Despre munca eficientă: Trebuie să existe o anumită concordanță între acțiuni și planuri, dacă vrem să scoatem din ele toate roadele pe care le pot da. Lucian Blaga
Munca eficientă reprezintă un deziderat al lumii de astăzi.
În domeniul sportului, există concordanță între acțiuni și planuri, astfel încât în perioada competiției, sportivul să fie în formă optimă. Există pentru succes în sport, o planificare științifică a antrenamentelor, dar și a perioadei de refacere; cu alte cuvinte, cantonamentul și odihna.
În domeniul afacerilor a fi eficient înseamnă să supraviețuiești. De exemplu, în agricultură trebuie cultivate acele legume care sunt mai mult căutate pe piață. În general, desigur, sunt căutate legumele și fructele de sezon, atât de așteptate de lume. Dar pentru aceasta, cu mult înainte, s-a produs o conjuncție judicioasă a planurilor cu acțiunile. Chiar de Anul Nou, cei care doresc să scoată profit din munca la câmp, pregătesc așa-numitele răsaduri. Îmi face bine, prins de tensiunea oficiului meu, să aud iarna, când zăpada blochează totul, de la mașini la suflete, că în satul de la Dunăre, noaptea, se face focul în solariu. La ora aceea, totul e deprimant, iar oglinda zăpezii, pe care mai cad fulgi, e spartă de pâlpâirea plină de speranță, a unui foc – singura căldură în cosmos îmi închipui.
Îmi aduc aminte, în recile insomnii, de copilărie. În cutia de lemn fixată în perete, ceasul (robust, de tablă, cu sonerie) se auzea tresărind pe o potecă a timpului, numai de el bătută. Mi se părea imposibil ca să mai ieșim din iarnă, iar mie, din copilărie (nu am agreat starea de copil, când toți se simt datori să-ți dea lecții). Monotonia nopții infinite înceta pe la patru a.m.. Bunica se instala, sub lumina veiozei, la războiul de țesut. Brațele ei harnice băteau firul și învârteau suveica.
Veneau vecini la taină în casa bunicilor mei. Povesteau despre vremea trecută. Pe zăpadă afară lunecau sănii, iar pe geam, raze de soare palid, care totuși în cameră trasau o dâră în care vedeam atâta materie mișunând. Mă surprindea nonșalanța motanului de a moțăi cu nasul în raze.
Răsadurile se pun în ghiveciuri iarna. Pe urmă, sunt etape – și ele preconizate, când răsadurile sunt duse și plantate în câmp, tratate, irigate etc.
În concluzie, începutul unei acțiuni trebuie pus în acord cu momentul de competiție, iar momentele / etapele intermediare trebuie valorificate, pentru ca într-adevăr, rezultatul să apară ca o încununare a muncii depuse: finis coronat opus.
I. D.