Încheiaţi săptămâna cu Tarkovsky şi proiectul său unicat:“Oglinda”
La Filmul de artă – duminică, 9 iulie, de la ora 22.10, la TVR 2
În cadrul retrospectivei Andrei Tarkovsky la TVR 2, realizate în parteneriat cu Mosfilm, puteţi urmări în această duminică „Oglinda”, inclus de criticul american Steven Schneider în topul celor „1001 de filme pe ce trebuie văzute înainte de a muri”.
Proiectul „Oglinda” este dedicat de regizor mamei sale, Maria Vişniakova – ce apare spre finalul filmului jucăndu-şi propriul rol. Aşa cum declara Tarkovski „filmul acesta şi-a propus să reconstituie vieţile oamenilor pe care i-am iubit şi pe care i-am cunoscut bine. Am dorit să spun povestea suferinţei pe care o trăieşte un om atunci când simte că nu-i poate răsplăti pe cei dragi din familia sa pentru tot ceea ce ei i-au dăruit. El simte că nu i-a iubit îndeajuns şi această idee îl chinuieşte şi nu-l lasă să trăiască”.
Imaginile recurente din film sunt însoţite, pe alocuri, de vocea poetului Arseny Tarkovsky, tatăl regizorului – accentuând veridicitatea filmului autobiografic cu elementele fantastice.
Se spune că în 1974, imediat după proiecţia în avanpremieră a filmului, într-un cerc restrâns de cineaşti, reacţiile la “Oglinda” au fost atât de aprinse, încât controversele s-au prelungit până târziu. Aşa că femeia de serviciu, sătulă să mai stea peste program, ar fi tranşat ferm discuţiile specialiştilor:”ia mai încetaţi cu cearta, că s-a făcut târziu şi ar fi cazul să mai plecaţi pe la casele voastre să fac şi eu curăţenie! Ce e aşa de greu de priceput? Doar e vorba de un om care e pe patul de moarte – un om care se gândeşte la răul pe care l-a făcut în viaţă şi nu ştie cum să ceară iertare…” Întrebat ce crede despre comentariul femeii, Tarkovski ar fi răspuns scurt: „Nu mai am nimic de adăugat”.
„Oglinda” (ZERKALO – producţie URSS, 1975) în regia lui Andrei Tarkovski, cu: Margarita Terehova, Oleg Iankovski. Prezintă Laurenţiu Damian.