https://blog.revistaderecenzii.com
Cu ocazia Zilei Patrimoniului Cultural Imaterial, în cadrul Proiectului „Valori de patrimoniu”, Centrul Județean de Cultură Prahova a organizat Expoziția „Moldoveanu Vasile – 60 de ani dedicați tradițiilor și artei populare”, coordonator proiect Anișoara Ștefănucă, etnograf și referent al Centrului Județean de Cultură Prahova.
Cu ocazia vernisajului, activitatea domnului Vasile Moldoveanu și expoziția au fost prezentate de doamna Anișoara Ștefănucă într-o veritabilă lecție de etnografie.
„Domnul Vasile Moldoveanu este originar din localitatea Moreni, județul Dâmbovița, este foarte iscusit sculptor, cioplitor în lemn, pictor de icoane pe sticlă. A moștenit pasiunea pentru prelucrarea lemnului de la bunicul său care era dulgher. Ca om se remarcă prin noblețe, bândețea glasului, respectul pentru cei din jur. Nu doar a lucrat, a sculptat, a creat, ci s-a documentat, a făcut cercetare, deoarece numai așa poți afla tainele acestor simboluri, poți pătrunde în acest univers al tradiției și al artei românești. Este absolvent al Școlii Populare de Artă și al Facultății de Sociologie și Etnologie din Sibiu unde a avut profesori de valoare care și-au pus amprenta asupra personalității sale. De mare ajutor în prelucrarea lemnului l-a avut și faptul că a făcut sport.
În expoziție sunt obiecte de uz gospodăresc: căuce, sărărițe, linguri de lemn, blidare, pe care se află motive realizate cu multă măiestrie. În altă vitrină sunt expuse obiecte de ritual: furca de tors, lada de zestre. Furca de tors, pe care domnul Moldoveanu o consideră regina obiectelor tradiționale românești, era realizată de băiatul care urma să se căsătorească și oferirea ei, în mentalitatea tradițională, era echivalentul cererii în căsătorie. Totodată ea reflecta măiestria acestuia. Fata îi oferea o batistă lucrată de ea și urma lada de zestre.
Obiectele reflectă tradiția din mai multe zone: Moldova, Muntenia, Transilvania.
Cea de-a treia categorie este cea a obiectelor de cult religios, constând în icoane pe sticlă și cruci de mână.
Icoanele pe sticlă se remarcă prin calitatea cromaticii și măiestria ramei în care sunt încadrate. Principalele reprezentări sunt: Maica Domnului cu Pruncul și Sfinții Constantin și Elena, Sfântul Ilie, Sfântul Gheorghe.
Pe obiectele create de domnul Moldoveanu se află o îmbinare de motive tradiționale: pasărea măiastră, șarpele, păzitorul casei, dintele de lup cu rol apotropaic, soarele și luna dătătoare de lumină și de viață, capul de cal, cât și simboluri creștine: Iisus Hristos, pristolnicul cu care se amprenta pâinea, candela”.
Au fost expuse și lucrări nefinalizate, tocmai pentru a se observa procesul de creație.
Domnul Moldoveau a reușit să transmită pasiunea sa pentru artă și fiilor săi, dintre care unul este sculptor în registru modern și unul practică terapia prin artă.
Profesorul Ionuț Nițu de la Colegiul Național „Al.I. Cuza” Ploiești a menționat necesitatea cunoașterii tradițiilor pentru istoria unui popor și a apreciat realizările expozițiilor de la Centrul Județean de Cultură Prahova ca fiind o comoară de înțelepciune moștenită de la străbuni.
Domnul Claudiu Dosaru, directorul Centrului Județean de Cultură Prahova, le-a mulțumit participanților și expozantului i-a înmânat o Diplomă de Excelență pentru promovarea culturii tradiționale românești și pentru măiestria demonstrată.
Activitatea s-a încheiat în acordurile muzicii interpretate la fluier și muzicuță de către badea Costică (Constantin Ciubotărița) din Joldești, județul Botoșani.
Expoziția va putea fi vizionată până pe data de 3 noiembrie în spațiul expozițional „Arcade” al Centrului Județean de Cultură Prahova.