Comunicatul de presă privind lansarea Campaniei OAMENII TIMPULUI în Republica Moldova.

Lansarea Campaniei OAMENII TIMPULUI în Republica Moldova

Marți, 11 august 2015

 

         Marți, 11 august, Campania OAMENII TIMPULUI a fost lansată în Republica Moldova. Sala de ședințe a Primăriei Municipiului Chișinău a găzduit timp de mai bine de o oră conferința de lansare a celui mai important proiect de recunoaștere a valorilor din Estul Europei. „Mă simt foarte confortabil alături de colegii mei de peste Prut. Cred că acest proiect ne apropie mult. Mulțumesc că ați decis ca această Campanie să fie promovată și la Chișinău, mai ales că în sală îi avem pe mulți din generația Independenței Republicii Moldova. Domnul primar Dorin Chirtoacă m-a rugat să vă transmit că susține Campania și că dorește ca ea să devină o tradiție și în Republica Moldova. Unirea adevărată se face de către oamenii simpli, nu de politic sau de orice alt element care ar putea altera acest deziderat”, a afirmat dl. Nistor Grozavu, Viceprimar al Municipiului Chișinău.

Totodată, reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au accentuat importanța susținerii și premierii valorilor locale. „Aș vrea să reușim să îi apreciem la adevărata valoare pe oamenii valoroși care trăiesc lângă noi, iar acest lucru să se întâmple chiar în timpul vieții lor. Recunoștința este unul dintre lucrurile importante în viață și trebuie să fie una din cărțile noastre de vizită. Triada Iași – București – Chișinău vine să întregească un gând și avem datoria să îl ducem mai departe, adică o singură limbă, o singură cultură, un singur popor”, a declarat dl. Mihai Chirica, Viceprimarul cu atribuții de primar al Municipiului Iași.

Prof. univ. dr. Daniel Șandru a prezentat pe scurt în constă Campania OAMENII TIMPULUI și a menționat planul de dezvoltare pe următorii ani. „Sunt realmente copleșit de atmosfera de aici și de primirea de care am avut parte. Ne bucurăm că am ajuns în această etapă a proiectului și sperăm ca în 2018 să realizăm Marea Unire culturală. Acest demers sper să se concretizeze și să capete o anvergură și mai mare pe teritoriul României. În prezent depunem eforturi pentru ca proiectul să aibă girul Președinției”, a declarat Directorul Revistei TIMPUL.

Universitatea „Petre Andrei” din Iași este unul dintre principalii parteneri ai Campaniei, fiind unul dintre susținătorii mediului cultural ieșean și chiar al celui din Republica Moldova. „Mă bucură faptul că intelectualii și-au alocat timp pentru OAMENII TIMPULUI. Proiectul a trecut de granițele actuale ale României, este unul serios, care nu este făcut pe sub masă. Campania urmărește să aducă în atenția comunităților locale propriile valori”, a precizat prof. univ. dr. Doru Tompea, Rectorul Universității amintite. În cadrul conferinței s-a pus accentul și importanța apropierii oamenilor de cultură de pe cele două maluri ale Prutului în contextul celebrării centenarului Marii Uniri. „TIMPUL a trecut granița, dar să știți că nu sunt granițe mai dure decât cele din mințile oamenilor. Cred că TIMPUL a învins orice graniță și mă bucur că suntem contemporani cu acest moment, în care Revista e din nou acasă la Chișinău. Am trecut Prutul și cu această Campanie și sper ca în 2018 să vorbim de graniță ca de o amintire. Cu TIMPUL vom fi mai aproape!”, a spus prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Editor coordonator al Revistei TIMPUL.

La eveniment au mai participat academicianul Valeriu Matei, Directorul Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” Chișinău, compozitorul Eugen Doga, solistul Mihai Munteanu (Opera Națională din Chișinău), naistul Vasile Iovu, regizorul Ion Ungureanu, fost Ministru al Culturii, academicianul Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe a Moldovei, dr. hab. Aurelian Dănilă, prof. univ., acad.-coord. al Secției socio-umaniste (Academia de Științe a Moldovei), Arcadie Suceveanu, Președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Dumitru Bolboceanu, Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, cercetătorul științific Ion Negrei (Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei), Claudia Balaban, Directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, scriitorul Nichita Danilov, oameni de cultură din Republica Moldova, reprezentanți ai Primăriei Municipiului Moldova etc.

Moderator a fost actorul Adrian Păduraru, Ambasadorul Campaniei OAMENII TIMPULUI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *