Promenada culturala la B.A.R.
Sâmbată, 26 octombrie 2013, la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti a fost sărbătoare. Din nou. Înca de la prânz a început forfota specifică pregătirilor de final, a verificărilor şi a detaliilor tehnice de ultim moment pentru ceea ce se preconiza a fi un eveniment cultural de înaltă ţinută, aşa cum într-un asemenea edificiu suntem obişnuiţi să avem de fiecare dată.
Pregătirea unei asemenea manifestări – realizată în parteneriat cu alte instituţii de cultură şi organisme – a presupus un volum de muncă şi o mobilizare de resurse umane importante dar mai ales un management eficient căzut în sarcina domnului Ştefan Nichita, un bibliotecar inimos şi entuziast care a avut ocazia să-şi demonstreze cu succes şi vocaţia organizaţională.
Evenimentul, denumit La pas pe Calea Victoriei a început la Biblioteca Academiei Române în jurul orei 18:00 şi s-a încheiat după ora 22:30, interval în care iubitorii de arhitectură, presă veche, istorie, artă sau hărţi care ne-au călcat pragul au putut urmări un program variat de activităţi culturale împărţite pe domenii şi spaţii de desfăşurare diferite dar având acelaşi numitor comun: cultura în stare pură.(Foto2)
Astfel, în Sediul Central şi în Cupola de Sticlă ale B.A.R. au avut loc tururi ghidate de bibliotecă, în traseu fiind incluse şi trei expoziţii în care vizitatorii puteau admira rarităţi cartografice, arhitecturale şi reflectări ale Bucurestiului de altă dată din presa vremii, vizitatorii transpunându-se pentru o clipă în epocile istorice care au trecut peste această importanta arteră bucureşteană.(Foto3)
Cele trei expoziţii dedicate perioadei moderne şi interbelice au fost structurate pe două direcţii de informare publică:
– Prezentarea Podului Mogoşoaiei (denumirea mai veche a actualei Calea Victoriei) în cadrul manifestării denumite: Podul Mogoşoaiei în presa interbelică, realizată din valoroasa colecţie de periodice şi foi volante a B.A.R., sub directa îndrumare ştiinţifică a şefului compartimentului de Conservare şi Dezvoltare a Colecţiilor, domnul Radu Mitrescu, precum şi Calea Victoriei în documente cartografice, o deosebită expoziţie de hărţi prezentate din colecţiile Cabinetului de Stampe, Hărţi şi Fotografii din cadrul B.A.R. având-o curator pe doamna Dr. Mariana Radu, specialist în domeniu al acestui compartiment.
– Al doilea element ştiinţific pe care s-a construit segmentul expoziţional al evenimentului a fost expunerea planurilor arhitecturale ale clădirilor Academiei şi Bibliotecii Academiei Române de-a lungul timpului, semnate de arhitecţii Duiliu Marcu, Gheorghe Balş, Nicolae Ghica-Budeşti, Gheorghe Negoescu, L. Mac Lean, alaturi de interesante fotografii ale Bucureştiului din perioada interbelică, sub denumirea Academia şi Biblioteca Academiei Române văzute de arhitecţi de-a lungul vremii, desfăşurată la etajul întâi al corpului denumit „Cupola de Sticla”, avându-i curatori pe Anca Vitan(Foto Anca Vitan – B.A.R.). Alina Popescu şi Eugen Costache.
O ultimă menţiune legată de această ultimă expoziţie este că aceasta va rămâne deschisă pentru public până pe 02 noiembrie a.c., deci sunteţi aşteptaţi la o porţie sănătoasă de istorie.
Tot în acest spaţiu al Bibliotecii Academiei Române a avut loc şi o proiecţie a unor documente istorice din coleţiile B.A.R., incluse în proiectul european „Athena Plus”, derulat în instituţia noastră.
În intervalul de timp 19:30-20:30 Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” a găzduit proiecţia unui film documentar despre Calea Victoriei prezentat de Prof. Dr. Georgeta Filitti.
Din programul unei asemenea serii memorabile nu putea lipsi momentul de spiritualitate creştină realizat de corul Cantus Domini printr-un recital deosebit, urmat de recitalul extraordinar de chitară clasică susţinut de talentatul Vlad-Cristian Ghinea, un artist sensibil şi pătrunzător a cărui muzică a putut de fiecare dată să ne producă o detaşare de cotidian. (Fotomontaj după Otilia Voicu)
Seara de cultură s-a încheiat cu recitalul formaţiei vocal-instrumentale Anton Pann care a încântat – ca de fiecare dată – cu un repertoriu de piese vechi interpretate într-un stil aparte care introduce auditoriul în epoci de mult apuse.(Foto 4)
Complexitatea evenimentului a fost evidenţiată printr-un amplu reportaj realizat şi difuzat la postul B1TV de o echipă coordonată de doamna Rodica Tilică şi prin care s-au transmis către publicul telespectator imagini rare cu documente istorice completate de două interviuri acordate postului TV de către domnul Radu Mitrescu, şeful Serviciului Conservarea şi Dezvoltarea Colecţiilor şi domnul Dr. Eugen Costache, bibliograf în cadrul Cabinetului de Stampe al instituţiei, care au explicat natura şi elementele definitorii ale celor expuse la B.A.R.(foto5)
În finalul reportajului TV au fost prezentate şi secvenţe din timpul concertului formaţiei vocal-instrumentale Anton Pann, menţionându-se elemente legate de specificul trupei.
După ora 22:30, liniştea avea să se aştearnă uşor peste Calea Victoriei, peste Biblioteca Academiei Române şi patrimoniul său extraordinar, peste noi toţi, acoperind cu tăcerea sa încă o noapte de lumină spirituală, de dragoste pentru frumuseţea timpului trecut, de civilizaţie urbană.
A fost deci, un nou prilej de a ne bucura împreună, de a savura alături de cei interesaţi, un strop de informaţie culturală într-o ambianţă muzicală adecvată, alături de invitaţi deosebiţi pe a căror susţinere sperăm că ne vom mai baza şi cu alte ocazii.
(Foto 6: Fotografiile de la concertul de chitară clasică au fost realizate de Otilia Voicu)
(Fotografiile de la concertul de chitară clasică au fost realizate de Otilia Voicu)