De 10 ani, la TVR 1. Sezonul 21 „Exclusiv în România”, din 22 octombrie. Articol de Mihaela Berinde

https://blog.revistaderecenzii.com/

Bucuresti, 20 octombrie 2023

De 10 ani, la TVR 1. Sezonul 21 „Exclusiv în România”, din 22 octombrie

Povestea observatorului de urşi de la Borzont (Harghita), premiere mondiale din Mica Romă (Blaj), Valea Doftanei şi Brebu, cu tinerii lor pasionaţi de tradiţii populare, viaţa piloţilor SMURD şi a salvamontiştilor din Măgura (Braşov), ugocenii şi oşenii din Sătmar sau tătarii şi turcii tulceni, pe toate şi pe toţi îi vom descoperi alături de Cristian Tabără şi echipa sa în noul sezon „Exlusiv în România”. Duminica, de la ora 17.00, la TVR 1. 

Se împliesc 10 ani de la difuzarea primei ediţie „Exclusiv în România”, emisiunea prezentată de Cristian Tabără la TVR 1 adunând aproape 250 de episoade, de fapt tot atâtea recomandări calde ale echipei de realizatori pentru a descoperi unicatele, frumuseţile şi oamenii acestei ţări.

Cu noi şi interesante subiecte ne aşteaptă echipa şi în noul sezon, cel cu numărul 21, al emisiunii „Exclusiv în România”. „Aş pomeni, drept momeală pentru prietenii emisiunii, povestea observatorului de urşi de la Borzont (Harghita), unde vizitatorii pot privi urşii de la o jumătate de metru în siguranţă totală. De asemenea, în vârtejul diverselor dispute patriotarde ale multor tabere, o vizită la Centrul Memorial al Grănicerilor Secui din Frumoasa (Harghita) va fi de folos prin abordarea ştiinţifică şi neutră a istoriei”, ne dezvăluie Marin Găbudean, producătorul emisiunii.

Cu siguranţă, demnă de atenţia noastră va fi prezentarea în premieră mondială a reconstituirii fidele a armurii de paradă a împăratului Traian, purtată la Roma, la sărbătorirea cuceririi Daciei. „Armura este parte a unei remarcabile expoziţii dedicate campaniei romane de cucerire a Daciei, organizată la Alba Iulia şi care prezintă în detaliu viaţa unui soldat al unei legiuni romane”, ne oferă Cristian Tabără mai multe amănunte şi ne promite că vom afla de unde vine supranumele de „Mica Romă” dat Blajului, pentru că, „aproape de Alba este Blajul, locul unei alte premiere mondiale: la vremea numirii sale, episcopul greco-catolic Cristian Crişan era cel mai tânar episcop al Bisericii Catolice, iar acum este auxiliarul celui mai vârstnic episcop catolic în viaţă, Preasfinţitul Lucian Mureşan”. 

Tot în noul sezon ajungem pe Valea Doftanei şi la Brebu, unde vom fi impresionaţi să cunoaştem o comunitate extrem de activă, cu tineri care se împart eficient între tradiţiile populare şi platformele de socializare, dar şi între şcoală şi pasiunea pentru gastronomie sau dansurile populare. De bună voie şi nesiliţi de nimeni. Tot acolo, echipa va căuta presupusul mormânt al fiicei lui Gingis Han şi Crucea Domnitorului Carol I, ridicată în vremea când regele era în căutarea unui loc pentru Castelul Peleş.

Ei fac minuni în vieţile montaniarzilor ghinionişti sau ale celor incoştienţi. Este vorba despre piloţii SMURD şi salvamontiştii de la Măgura (Braşov), a căror existenţă trepidantă o vom observa alături de echipa lui Cristian Tabără. Tot acolo, în Măgura, poveşti neaşteptate despre scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown, mutată în România din proprie iniţiativă.

„Îi vom căuta şi pe ugocenii şi oşenii din Sătmar, pe tătarii şi turcii tulceni şi pe cei care se ocupă de balaurul dobrogean. Şi încă multe altele. Le vedeţi şi ne vedem în fiecare duminică la TVR 1, de la ora 17.00”, mai adaugă Cristian Tabără.

În noul sezon se alătură echipei „Exclusiv în România” două noi jurnaliste: Codruţa Angelescu şi Ilinca Ciobanu, care, prin notele personale în abordările subiectelor, vor completa şi vor împrospăta oferta de până acum a emisiunii.

Observatorul de urşi din Borzont şi alte unicate din centrul României, în primul episod „Exclusiv în România” 

Prima ediţie a noului sezon „Exclusiv în România” începe în mijlocul ţării, între Miercurea Ciuc şi Gheorgheni, mai exact în comuna Frumoasa, din judeţul Harghita. 1000 de ani de istorie militară a secuilor pe teritoriul Transilvaniei sunt puşi în valoare într-un excepţional muzeu bine documentat şi echilibrat din punct de vedere istoric şi al informaţiilor prezentate. Aflăm totul din vizita la Centrul Memorial al Grănicerilor Secui.

Facem un popas şi pe la Izvoru Mureşului, unde se află o minunată mănăstire ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Comunitatea celor 25 de maici, sub îndrumarea maicii stareţe Miriam Oprea, ţine candela aprinsă, străduindu-se să împletească zilnic, rugăciunea cu ascultarea.

De la Izvoru Mureşului, mai departe, ajungem la Lazarea, unde se găseşte castelul familiei Lazăr. Sute de ani de istorie concentrată într-un castel care, astăzi, este şi mai bine pus în valoare de către moştenitori. Este vorba despre acel loc în care a locuit o perioadă şi principele transilvănean Gabriel Bethlem şi unde s-au ţinut, o vreme, Dietele celor 3 Scaune Secuieşti.

„Evident, vom gusta şi vom afla reţetele unor bucate tradiţionale secuieşti. De această dată, însă, renunţăm la celebrul gulaş secuiesc în favoarea unui preparat mai puţin cunoscut, dar surprinzător.. într-un han secuiesc din Borzont”, ne asigură producătorul emisiunii.

Organizat impecabil de Egyed Zsolt şi născut din dorinţa de a ţine urşii departe de comunităţile locuite de oameni, Observatorul de uşi de la Borzont a devenit un punct de atracţie turistică de-a dreptul planetară. Turişti din toată lumea vin aici să vadă urşii în mediul lor natural, iar alături de echipa emisiunii vizităm şi noi Observatorul de uşi de la Borzont. Duminică, 22 octombrie, de la ora 17.00, pe TVR 1, când începe noul sezon „Exclusiv în România”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *