către Radio România uneia dintre editurile prezente la târg cu scopul finanţării unui important proiect editorial – în valoare de 10.000 de lei – a fost acordat  editurii Trei pentru succesul înregistrat în evoluţia programului său editorial care a pornit de la domeniul de nişă al psihologiei şi psihanalizei către unul mult mai diversificat, mai generalist, având în acest scop suportul editurii afiliate Pandora M. – ne informează organizatorii citaţi de Mediafax.

Premiile pentru Traducere „Antoaneta Ralianacordat pentru traducerea  de carte în şi din limba română a fost obţinut de Virgil Stanciu pentru traducerea din limba engleză în română a romanului „Preaiubita” de Tony Morrison apărut la Editura Art şi de Letiţia Ilea pentru traducerea din limba română în franceză a volumului de versuri „Melci Aborigeni”/”Escargots aborigenes” de Ioan Pintea, apărut la Editura Charmides.

La acestea a mai fost atribuit un premiu, în mod excepţional, acordat Antoanetei Ralian pentru traducerea romanului „Portretul lui Dorian Grey” de Oscar Wilde, publicat la Editura Humanitas.

Premiul Educația acordat uneia dintre instituţiile de învăţământ prezente la târg a fost decernat Academiei de Studii Economice din Bucureşti, „în semn de apreciere pentru constanţa şi pentru standardele înalte la care instituţia s-a prezentat şi în acest an la Gaudeamus” – se menţionează într-un comunicat citat de HotNews.

De remarcat, în cadrul acestei ediţii, lansarea Grupului Editorial Corint de sâmbătă, 22 noiembrie, când în prezenţa Principelui Radu, istoricul Filip-Lucian Iorga a prezentat cartea intitulată Copilărie Regală, o istorie frumoasă a copilăriei unor vlăstare regale, însoţită de multe ilustraţii foarte reprezentative pentru subiectul ales.

Evenimentul editorial a fost susţinut prin alocuţiuni de către Acad. Georgeta Filitti, Mirela Tirna şi Sorin Liviu Damean, alături de autor.

La o primă evaluare, se pare ca această carte a obţinut un record de vânzări în cadrul târgului ceea ce este cu atât mai interesant de remarcat.

Aşa cum era prevăzută, pe tot parcursul grandioasei manifestări culturale s-a derulat şi Tombola Gaudeamus prin care cei mai norocoşi dintre vizitatori au câştigat patru premii puse în joc, pe baza biletelor sau abonamentelor de intrare.

Marele Premiu constând într-un autoturism Dacia Logan 10 ani (Ediţie Limitată) oferit de Automobile Dacia a fost câştigat de Nicolaie Istode.

Celelalte trei premii constând în smartphone-uri oferite de Compania Orange au intrat în posesia fericiţilor câştigători Adelina Stoica, Robert Cristian Băcaru şi Gheorghe Gabor.

Marele câştig al ultimelor ediţii a târgului Gaudeamus este însă afluxul tot mai consistent al iubitorilor de lectură, un aspect ce confirmă faptul că se citeşte tot mai mult, cartea conservându-şi locul ei bine determinat într-o ţară cu o tradiţie de peste patru secole şi jumătate în domeniul editării de carte, de la Diaconul Coresi considerat primul editor român, de care se leagă începuturile tiparului românesc şi până azi, în Era Digitală, când lectura tradiţională a unei cărţi se încăpăţânează să rămână pasiunea multor români.                       

Bogdan Jugănaru – Bibliograf în cadrul Bibliotecii Academiei Române din Bucureşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *