Comunicat de presă. Revista TIMPUL, nr. 215, din februarie 2017

A sosit TIMPUL!

Vă recomandăm noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 215, din februarie 2017.

Revista de cultură contemporană TIMPUL vă aduce în atenție numărul 215 din luna februarie 2017, care este disponibil în toată țara prin rețeaua de distribuție de presă Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești (București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov) și Librarium (Timișoara, Cluj și Iași), iar în format digital pe elefant.ro. Online, pe www.revistatimpul.ro, se regăsesc articolele din arhivă, precum și articolele ediției curente. Urmăriți-ne și pe pagina de facebook a revistei.

În Editorialul din acest număr, „Spiritul critic și educația failibilistă”, George Bondor analizează situația din România după protestele recente, care au reprezentat deopotrivă un „exercițiu de demnitate” și „un exercițiu al spiritului critic”. „Oare pot intelectualii să­și asume rolul de educatori pentru democraţie? (…) Poate ar fi mai bine să accepte, popperian, că propriile idei sunt și ele failibile, fapt pentru care pot fi doar niște «ingineri gradualiști». Privit astfel, «intelectualul român» încă nu există. Sunt însă bune semne că e pe cale să se nască, dacă își va păstra spiritul critic și va încerca să amelioreze gradual starea de fapt, fără a cădea în fanatism.”

Recentele proteste din România sunt analizate și în alte câteva texte ale revistei: Cosmin Popa, „Momentul bilanțului sau începutul crizei sistemului românesc?” (p. 17), Dragoș Dascălu, „Arhitectura protestului” (p. 17), Diana Mărgărit, „Să nu ne fie frică de proteste!” (p. 18), Dan Pavel, „Puterea protestului în democrații” (p. 22), Radu Vancu, „Upgrade România!” (p. 24).

Paginile de Actualitate, coordonate de Andrei Giurgia, găzduiesc relatarea de la Berlin a Irinei-Margareta Nistor, cu titlul „Berlin, mon amour!”.

Paginile Focus, coordonate de Radu Vancu, pun în discuție romanul Disco Titanic, publicat de Radu Pavel Gheo. Opiniile sunt semnate de Andrei C. Șerban, Ioan Șerbu, Tudor Crețu și Marius Miheț. Așa cum arată Radu Vancu, este un volum care „demonstrează en beauté că romanul e capabil de aceleaşi performanţe superlative ca poezia sau eseul”.

Paginile de Filosofie, coordonate de George Bondor, vă propun dosarul tematic „Paradoxurile iubirii”, cuprinzând un text al lui Aurel Codoban și o analiză realizată de Sandu Frunză, ambii autori fiind profesori la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Paginile 12-13 ale numărului din luna februarie conțin un interviu realizat de Simona Preda cu istoricul Filip‑Lucian Iorga, pasionat de cercetarea memoriei elitelor românești. „Cel mai mult îmi place să călătoresc în trecut, să scormonesc vechi arhive, să stau de vorbă cu oamenii și să ascult poveștile lor. Cred că istoria nu poate și nu trebuie să ignore destinele individuale.”

Cronicile de carte sunt semnate de Cosmin Ciotloș (despre antologia Avangarda românească, girată de Academia Română) și Alex Ciorogar (despre volumul de versuri Tișița, de Matei Hutopila).

În paginile de Literatură găzduim poeme de Radu Vancu, Dragoș Niculescu, Silviu Dachin și Al Francisc, precum și o proză scurtă a lui Roberto Arlt, tradusă în română de Angelica Lambru și apărută de curând în volumul Crescătorul de gorile, la editura Adenium.

Numărul 215 (februarie 2017) al revistei TIMPUL conține și alte articole, semnate de Oana Maria Nicuță, Maria Bilașevschi, Angelo Mitchievici, Dana Țabrea, Bogdan Călinescu, Emanuel Copilaș, Mioara Anton, Teodora Manea, Adina Scutelnicu, Pr. Constantin Necula, Semida David.

Un comentariu la „Comunicat de presă. Revista TIMPUL, nr. 215, din februarie 2017

  1. Pe TIMPURI, trainic, mâna se-ntindea…

    Se leagă – azi – ,,prietenii”, într-o clipită, printr-un click,
    Cu reci atingeri – like tactil – scapi de orice inhibiție…
    Prizonier în clasic stil, antic principiu (…greu) aplic:
    AMORE, MORE, ORE, RE PROBANTUR AMICITIAE!

    Petre Cazangiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *