Expoziția „Secretele sirenelor, sidef și perle”, la Palatul Culturii Ploiești. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com

La  Palatul Culturii din Ploiești, etajul I, poate fi vizionată Expoziția „Secretele sirenelor, sidef și perle”, organizată de biolog Corina Mihai și conservator Luminița Mihai, de  la Muzeul de Științele Naturii Prahova.  

Expoziția oferă informații științifice despre sidef și perle, piese de malacologie și bijuterii din perle și sidef din colecția muzeului.

Informația bogată, foarte bine documentată și structurată se referă la  câteva aspecte reprezentative cu privire la tema expoziției: „Definiții ale perlelor”, „Mituri și legende despre perle”, „Sideful și perla, creații ale moluștelor”, „Diversitatea perlelor”,  „Perlele, simbolul regalității”, „Perlele, simbol romantic”, „Caracteristicile perlelor”.

Definiții metaforice, scrise cu multă sensibilitate ajung la sufletul vizitatorilor: „Sideful este mama perlei, iar perla este autobiogafia scoicii sau a melcului care o produce. Asemănată cu diamantele oceanului, cu lacimile sirenei,  perla poate fi considerată lacrima bivalvei sau a gasteropodului  care o produce, deoarece ea se formează printr-un proces dureros pentru această vietate obligată să realizeze de cele mai multe ori aceste frumuseți pentru interesul material al oamenilor.”

Vizitatorii pot afla că perlele au fost aduse pentru prima dată în Europa de către Cristofor Columb, sideful și perla sunt creații ale moluștelor, dar și ale unor gasteropode și cefalopode, că obținerea unei perle de cultură se realizează prin implantarea unui obiect străin în scoică etc.

În ceea ce privește diversitatea perlelor, sunt menționate specii produse de bivalve: „Akoya”, „Tahiti”, „Australia”, „Cortez”, „Scallop”, „Mabe”, „Pinna”, „Keshi”, cât și perle produse de gasteropode: „Abalone”, „Conch”, „Melo Melo”, „Nautilus”.

Printre perlele celebre sunt menționate: „Lao Tzu”, denumită Perla lui Allah, deoarece seamănă cu un turban, „Puerto Principesa”, cea mai mare din lume, descoperită în Filipine de un pescar,  „Perla Leului adormit”, cea mai mare perlă naturală de apă dulce, ce a aparținut împărătesei Ecaterina a II-a a Rusiei, „La Pelegrina”, găsită în Golful Panama, în secolul al XIV-lea, de un sclav. Se numește „pelegrina”, deoarece a trecut pe rând prin casele regale din Spania, Austria, Franța, Anglia, iar acum se află în posesia unui colecționar arab.

Una din cele mai mari perle de apă sărată din lume este „Hope” , care are formă de lacrimă și poartă numele colecționarului.

Perlele au constituit și simbolul regalității și sunt menționate, în mod deosebit, numele Caterinei de Medici, Elisabetei I a Angliei, care purta și șapte rânduri de mărgele din perle, din care unele îi ajungeau până la genunchi, al reginei Maria a României.

Perlele au fost și un simbol romantic și reprezentativă în acest sens este Cleopatra, despre care ni se spune că în timpul unei cine romantice i-a pus lui Antoniu în paharul cu vin cea mai valoroasă perlă de la cerceii ei.  

Sunt descrise șiraguri de perle, precum: „Prințesă”, „Funie”, „Opera”, „Baveta”, „Guler”, „Matinee”, „Cravata” etc.

Foarte interesante sunt și curiozitățile din lumea perlelor.

În vitrine sunt expuse moluște, gasteropode și cefalopode producătoare de perle și sidef: melcul turbon, stridia perliferă de apă dulce, melcul aripat, stridia aripă de pinguin, Melo Melo, Nautilus etc. Ochiul vizitatorului este/va fi încântat, cu siguranță, de finețea și prețiozitatea șiragurilor de perle, aflate în  vitrine.  

Perlele sunt și protagonistele unei povești „Amintiri din orașul ascuns, nevertebrate din reciful coralier”, creație a biologului Corina Mihai.

Expoziția va fi deschisă până la sfârșitul lunii aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *