„Demnitate și curaj”, Proiectul Companiei Naționale „Poșta Română”,lansat la Ploiești. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

Luni, 20 noiembrie 2023, ora 11, în Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești a fost lansată colecția de cărți poștale realizată de Compania Națională „Poșta Română”, în cadrul Campaniei „Demnitate și curaj”, prilejuită de Centenarul „Monica Lovinescu”.

Invitați speciali au fost: Mihaela Lupu, directorul Sucursalei Prahova a Poștei Române, col. (r) Constantin Chiper, prof.dr. Maria Mariana Gheorghe, inspector școlar.

Activitatea a fost deschisă de Mihaela Radu, directorul Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești.   

Proiectul a fost prezentat de Mihaela Lupu, reprezentantul Poștei Române.  

Scopul acestuia este „cinstirea românilor care au îndrăznit să sfideze regimul comunist și să lupte pentru drepturile lor, indiferent de consecințe”.

În cadrul acestuia a fost realizată o colecție de 100 cărți poștale pe care sunt imprimate chipurile și afirmații de ale celor care „au înfruntat regimul comunist și nu au făcut compromis, nu au pus niciodată conștiința pe cântar”, a precizat Mihaela Lupu.

Dintre acestea, 10 cărți poștale poartă denumirea „Chipuri ale rezistenței” și sunt dedicate celor opt repere publice: Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Ecaterina Bălăcioiu Lovinescu, Elisabeta Rizea, Adriana Georgescu, Anita Nandris, Annie Bentoiu, Dinu Pillat. 

Celelalte 90 unite sub titlul generic „Eroi anonimi” sunt dedicate curajoșilor care au împărțit manifeste, au scris „Jos Ceaușescu” sau au trimis scrisori la „Europa liberă”.

Colecția de cărți poștale a fost lansată în aceeași zi la toate sucursalele Poștei Române din toată țara, respectiv din: Cluj, Iași, Timișoara, Brașov, Craiova, Constanța, București.

Tot în cadrul acestei activități a fost lansată și colecția de NFT-uri „Mărturii din trecut – Chipuri ale rezistenței sub regimul comunist din România”, cea de-a doua de acest fel, prima fiind  inițiată pentru prima dată în țară, anul trecut, de către Poșta Română.

Prin NFT se înțelege „un token, un activ digitabil, atractiv pentru investitori, deoarece, ca în cazul oricărui activ de valoare, acesta poate fi cumpărat și vândut pentru un profit pe piața NFT, dacă valoarea crește”.

Informații despre campanie pot fi obținute scanând codul QR de pe spatele cărții poștale sau accesând pagina de facebook a acesteia.

Au fost aduse mulțumiri partenerilor acestei campanii: Editura Humanitas, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Secrete, Institutul Național pentru Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI, Biblioteca Județeană „N. Iorga” Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Editura Prahova S.A., Asociația Națională „Cultul Eroilor” Prahova.

In absentia prof.dr. Maria Mariana Gheorghe, doamna director Mihaela Radu  a dat citire comunicării acesteia în care au fost menționate etape ale instaurării regimului comunist în România, instituțiile represive, dușmanii poporului, campanii de represiune și de anihilare a instituțiilor asociative, manifestări contra regimului comunist. Și-a oprit atenția, în mod deosebit, asupra a două personalități feminine care s-au remarcat în lupta anticomunistă: Elisabeta Rizea, țărancă, și Monica Lovinescu, intelectual, cărora li s-au adăugat multe alte voci feminine, rămase în anonimat.  

Col (r.) Constantin Chiper, autor a 20 de cărți de istorie militară, a prezentat câteva aspecte mai puțin cunoscute cu privire la sacrificiile Armatei Române în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, a insistat asupra apariției cărții lui Lucian Vasile, „Cei pe care i-am uitat. Represiunea comunistă la Ploiești, 1948 -1964”, un volum consistent care însumează 685 de pagini, dintre care 100 sunt dedicate „Dicționarului deținuților politici ploieșteni”.

A menționat numele unor generali români care au fost încarcerați în comunism.

La activitate a participat și un fost deținut politic, Florea Vlăsceanu, din localitatea Băleni, jud. Dâmbovița, care a făcut cunoscute cauzele condamnării sale și a camarazilor săi și aspecte ale vieții dure trăite în închisoarea de la Pitești.

În final, doamna director Mihaela Radu a felicitat Poșta Română pentru această realizare și a menționat că nu trebuie să îi uităm pe cei care s-au jertfit pentru drepturile noastre.

Celor prezenți le-au fost oferite cărți poștale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *