De 1 Iunie, sărbătorim copilăria prin programe speciale la TVR. Articol de Bianca Dinescu

https://blog.revistaderecenzii.com/

Din Arhiva TVR

Bucureşti, 30 mai 2023

De 1 Iunie, sărbătorim copilăria prin programe speciale la TVR

Atenţie, copiii preiau microfonul! Ediţii speciale cu şi despre copii la „Care pe care”, „Copiii spun”, „Câştigă România”, „Vedeta familiei”, pe TVR 1. Desene animate, filme family şi spectacole ale Operei Comice pentru Copii, la TVR 2 şi TVR Cultural. Teatru şi folclor pentru copii, la TVR 3!

„Se cunosc de la concursurile şi olimpiadele de Limba Română, dar şi de la alte materii. Patru elevi olimpici, doi ardeleni şi doi bucureşteni, simt emoţia concursurilor de televiziune şi le arată tuturor copiilor şi tinerilor că limba română te face să te simţi acasă!”, îi introduce în arena cuvintelor corecte Ruxandra Gheorghe Negrea pe cei 4 concurenţi ai concursului „Care pe care”, de la TVR 1. De 1 Iunie, concursul dedicat limbii române vine cu o ediţie specială, cu şi despre copii.

Cu toţii elevi de clasa a opta, cei patru olimpici sunt ocupaţi până peste cap cu pregătirea examenului de Evaluare Naţională, dar asta nu înseamnă că nu mai fac şi alte lucruri. De exemplu, nu pierd ocazia de a se relaxa în mod activ, participând la un concurs care să îi provoace din plin: Briana Negre, de 15 ani, din Bucureşti, Monica Militaru (14 ani), din Târgu Mureş, Raul Iuşan (15 ani), din Cluj şi Matei Bumbeş (14 ani), tot din Bucureşti sunt puşi la încerCARE, iar noi ne vom bucura să-i privim şi să vedem cum răspund la probele de foc ale singurului concurs dedicat exclusiv limbii române. Urmărim ediţia la TVR 1 joi, 1 iunie, de la ora 18.00.

O zi pe an, ne aplecăm „internaţional”, mai atent şi mai duios, asupra celor mici. Dar la „Copiii spun”, în fiecare zi e 1 Iunie! De ziua copiilor, Virgil Ianţu ne aşteaptă să vedem lumea prin ochii lor. De la ora 19.00, la TVR 1.

Mihail e un copil extrem de cuminte, cu nume de înger, pus de nașul lui. Numele nu reprezintă o garanţie a cuminţeniei, însă. Lui Mihail îi place să danseze ca să facă „mușchiuleți” și când cade pe gânduri se simte ca un robot oprit… La „Detectorul de minciuni” e conectat Paul, care susține că a văzut o farfurie zburătoare și că NU îi place la grădiniță “de-loc”, iar la „Regula de Bun Simț”, Anastasia ne sfătuiește să ne selectăm prietenii în așa fel încât să ne putem baza pe ei. Iar Dominic este un băiețel care s-ar juca întruna… cu burta tatălui său, Kyriakos.

Cu ocazia zilei de 1 Iunie, Virgil Ianţu întreabă copiii ce drepturi au, iar majoritatea declară, așa cum e şi firesc, că au dreptul să se joace. În final, aflăm și ce înseamnă să fii o mamă bună…

De 1 Iunie, Copiii spun… şi la „Câştigă România”! David, Horaţiu şi Marius sunt trei puşti care dau răspunsuri cu logică întrebărilor încuietoare ale lui Virgil Ianţu. Tot ei îl pun în încurcătură pe simpaticul prezentator cu propriile provocări, într-o ediţie specială „Câştigă România!”, difuzată de la ora 21.00, la TVR 1.

„Sunt foarte mulţi elefanţi în Harghita! E o rezervaţie de elefanţi care aleargă în pădurile de foioase de acolo”, afirmă cu tărie Virgil Ianţu într-o discuţie aprinsă cu unul dintre cei trei concurenţi ai ediţiei. Copiii se sfătuiesc şi se ajută reciproc în găsirea celor mai bune răspunsuri la întrebările puse de gazda emisiunii. Şi, chiar dacă nu nimeresc întotdeauna soluţia corectă, nu e cu supărare, pentru că, în final, fiecare învaţă ceva nou, iar telespectatorii câştigă o seară relaxată şi plină de amuzament. Ba mai mult, finalul emisiunii ne lasă cu o stare reconfortantă: nici Virgil Ianţu nu le ştie chiar pe toate…

România are încă din 2007 o lege care ar trebui să le ofere copiilor supradotați varianta unui pachet educațional adaptat, dar, în realitate, nu există în sistemul de stat vreo școală sau program dedicat acestor tineri. Despre soluții, la „Țară, țară, cine ești?”, vineri, 2 iunie, ora 19.00, la TVR 1.

România are copii supradotați, dar nu prea știe să îi identifice și să îi ajute. Există un centru privat care a studiat fenomenul și concluzia e că avem cam jumătate de milion de copii supradotați cu vârsta sub 15 ani. Acești copii nedescoperiți înseamnă o adevărată risipă pentru dezvoltarea României. Iar dacă nu sunt integrați în programe educaționale potrivite pentru cerințele lor speciale, copii înzestrați se pierd și ajung să se rateze din punct de vedere social. Invitatele Mădălinei Dobrovolschi sunt Simona Mitrea – fondator și director educațional al școlii pentru copii supradotați și Ioana Sălăjanu – avocat și președinte al Organizației Children’s International, Chicago.

Concursul de talente pentru copii „Vedeta familiei” îi aduce pe micul ecran, în preajma Zilei Copilului, pe cei mai mici dintre concurenţi. Eva Florea, Anais Bucureșteanu şi Anais Țicală, cu vârste de 4 şi 5 ani, ne vor cuceri, cu siguranţă, prin drăgălăşenia lor! Şi chiar dacă, poate, mai au de învăţat la capitolul muzică, cele trei mici vedete reuşesc ceea ce alţii nu au reuşit înaintea lor: să-i determine pe membrii juriului să dea în mintea copiilor! Elena Gheorghe, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Radu Ştefan Bănică uită, pentru o oră şi jumătate, că sunt staruri în lumea oamenilor mari şi se întorc la vârsta inocenţei, cu tot ce presupune ea… Cum se descurcă Florina Constantinescu şi Laurenţiu Niculescu, cei doi prezentatori ai emisiunii, cu atâţia „copii”, vedem pe 3 iunie, de la ora 9.30, la TVR 1.

Pe tărâmul fanteziei, la TVR 2

De ziua lor, TVR 2 îi invită pe cei mai mici telespectatori la desene animate: „Cuibul Dragonilor: Începutul erei războinicilor” (DRAGON NEST: WARRIORS’ DAWN – SUA, China, 2015), în regia lui Yuefeng Song, se vede joi, de la ora 10.30. Vocile aparţin actorilor Alexandra Radu, Catinca Maria Nistor, Tamara Roman şi Gabriela Bobeş.

Pe continentul Altera, răul pândește din umbră, iar oamenii și elfii sunt nevoiți să se alieze pentru a învinge Dragonul Negru, care se trezește după o lungă perioadă de inactivitate. Un tânăr războinic şi prietenii lui trebuie să distrugă giuvaerul care-l hrăneşte pe dragon cu putere şi care ar putea oferi unui alt posesor o forţă magică imbatabilă.

Comedia family „Un Cupidon cu blană” (GABE, THE CUPID DOG – SUA, 2012), în regia lui Michael Feifer, cu: Brian Krausse, Boti Bliss, Barbara Niven în distribuţie, o putem urmări începând cu ora 16.00. Viaţa fericită a căţelului Gabe este întoarsă pe dos când tânărul lui stăpân, Eric, se desparte de iubita lui şi decide să se mute în Anglia. Ca să rămână acasă la el şi să-şi vadă stăpânul şi prietenul fericit, Gabe se transformă într-un adevărat Cupidon, încercând să provoace o poveste de iubire între Eric şi drăguţa lor vecină, Sara.

