Porunca a șaptea previne infectarea
De mai bine de două luni de zile, pe toate canalele media (posturi radio & TV, presă scrisă, portaluri online și print) se transmit recomandările generale de sănătate publică ce previn răspândireainfecției COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) produsă de noul coronavirus (SARS-CoV-2), apărut așa cum știm în decembrie 2019 în China (orașul Wuhan).Teama de pandemie duce în țara noastră la măsuri nu doar extreme, ci și ilare care par a nu se mai sfârși.
Un context încărcat de ordonanțe şi reguli de igienă personalăpe care, fie vorba între noi, ar fi trebuit să ni le fi însușit din fragedă pruncie.Se confirmă afirmația că nimic nu e nou sub soare, indiferent deasupra cărui cap este! Porunca a 7-a din Decalog (“Să nu preacurvești!”) exprimă măsura fundamentală de prevenție care nu e totuna cu protecția. Din motive lesne de înțeles, ea a fost reformulată. Ce-a ieșit rămâne la latitudinea fiecăruia să hotărască.
Se reține faptul că trebuie să “evitaţi contactul cu mai multe persoane”,fără a se preciza dacă deodată sau una după alta?!, “în spațiile aglomerate”, fără a se spune nimic desprespațiile pustii(te) sau mai puțin aglomerate?!
Rămâne esențialîndemnul “să purtați masca tot timpul cât sunteți împreună în aceeași cameră”. Prin urmare fața trebuie acoperită tot timpul, restul la voia celor implicați într-un spațiu mai puțin vehiculat.
În mintea mea, aceste imagini devin ridicole prin ilustrareaunor tablouri tragic-comice care accentuează urmele neliniștitoare pe gresia de la bucătărie sau pe covorul din dormitor. Mai mult, ele reclamă un spectru al morții ce crește odată cu transpirația receprelinsă de-alungul coloanei vertebrale aflată într-o poziție din ce în ce mai încovoiată.
Lumea e acum convinsă că pandemia fie e o pedeapsă dumnezeiască, fie un narativ conspirativ. Asistăm la panică, turbulenţe în comunitățileminorităților și haos care îndârjesc lumea pe culmile disperării. Cei mai lucizi sugerează că acest focar este supraevaluat. Confuzia în care orbecăie o lume întreagă proiectează configurațiaundelor care vizează destabilizarea legăturilor politice slabe. Parte din critici, deocamdată, stau în casă, în spatele draperiilor.Doar imaginea umbrelor lor mai iese la aer, firește, cu masca pe chipul gol(it) de rezerve luminoase.
În cele din urmă, propaganda media poate să fie un element de orientare cetățenească, dar și un element de instigare și dezagregare cetățenească. Într-adevăr, dacă această acțiune de răspândire a măsurilor de prevenție împotriva COVID-19 este bazată pe adevăr, de bună seamă că ea poate să contribuie la formarea unei mentalități solide cetățenești. În caz contrar, efectele vor fi dezastruoase.