https://blog.revistaderecenzii.com/
Miercuri, 20 martie 2024, ora 17, în cadrul Zilelor Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” din Ploiești, în Sala de lectură „Nichita Stănescu”, Ioan Groșescu a lansat cartea „Trecutul continuu”, apărută la Editura Akakia, București, în anul 2023.
Activitatea a fost moderată de Bogdan Lucian Stoicescu, bibliograf al bibliotecii-gazdă, care a prezentat un scurt istoric al acestei prestigioase instituții ajunse la cea de-a 103-a aniversare.
Principalii invitați au fost: Nicolae Stanciu, profesor, scriitor, om de cultură și prof. Traian D. Lazăr.
Ioan Groșescu, ajuns la onorabila vârstă de 83 de ani, s-a remarcat, până în prezent, printr-o foarte bogată activitate culturală, jurnalistică, scriitoricească.
A fost profesor, director al Casei de Cultură a Sindicatelor Ploiești, redactor la ziarele „Prahova liberă”, „Meșteșugarul”, inițiatorul primei societăți particulare din Prahova care a editat ziarul „Ploieștii”, secretar al Societății Memoriale „Nichita Stănescu”, a militat pentru realizarea Casei Memoriale „Nichita Stănescu” și a unui bust al poetului , se numără printre fondatorii Societății Culturale „Ploiești – Mileniul III”.
Este membru UZPR, Filiala Prahova, cetățean de onoare al orașului Ploiești, autorul unui număr impresionant de cărți: „Cuvintele ca banii”, „Ploiești – Casa îngerului Nichita Stănescu”, „Refugiu”, „Puchenii Mari”, „Cimitirele Ploieștiului”, „Ion Grigore. Destinul unui dascăl”, „Mahalalele Ploieștiului”, coautor al monumentalei lucrări „Marea Carte a Ploieștilor” , „Posteritatea lui Nichita Stănescu” etc.
Aprecieri la adresa cărții „Trecutul continuu” și a autorului ei au fost făcute de Bogdan Lucian Stoicescu, Nicolae Stanciu și Traian D. Lazăr.
Bogdan Lucian Stoicescu o consideră o carte autobiografică, în care se recunoaște jurnalistul, o frescă socială, scrisă cu multă acribie, rigurozitate.
Nicolae Stanciu a evidențiat principalele aspecte ale activității autorului, pe care l-a considerat un om și un specialist „exigent cu el și necruțător cu ceilalți”, sincer, mucalit, care are cultul prieteniei și pentru Nichita Stănescu. A asemănat cartea cu „Procesul” lui Franz Kafka.
Prof. Traian D. Lazăr, scriitor, critic și istoric literar a pătruns în esența cărții, făcând aprecieri cu privire la amestecul de realitate și ficțiune, la structura acesteia, tehnica postmodernă și a realizat o impresionantă și originală paralelă între personajul Iov din Biblie și personajul principal cu același nume din cartea lui Ioan Groșescu.
A remarcat o anumită doză de narcisism și în ceea ce privește estetica romanului, a apreciat, în mod deosebit, diversitatea și coloratura scenelor.
Autorul cărții a numit-o un protest, a prezentat esența personajului principal și a vorbit despre relația sa cu editurile.
Activitatea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.
CU ÎNALTĂ CONSIDERAȚIE PENTRU ANALIZA REALIZATĂ DE AUTOR !