Petrecerea continuă şi sâmbătă, 3 iunie, când, de la ora 8.00, micii telespectatori sunt invitaţi la un nou spectacol al Operei Comice pentru Copii, „Gala de musical”. Regizoarea Antoaneta Cojocaru a creat de această dată un mozaic din trei montări: musicalurile „Micuța Dorothy” și „Gulliver”, de Marius Țeicu, și opera lui Laurențiu Profeta, transformată în musical, „Peter Pan”. Urmărim astfel periplul unui prezentator-povestitor care, îndrumat de câţiva pitici simpatici, răsfoiește o carte de povești, se întâlnește cu personajele din cele trei spectacole, ba chiar, uneori, se transformă el însuși în pitic. „Gala de musical” este un spectacol emoționat, dar plin de energie, care demonstrează puterea incredibilă pe care o au oamenii de a se adapta oricărei oricărei situații. Scenografia este semnată de Francesca Cioancă şi Vladimir Turturica, iar coregrafia le aparţine Theodorei Marin şi Andreei Soare. Muzică: Marius Țeicu („Micuța Dorothy”, „Gulliver”), Laurențiu Profeta („Peter Pan”). În rolul povestitorului: Daniel Pascariu.

„Cântec şi poveste” şi „Aventuri cu dl. Goe”, la TVR 3

Şi TVR 3 a pregătit programe speciale de Ziua Copilului. De la ora 13.05, Studioul teritorial Craiova ne aduce, la „Cântec şi poveste”, imagini de la Festivalul Maria Tănase junior. Spectacolul este susținut de copiii de la Atelierele de Folclor ale Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, acompaniaţi de Orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, dirijor prof. Nicolae Drăghia.

De la 14.00, urmărim teatru pentru copii. „Aventuri cu dl. Goe” este piesa propusă tuturor copiilor, în regia lui Iulian Sandu, o producție a Ateneului Naţional din Iaşi. Regia TV este semnată de Cornel Mihalache, iar în distribuție îi regăsim pe: Gelu Alexandru Ciobotaru, Daniel Onoae, Ana Hegyi, Cezara Fantu, Dumitru Florescu, Alexandra Macovei, Alexandra Paraschiva Paftală.

Şi Studioul TVR Timişoara a pregătit o ediţie „Cântec şi poveste” dedicată copiilor, cu titlul generic „1 Iunie popular”. O vedem de la 15.05, la TVR 3. Iar de la 16.00, tot cu „Cântec şi poveste” ne delectează şi echipa TVR Iaşi, cu imagini pline de culoare de la Festivalul Internaţional de Folclor pentru copii şi tineret „Cătălina” 2022. Spectacolul porturilor și tradițiilor folclorice este completat de ansambluri din țări precum Germania, Slovacia, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Grecia şi Republica Moldova.

Cu teatrul pentru copii ne întâlnim şi de la ora 18.30, când TVR 3 difuzează spectacolul „Pinocchio”, preluat de la Teatrul Ion Creangă, o dramatizare de Cornel Todea. Din distribuţie fac parte: Ani Creţu, Cristian Irimia, Anca Zamfirescu, Cristian Boeriu, Boris Petroff, Alexandrina Halic, Marius Nănău, Ion Gh. Arcudeanu, Marina Procopie, Daniel Tudorică, Sibylla Oarcea, Cornelia Pavlovici, Mirela Busuioc, Ioana Ginghină, Florina Luican, Mihaela Beţiu, Marioara Sterian, Marcela Andrei, Claudia Revnic, Vera Linguraru, Julieana Drăghici, Iulia Costiniu, Ioan Georgescu.

Şi Irninis Miricioiu ne propune o ediţie dedicată copiilor a emisiunii „Din Arhiva TVR”, cu informaţii utile pentru fetiţele care vor să urmeze şcoala de balet. Magdalena Rovinescu, profesor coregraf, cea care a pus bazele Şcolii de Balet Studio M din cadrul Operei Naţionale, alături de micile talente pe care le pregăteşte sunt invitatele realizatoarei TVR 3, de la ora 20.00.

***

Ce s-ar întâmpla dacă peste noapte ai deveni prinț sau prințesă? Poți afla urmărind spectacolul „Prinț și cerșetor”, de la Opera Comică pentru Copii. Nemuritoarea poveste a lui Mark Twain se spune în pași de dans, duminică, 4 iunie, de la ora 10.55, la TVR Cultural, într-o nouă perspectivă asupra conflictului principal de natură socială dintre prinț și cerșetor, dintre două lumi distincte, care se reunesc prin joc. Muzica îi aparţine lui Laurențiu Profeta, libretul este semnat de Ionel Hristea și Oleg Danovski, după romanul lui Mark Twain. Cătălin Caracaș semnează regia și coregrafia, iar Adriana Urmuzescu – scenografia spectacolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *