Expoziția „Efectul de dantelă” la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

Joi,  13 iunie 2024, ora 10,30, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a avut loc vernisajul expoziției „Efectul de dantelă”, organizată de doamna muzeograf Ioana Constantin.

Expoziția  este o realizare a Parteneriatului „Dantela, un efect atemporal”, desfășurat în perioada aprilie – iunie 2024, între Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova și Colegiul Național de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești.

Scopul acesteia este de a îi ajuta pe elevi să se familiarizeze cu piese de valoare din patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, potrivit celor spuse de către doamna profesoară Georgiana Tudor de la Colegiul Național de Artă „Carmen Sylva”.

Au fost expuse lucrările a 27 de elevi de la clasele: a VI-a B, a IX-a C, a X-a B, a XI-a A, a XI-a B, coordonați de către doamnele profesoare: Liliana Marin, Georgiana Tudor, Lavinia Răican.

Creațiile elevilor au fost realizate în grafică și în ceramică.

Suportul lucrărilor l-a constituit expoziția „Luxul dantelei”, existentă la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova, pe care am prezentat-o într-un articol anterior.

Prima parte a activităților s-a desfășurat la Colegiul  Național de Artă „Carmen Sylva”, unde doamna muzeograf le-a făcut elevilor o expunere despre istoricul dantelei și le-a pus la dispoziție fotografii de pe exponatele din muzeu.

Cu ocazia vernisajului, a evidențiat, în mod deosebit, „importanța dantelei ca sursă de inspirație, dincolo de domeniul modei, ea influențând designul multidisciplinar în arhitectură, elemente de interior sau design de obiecte”.

Majoritatea lucrărilor de grafică au fost realizate cu tuș alb și creioane liner. În ceea ce privește lucrările din ceramică, imaginea dantelei a fost imprimată pe lut, care a fost glazurat și ars în cuptor de două ori.

Elevii au lucrat la școală și, în final, și-au expus lucrările la muzeu unde au avut posibilitatea să vizioneze și expoziția de dantelă orginală.

În discuțiile purtate cu ei, au  afirmat că au fost atrași de frumusețea, finețea, feminitatea dantelei și de tehnica nouă în care au lucrat, cu tuș alb și au considerat că ar fi binevenită aducerea dantelei în actualitate.

Elevilor și profesorilor coordonatori le-au fost oferite diplome din partea muzeului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *