https://blog.revistaderecenzii.com/
În urmă cu două decenii, un psiholog hawaiian surprindea lumea științifică cu ceea ce am putea numi, pe bună dreptate, un miracol. Spitalul de Stat din Hawaii se confrunta în acel moment cu probleme deosebit de grave în secția bolnavilor psihici care comiseseră crime abominabile. Violența acestora era atât de mare încât, deși purtau cătușe la mâini și la picioare, personalul medical se simțea serios amenințat de aceștia, iar cei mai mulți psihologi clinicieni obișnuiau să–și dea demisia după aproximativ o lună de lucru cu acest gen de pacienți.
În ciuda avertismentelor colegilor bine intenționați, care încercau să-l convingă să nu lucreze într-un astfel de loc, fiindcă asta echivala cu o sinucidere în plan profesional, Dr. Ihaleakala Hew Len a acceptat totuși postul. Și atunci au început să apară miracole. După numai câteva luni, s-a dovedit că, în cazul multora dintre acești pacienti, nu mai era nevoie de cătușe. Dozele medicației au scăzut simțitor la majoritatea pacienților și chiar s-au sistat în cazul unora. După patru ani, pavilionul a trebuit să fie închis din lipsă de.. pacienți violenți.
Partea cea mai interesantă este că, în acești patru ani, Dr. Len nu a vorbit cu nici unul dintre temuții săi pacienți. Mai mult, nici măcar nu i-a văzut! Cerințele sale la ocuparea postului de psiholog clinician au fost de a i se oferi un birou și acces la dosarele criminalilor spitalizați.
“Tot ce a trebuit să fac a fost să lucrez cu propria mea persoană” a declarat ulterior Dr. Len. “Dacă vrei să vindeci pe cineva, inclusiv pe un criminal bolnav psihic, o poți face vindecându-te pe tine.”
Metoda tradițională aplicată cu succes de Dr. Len la Spitalul de Stat din Hawaii și nu numai, poartă denumirea de Ho’oponopono, care s-ar putea traduce prin “a îndrepta lucrurile”, “a corecta o eroare” – şi are la bază convingerea că noi creăm lumea prin gândurile noastre. Tot ceea ce suntem, tot ceea ce se întâmplă în viața noastră reprezintă o consecință a gândurilor noastre. Lumea este o reflectare a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru. Dacă ne confruntăm cu o problemă, trebuie să căutăm cauza în noi înșine, nu în factorii exteriori.
- Dacă o persoană ne agreseaza, este util să ne amintim că ceilalți sunt o oglindă pentru noi și că agresivitatea respectivei persoane nu este decât proiecția în exterior a propriei noastre agresivități refulate.
- Daca șeful ne spune că nu suntem suficient de buni pentru postul pe care îl ocupăm, atunci vorbele lui nu sunt decât o reflectare a ceea ce noi înșine gândim în sinea noastră despre noi.
- Dacă ne îmbolnăvim – trupul este o casă pentru gânduri: cauza îmbolnăvirii rezidă în negativitatea unui gând, într-o eroare de judecată.
Vindecarea ori schimbarea încep cu asumarea responsabilității. Ce înseamnă să ne asumăm 100% responsabilitatea pentru absolut tot ce se întâmplă în viața noastră?
“Înseamnă să accepți faptul că tu însuți, nimeni altcineva, ești creatorul a tot ceea ce experimentezi, al tuturor evenimentelor pe care le trăiești”, afirmă Dr. Len, conștient că declarația sa poate fi șocantă sau chiar revoltătoare pentru majoritatea oamenilor.
Sursa: www.hooponopono.ro/terapia-iertarii/
Dr. Len a ajutat cu succes de-a lungul carierei sale, folosind această metodă pe mii de persoane, lucrând inclusiv cu grupuri din cadrul unor organizații internaționale prestigioase precum UNESCO și Națiunile Unite. Dr. Len a decedat în 2022 la vârsta de 82 de ani.
Aşadar, trei experţi apreciaţi internaţional – prof. Constantin Dulcan, dr.Joe Dispenza şi dr. Ihaleakala Len – cu exemple diferite – tratează acelaşi subiect şi ajung la aceleaşi concluzii. Demonstrate de fiecare în parte cu rezultate concrete şi dovedite, de netăgăduit.
Trei dintre mulţi, (din ce în ce mai) mulţi, alţii… Deci cum să nu te pună pe gânduri puterea gândului?