Dale Carnegie – Lasă grijile, începe să trăieşti (recenzie şi selecţie – Adi Popescu)
Dale Carnegie poate fi considerat un titan al literaturii motivaţionale. Este chiar unul din fondatorii acestui tip de literatură. Dupa ce a obţinut celebritatea a devenit chiar unul din milionarii Americii. A format chiar o şcoală de gânditori motivaţionali iar ucenicul său principal a fost Napolen Hill considerat la ora actuală unul din principalii scriitori ai acestui gen.
Cartea „Lasă grijile, începe să trăieşti” este una de referinţă a lui Carnegie. Iubitorii acestui gen de literatură o consideră o lectură de căpătâi care nu trebuie să lipsească din biblioteca oricărui iubitor al genului. Grijile din care rezultă apoi stresul sunt unul din factorii agravanţi ai multitudinii bolilor de tot felul. Carnegie ne sfătuieşte să lăsăm orice inhibiţie, prejudecată sau grijă la o parte şi să ne trăim viaţa la maximum. Chiar să trăim fiecare zi ca şi cum ar fi ultima – aceasta fiind o ideea de bază a literaturii motivaţionale sau de dezvoltare personală. În speranţa că v-am deschis apetitul în a citi această minunată carte vă delectez în continuare cu nişte selecţii remarcabile din ea cu precizarea că citatele scrise de alţi autori, care se regăsesc în carte au fost scrise cu caractere înclinate:
– Bineînţeles că trebuie să vă faceţi gânduri pentru ziua de mâine. Da, gândiţi cu atenţie, planificaţi, pregătiţi. Dar nu vă îngrijoraţi.
– Oricine îşi poate îndeplini munca, oricât de dificilă, timp de o zi. Oricine poate trăi dulce, răbdător, afectuos, pur până la apusul soarelui. Şi asta este tot ce înseamnă de fapt viaţa.
Robert Louis Stevenson
– Fiecare zi este o viaţă nouă pentru omul înţelept.
– Unul dintre lucrurile cele mai tragice pe care le ştiu despre firea omenească este că avem cu toţii tendinţa să amânăm să trăim. Visăm la o grădină vrăjită de trandafiri, aflată undeva la orizont – în loc să ne bucurăm de trandafirii care înfloresc la fereastra noastră astăzi.
– Viaţa – învăţăm prea târziu – stă în a trăi, în ţeserea fiecărei ore şi a fiecărei zile. Stephen Leacock
– Astăzi este cea mai preţioasă avere a noastră. Este singura noastră avere sigură.
– Relaxare şi recreere
Cele mai relaxante forţe recreative sunt religia, somnul, muzica şi râsul
Credeţi în D-zeu – învăţaţi să dormiţi bine –
Iubiţi muzica bună – vedeţi partea amuzantă a vieţii
Şi sănătatea şi fericirea vă vor aparţine.
– Cei ce nu ştiu să lupte cu grijile mor de tineri. Alexis Carrel
– Secretul nefericirii stă în a avea răgazul de a te întreba dacă eşti sau nu fericit. G. B. Show
– Faceţi astfel încât să fiţi ocupaţi. Ţineţi-vă tot timpul ocupaţi. Sângele va începe să circule, mintea să lucreze – şi, destul de curând, toată această revenire la viaţă a organismului dvs. vă va alunga din minte grijile. Este cel mai ieftin medicament din lume – şi unul dintre cele mai bune.
– Viaţa e prea scurtă pentru a fi irosită pe fleacuri. Disraeli
– Adeseori ne lăsăm afectaţi de lucruri mărunte pe care ar trebui să le dispreţuim şi să le dăm uitării. Suntem aici, pe acest pământ, mai avem doar câteva decenii de trăit şi pierdem atâtea ore, pe care nu le vom mai recupera vreodată, jelind necazurile care, peste un an, vor fi uitate şi de noi şi de toţi ceilalţi. Să dedicăm viaţa acţiunilor şi simţămintelor demne de a fi trăite, gândurilor mari, afecţiunilor reale şi întreprinderilor durabile. Andre Maurois
– Dă-mi, Doamne, seninătatea
Să accept lucrurile pe care nu le pot schimba,
Curajul de a le schimba pe cele pe care pot;
Şi înţelepciunea de a le deosebi. Dr. Reinhold Niebuhr
– Cei mai buni doctori din lume sunt dr. Dieta, dr. Linişte, dr. Veselie. Jonathan Swift
– Rareori ne gândim la ceea ce avem, dar mereu la ceea ce ne lipseşte. Schopenhauer
– Obiceiul de a privi partea bună a fiecărui lucru valorează mai mult decât o mie de lire sterline pe an. Dr. Johnson Samuel
– Sunt două lucruri la care să ţinteşti în viaţă: să obţii ce vrei apoi să te bucuri de asta. Doar cei mai înţelepţi îl realizează şi pe cel de-al doilea. Logan Pearsall Smith
– Toată viaţa trăim într-un tărâm de frumuseţe dar suntem prea orbi ca să-l vedem, prea sătui ca să-l apreciem.
– Dacă nu poţi fi drum, fii atunci o potecă,
Dacă nu poţi fi soare, fii o steluţă;
Nu prin mărime o să câştigi sau o să dai greş –
Fii cel mai bun în ceea ce eşti! Douglas Malloch
– Doi oameni au privit afară printre gratiile închisorii. Unul a văzut noroiul, celălalt a văzut stelele.
– Cel mai important lucru în viaţă nu este să fructificăm câştigurile. Orice prost poate face asta. Cu adevărat important este să profiţi de pe urma pierderilor. Pentru aceasta este nevoie de inteligenţă; şi prin aceasta se deosebeşte un înţelept de un prost. William Bolitho