Cercul de foc. Prezentare critică, de Ana Nedelcu

Adevăr şi nisipuri trecute

 

 

Smaranda LIVESCU, alias Mada CAZALI, o doamnă scriitoare feroce, cu un aprig spirit şi înclinaţie către romanul dinamic, poliţist, ne surprinde a treia oară, continuând seria volumelor policier după minunatele  Destǎinuri cu scoici şi apǎ sǎratǎ şi Timpuri în goanǎ.

De data aceasta,  suntem puşi faţă în faţă cu un Adevăr şi nisipuri trecute, un cerc de foc, o carte in serie ce reprezintă deopotrivă un ansamblu de peripeţii, ce-i drept, cu acea tentă poetică anterioară mai redusă ca imagine, însă cu un alt amalgam de suspans livrat la foc mic, ce roieşte în jurul personajului feminin ca entitate deosebită şi a personajelor masculine din umbra ei. “Welcome to America” pare să spună acest volum care ne invită într-o călătorie la New York, pusă parcă în antiteză cu spaţiul românesc, implicându-ne automat într-o aventură plină de neprevăzut şi comparaţie. Răpiri, crime, frânturi din memoriile regăsite anterior, volumul de faţă cuprinde cam tot ceea ce are nevoie o minte neobosită în căutare de existenţa alertă.

Firul roşu al volumelor îl reprezintă nu doar cei din echipa de criminalistica, Matei si Alex, ci si viaţa protagonistei noastre, Magdalena, femeia misterioasă care acum îşi dezvăluie bucăţi din suflul de după gratii. Feminitatea, în romanul doamnei LIVESCU, apare sub diferite forme: femeia lascivă, femeia copil, femeia dură, femeia dornică de aventură, femeia petrecăreaţă, dar şi copilul devenit femeie ce poartă după ea amintirile copilăriei uneori fericite, alteori nu. Toate aceste faţete ale femeii reprezintă culmi prin care se raportează la masculinitatea din jur, care este prezentată dintr-o sfera neutră, sau mai bine spus, care te astepti sa fie fără prea multă sare şi nici piper, o masculinitate fie angajată total în munca brută, de poliţist, fie pierdută în mrejele amintirilor unei iubiri pierdute, adorate, dorite, dureroase.

Autoarea oferă curs direct unor experienţe din realitatea concretă, ce ne aduc în prim-plan învăţăminte legate de cum ar trebui să ne conştientizăm laturile pozitive care aparent sint mai puţin benefice pentru noi şi cei din jur. Cum reuşesc personajele să treacă peste obstacolele vieţii, peste neprevăzut, dar şi peste experienţe ce le marchează cursul? Cum se raportează în final masculinitatea la feminitate şi viceversa? Ce deznodământ are povestea Magdalenei şi care este lecţia cea mai de preţ transmisă de aceasta? Ȋntrebări la care ne putem răspunde aflându-ne printre rândurile volumului Cercul de Foc – Adevăr şi nisipuri trecute, al treilea in seria Colectiei DIAMANT.

Ana Nedelcu

 Scriitor  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *