Expoziția „Identități locale și regionale. Elemente de port tradițional românesc și bulgăresc”. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

În perioada 20 septembrie – 6 octombrie 2024, în spațiul expozițional „Arcade” al Centrului Județean de Cultură Prahova „Acad. Eugen Simion”, poate fi vizionată expoziția „Identități locale și regionale. Elemente de port tradițional românesc și bulgăresc”.

Aceasta este organizată de Centrul Județean de Cultură Prahova „Acad. Eugen Simion”,  referent și etnograf – Anișoara Ștefănucă, și se înscrie în evenimentele prilejuite de Zilele Europene ale Patrimoniului, care anul acesta au avut tema „Rute, contraste, conexiuni”.

Exponatele fac parte din colecția doamnei Liliana Iotu, director al Căminului Cultural, din localitatea Gura Ocniței, județul Dâmbovița.

După cum am menționat și în articolul „Paștele Cailor sau Tudorița, sărbătorit la Târgoviște”, martie, 2023, în partea de sud a României trăiesc comunități de bulgari, denumiți sârbi pentru a nu fi fost recunoscuți, când s-au refugiat în România, deoarece Bulgaria  devenise pașalâk.

Sunt foarte harnici, foarte buni legumicultori și foarte buni păstrători ai tradițiilor.

Unul din elementele dragi lor, cu valoare identitară, este costumul popular.

Cu ocazia vernisajului, care a avut loc pe data de 20 septembrie 2024, doamna Anișoara Ștefănucă a menționat că scopul acestei         expoziții este de a evidenția aspecte identitare a două comunități învecinate, români și bulgari, și interferențele culturale ale acestora.

În alocuțiunea rostită în timpul vernisajului, Liliana Iotu și-a exprimat dragostea nativă față de costumul popular și față de tot ceea ce este vechi, accentuată de dorul de casă, în timpul celor 17 ani când s-a aflat la muncă în Spania.

A găsit un mediu prielnic în casa soacrei ei, Elena Iotu din Târgoviște, care, încă de copil, a lucrat costume populare, mai ales noaptea, la lumina lămpii, în casa părinților săi.

Liliana Iotu nu s-a mulțumit cu atât, ci a colecționat costume populare, cât și alte obiecte vechi, încât la ora actuală are un adevărat muzeu acasă.

După cum a menționat doamna Anișoara Ștefănucă, meritul ei este nu numai de a valorifica, ci și de a salva aceste obiecte.

Elena Iotu, asemenea altor fete și femei din localitate, a purtat cu drag costumul la toate sărbătorile și evenimentele satului, când acesta era dovada bogăției materiale a familiei și a persoanei care îl purta. Astăzi, costumul popular bulgăresc (sârbesc) este îmbrăcat doar la sărbătoarea denumită „Paștele Cailor”.
         

Costumul se compune din: fustă, șorț țesut în război, cu motive florale, riză (cămașă cusută), vestă de catifea neagră cu mărgele, sukman (un fel de sarafan din postav), ciumber (basma).

Cusut cu mult rafinament, bogat ornamentat cu trandafiri, floarea emblematică a Bulgariei, el face dovada unei anumite stări de spirit, a unei bucurii a vieții și a dragostei pentru natură.

Doamna Ioana Constantin, muzeograf-etnograf al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Prahova, a apreciat inițiativa Centrului Județean de Cultură Prahova de a realiza această expoziție reprezentativă pentru interferențele culturale ale celor două comunități și a oferit informații dobândite prin cercetare de teren despre comunitatea bulgarilor din țara noastră, privitoare la perioada venirii acestora în România, nume, stabilirea lor efemeră în Ploiești și în Bucov și definitivă în județul Dâmbovița,  costume populare, cimitirul din Băleni.

A menționat rolul avut de profesorul Nicolae Simache în realizarea unui fond documentar bogat al bulgarilor din județul Dâmbovița, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.  

Domnul Claudiu Dosaru, manager al Centrului Județean de Cultură Prahova, a apreciat inițiativele și activitățile datorită cărora sunt duse mai departe aspecte ale patrimoniului cultural național pentru  o bună cunoaștere a lor de către generațiile viitoare.

Din partea Centrului Județean de Cultură Prahova, doamnelor Elena și Liliana Iotu le-au fost conferite Diplome de merit. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *