Daniela Gîfu: UN ULTIM OMAGIU PROF. DR. MIRCEA CHIOREAN. ȘI ÎNGERII SE ODIHNESC CÂTEODATĂ…

descărcare

Sunt oameni despre care nu poţi scrie la trecut. Sunt suflete ale căror prezenţă nu dispare niciodată. Sunt minţi ale căror idei trebuie continuate. Sunt inimi ale căror curăţenie te fac să te ruşinezi de propriile-ţi slăbiciuni.

Îl cunosc pe Prof. Dr. Mircea Chiorean de puţini ani, suficienţi însă ca să continui ce-am stabilit să facem împreună: proiectul Medicinei Preventive pentru o Românie mai sănătoasă.  Zâmbetul acela atât de cald în pragul cabinetului, când l-am întâlnit prima oară, m-a ajutat de multe ori să trec mai uşor peste momentele gri ale vieţii.

Admirabilă credinţă că poate să urnească bariere politico-administrative, că poate schimba mentalităţi, că poate convinge spirite ignorante să dăruiască celor mai puţin norocoşi…  Penelul refuză acum să-şi pună semnătura finală pe tabloul unei lucrări pământeşti săvârşite fără tăgadă.

Prof. Dr. Mircea Chiorean continuă să meargă la Centrul Medical „Hipocrate 2000” din Târgu-Mureş. Are atât de multe consultaţii de făcut… De peste 50 de ani, zi de zi, se dedică vieţii. O cunoaşte atât de bine, încât îi simte cursul. Dar nu-şi pierde nici măcar pentru o clipă speranţa. Acum a schimbat cabinetul pământesc cu cel ceresc, unde, cu certitudine, va continua să elibereze nepreţuite reţete.

Dumnezeu să-l odihnească în aceeaşi seninătate care i-a definit şi sufletul!

_____________________________

Înmormântarea va avea loc marţi 21 iunie 2016, orele 11, la Cimitirul Municipal Sângeorgiu de Mureş.

_____________________________

Notă: Prof. Dr. Mircea Chiorean (n. 06 mai 1933, Ceanul Mic – d. 17 iunie 2016, Târgu-Mureş) a absolvit Facultatea de Biologie a Universităţii „Babeş-Bolyai” (Cluj-Napoca) în 1957 şi Facultatea de Medicină a Universităţii „Iuliu Haţeganu” (Cluj-Napoca) în 1964. După rezidenţiat, primeşte în 1973 o bursă OMS în transplantare la Bruxelles. Din 1982 este doctor în Ştiinţe medicale la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. Începând cu anul 1990 este medic primar A.T.I. la Spitalul Clinic Judeţean Mureş, fiind medic şef în perioada 1978-2003. Între anii 1992-2003 împărtăşeşte din experienţa acumulată în spital şi studenţilor Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş. Este (co)autor a 3 monografii de specialitate şi numeroase articole ştiinţifice de anestezie, terapie intensivă şi imunologie. De asemenea, a coordonat multe teze de doctorat în medicină. A fost implicat în mai multe forme instituţionale şi organizaţii non-guvernamentale (Societatea Europeană de Anestezie, Societatea Română de Anestezie, International Scientist of the Year, International Biographical Centre Cambridge England, Fundaţia “Octavian Fodor”, Cluj-Napoca, Fundaţia LiveMed din Târgu-Mureş, Consiliul de Administraţie al Policlinicii Hipocrate 2000, Târgu-Mureş etc.).

Prof. Dr. Mircea Chiorean este unul dintre iniţiatorii proiectului care s-a finalizat prin înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), mândrie a sectorului sanitar românesc. Pentru toate cele consemnate primeşte în 2005, dincolo de miile de mulţumiri ale celor care au beneficiat de dăruirea, implicarea, competenţa şi meritele deosebite în dezvoltarea specialităţii de A.T.I. şi a medicinii de urgenţă, diploma Ministerului Administraţiei Publice şi Internelor, a Direcţiei Sanitare Mureş şi a SMURD Târgu-Mureş. Ulterior, în 2009, primeşte diploma Societăţii Române de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI), iar în 2010 Meritul Sanitar “în grad de Cavaler” cu însemne pentru civili din partea preşedintelui României.

 

Daniela Gîfu, membru în Consiliul Director al UZPR

20 iunie 2016, Târgu-Mureş

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *