https://blog.revistaderecenzii.com/
Primăvara, anotimpul renașterii vieții, atât în plan natural, cât și uman, a fost și este asociată cu Marea Înviere a Fiului Domnului și nașterea unei noi concepții despre lume și viață.
Sărbători religioase și profane, practici de diverse feluri, superstiții, creații artistice abundă în calendarul ei, dovada dragostei și a respectului față de Cel Atotputernic, a bucuriei vieții, a dragostei față de cel apropiat, a dorinței unei vieți ferite de lipsuri și necazuri.
Una din practicile străvechi existente în viața poporului român este încondeiatul ouălor, amestec de gândire filozofică populară, religie, legendă și realitate, spirit sacru și profan.
Eram obișnuiți să îl știm practicat în anumite zone ale țării, îndeosebi în nordul Moldovei.
A început să ia amploare și să fie prezent și în alte regiuni ale țării, practicat la nivel individual sau colectiv, mai ales, în cadrul unor instituții.
Una dintre acestea este și Centrul Județean de Cultură Prahova, care prin secția sa de Cercetare, Îndrumare și Valorificare a Patrimoniului Cultural, manifestă un interes deosebit pentru descoperirea, studierea și promovarea fondului tradițional autohton.
Astfel, au descoperit că și în județul Prahova, acolo unde te așteptai mai puțin, există încondeietoare de ouă în localitățile Salcia, Starchiojd și Filipești.
În anul 2017, din inițiativa doamnei manager Anișoara Ștefănucă au luat ființă „Atelierele de încondeiat ouă cu ceară, după modele autentice din județul Prahova” care au la bază studiile realizate pe teren și ca principal obiectiv „atragerea tinerilor spre valorile culturale românești autentice pentru a simți spiritul sărbătorilor și a trăi în armonie cu ei și cu natura”, după cum a menționat doamna Anca Stanca.
Din echipele de lucru fac parte preșcolari și școlari de la diverse grădinițe și școli, cât și alte persoane interesate, fiind îndrumați de membri ai Centrului Județean de Cultură Prahova: Anișoara Ștefănucă, Ștefania Ungureanu, Mihaela Gaftoi, Teodor Constantinescu, coordonator Anca Stanca.
Atelierele se desfășoară înainte de Paști și în cadrul „Atelierelor verii” din localitățile Izvoarele și Slănic, într-o manieră pedagogică, accesibilă, atractivă și creativă.
Participanții au fost pregătiți pentru activitate prin vizionarea a două filme și a unui power-point, creații ale Centrului Județean de Cultură Prahova, care prezintă încondeietoare de ouă din județul Prahova, tehnici de lucru și motive existente pe ouăle încondeiate.
Astfel, au putut afla că încondeierea ouălor presupune mai multe faze, care constă în: spălarea, degresarea și uscarea acestora, pregătirea vaselor în care să fie vopsite, a cerii de albine și a unui condei special care se numește chișiță.
Tehnica ornamentării constă din delimitarea câmpurilor cu ceară fierbinte, trasarea motivelor, vopsirea.
Copiii au avut posibilitatea de a vedea imagini ale ouălor ornate cu motive, majoritatea specifice și județului Prahova: avimorfe – pana rândunicii; zoomorfe – colțul gherului (vierului), colțul porcului, păianjenul, coropișnița; scheomorfe: fierul plugului, plosca flăcăului, fitomorfe: frunză de stejar, păstăioară, floare-de-colț, floare de mușețel, frunză de tufă, frunza căpșunei etc.
În cadrul atelierului încondeiatul propriu-zis s-a făcut pe ouă naturale și cu ceară naturală de albine.
Copiii și-au adus ouă de acasă și Centrul Județean de Cultură le-a pus la dispoziție: vase mici de ceramică, ouă înondeiate, decupate în hârtie, ceară de albine fierbinte și chișiță.
Fiecare copil și-a luat acasă ouăle încondeiate.
Elevii participanți la ateliere au plecat acasă mai pregătiți sub raport informațional și practic, mai bogați sufletește, mai înnobilați de marea dragoste pentru Iisus și de mulțumirea lucrului bine făcut, constituind totodată o chezășie a continuării acestei practici în viitor.