https://blog.revistaderecenzii.com
Joi, 21 noiembrie 2024, ora 17, în Sala „Marea Unire” a Palatului Culturii din Ploiești, poetul Christian Mocanu a lansat volumele de poezii: „De-a dragostea” și „Apocrife închipuite. Hristicele”, publicate recent la Editura Karta Graphic din Ploiești.
Activitatea a fost moderată de scriitorul Dorel Gheorghe Vidrașcu.
Aprecieri la adresa poetului Christian Mocanu și a creațiilor sale au fost făcute de: epigramistul Constantin Tudorache, scriitorul Dorel Vidrașcu, poetul Gelu Nicolae Ionescu, criticul literar Mihai Popescu, reporterul Mihai Ciobanu, Domnița Rațiu, arhitect și istoric, poetul Ionel Sima.
Christian Mocanu este o voce unică în literatura română, ce s-a remarcat, până în prezent, printr-o poezie originală, de profunzime ideatică și înalt rafinament artistic, publicată în mai multe volume: „Poeme belagine”, „Cronica davo-ghetă”, „Mithologie pelasgă”, „Miracolul reîntregirii”, „O istorie a neamului în versuri”, „Daruri de la Moș Christian”, „Magica Geție”. Este co-autor al volumelor „Charta Dacica” și „Culegătorul de perle”. A obținut Premiul I la Concursul Național de Poezie „Paznic de far”.
În timpul lansării de la Ploiești, Constantin Tudorache a evidențiat preferința poetului pentru poezia cu formă fixă, a apreciat varietatea tematică a creației sale, șlefuirea și muzicalitatea versurilor:
„Christian Mocanu scrie poezie cu formă fixă, cu metafore dăltuite în granit, cu verbul dat la potcovar și amfibrahul dichisit de un hairstylist cu ureche muzicală.
Rondelurile sale au o formă revizuită și adăugită a rondelului clasic. Scrie și sonete. Să nu uităm că Tudor George Ahoe spune că «sonetul e piatra unghiulară a poeziei». Christian Mocanu e creator de poezie biblică, istorică, religioasă. Fără îndoială, poetul Christian Mocanu s-a aplecat cu decență spre tema națională și pe multe din poeziile sale flutură Tricolorul”.
Potrivit aprecierii făcute de poetul Dorel Vidrașcu, „Volumul «Apocrife închipuite. Hristicele» surprinde în mod plăcut, atât prin unicitatea abordării tematicii (fenomenul Hristic fiind văzut prin ochii martorilor, fie ei ființe sau neființe), cât și prin ortografia folosită drept indicație regizorală. Poetul cu credința nestrămutată în Dumnezeu și sub divina Sa inspirație, a imaginat aceste apocrife care curg cum firul unui izvor de apă-vie și ni le oferă să ne potolim setea de trăire a Credinței”.
Ceilalți vorbitori au apreciat abordarea majorității speciilor literare, interesul pentru originile foarte vechi ale poporului român, sensibilitatea, profunzimea credinței în Dumnezeu și a iubirii în manifesările sale diverse: filială, paternă, de țară, hiperluciditatea, logica inginerească, forța lăuntrică a poetului de a învinge dificultățile vieții, de a-l găsi pe Dumnezeu și de a-și exprima gândurile și sentimentele în scris, într-o formă originală, manifestată la nivelul fondului, al formei, cât și al grafiei. A fost apreciată și corespondența dintre imaginile de pe copertă și conținutul cărților.
Actorii Adrian Ancuța, Florin Nan, Adrian Iliescu, criticul literar Mihai Popescu, poetul Ionel Sima, Domnița Rațiu au lecturat poezii din creațiile poetului.
Constantin Tudorache a recitat aforisme și epigrame.
Activitatea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.