Despre îmbrăţişări (I). Proză de Mariana Palaghia

https://blog.revistaderecenzii.com/

Îmbrățișare

 Despre îmbrăţişări (I)

Puţini ştiu că data de 21 ianuarie este declarată „Ziua îmbrăţişărilor”. Ideea în sine mi se pare atât frumoasă, cât şi un serios semnal de alarmă… Adică chiar avem nevoie de a ni se reaminti de un gest atât de simplu şi uman? Sau trebuie să celebrăm ceva ce ar trebui să fie la fel de normal ca băutul apei?

De fapt, comparaţia nu este corectă, pentru că atunci când bem apă, ne adresăm doar corpului, pe care îl hidratăm. O îmbrăţişare însă, aduce reacţii binefăcătoare atât pentru organism, cât şi pentru minte şi suflet.

În corp, îmbrăţişarea reduce tensiunea arterială, scade hormonul stresului şi previne atacurile de cord. Oamenii de ştiinţă au dovedit că un gest atât de simplu ne creşte imunitatea şi vitalitatea, reduce inflamaţiile, relaxează muşchii şi uneori diminuează durerile din trup – toate acestea având numeroase efecte benefice care însumate, merg până la încetinirea procesului de îmbătrânire.

La un nivel mult mai subtil, o îmbrăţişare generează în corp oxitocina, hormonul iubirii şi ridica nivelul de serotonină – ceea ce îmbunătăţeşte dispoziţia şi aduce sentimente de fericire.

O simplă îmbrăţişare ne face să simţim înţelegere, sprijin şi căldură umană – dar şi iubirea celor din jur. Aşadar, devenim mai încrezători, mai optimişti şi depăşim mai uşor momentele dificile.

De fapt, îmbrăţişarea este un medicament universal care face ca lumea noastră să fie mai bună – şi în acest caz – da, mă bucur că are o zi dedicată ei, un mic memento, simbolic, pentru o mare minune a vieţii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *