Familiile regale din Balcani: Premieră TVR1. Articol, de Bianca Dinescu

Premieră TVR 1: Familiile regale din Balcani

O radiografie a trecutului şi prezentului a trei dinastii est-europene şi a reprezentanţilor acestora: regele Mihai I al României, regele Simeon al II-lea din Bugaria, prinţul Nicolae al II-lea din Muntenegru. Luni, 23 decembrie, de la 23.40, la TVR 1

Luni seară, telespectatorii TVR 1 văd, în premieră, documentarul Familiile regale din Balcani, o coproducţie TVR – Neue Artfilm GmbH (Germania), 2018. Filmul, oferit în exclusivitate pe România de Televiziunea Română, se apleacă asupra a trei dinastii, studiindu-le trecutul şi analizând modul în care au devenit importanţi factori de influenţă în nişte societăţi post-socialiste. Documentarul poate fi văzut la TVR 1 pe 23 decembrie, de la ora 23.40.

După căderea Cortinei de Fier, foştii monarhi şi membrii familiilor regale din Balcani – denigraţi timp de zeci de ani de fostele regimuri comuniste – se bucură de recâştigarea încrederii naţiunilor pe care le-au condus cândva şi sunt consideraţi nişte gardieni ai moralităţii şi neutralităţii. Este vorba despre regele Mihai I al României, regele Simeon al II-lea din Bugaria, membru al familiei de Saxa-Coburg şi Gotha, respectiv Prinţul Nicolae al II-lea din Muntenegru, descendent al dinastiei Petrovic-Njegos.

Bulgaria a avut parte de o revenire spectaculoasă. După 50 de ani în exil, Simeon de Saxa-Coburg şi Gotha se întorcea, în 1996, în ţara sa, sub numele de Sakskoburggotski. În 2001 era ales premier, devenind astfel primul membru al unei case regale care câştiga puterea politică, prin mijloace democratice.

Până în 1989, pentru prinţul Nicolae al II-lea de Muntenegru, faptul că era moştenitor al tronului nu reprezenta mai nimic. În 2011, însă, familia sa a fost reabilitată în instanţă, primind despăgubiri de 4,3 milioane de euro. În prezent, Constituţia îl legitimează pe prinţul Nicolae să reprezinte guvernul din Muntenegru la nivel internaţional.

Lucrurile nu au fost la fel de liniare şi pentru regele Mihai I al României. La un an după căderea comunismului, Familia Regală se întorcea în ţară, cu paşaport diplomatic danez şi o viză de 24 de ore, pentru a-şi aduce omagiile la mormintele înaintaşilor lor, în Curtea de Argeş. Pe drum, sunt opriţi de Poliţie şi forţaţi să părăsească ţara. Doi ani mai târziu, Mihai face o nouă încearcare şi este întâmpinat cu urale de un milion de români. Cabinetul Ion Iliescu este, însă alertat, iar regele primeşte interdicţie de a mai intra în România timp de cinci ani. Abia în 1997, preşedintele Emil Constantinescu repune Familia Regală în drepturi, oferindu-le cetăţenia română şi permisiunea de a reveni în ţară. În acelaşi an, Mihai I îşi asumă rolul de a face lobby în Occident pentru intrarea României în NATO şi UE, fiind primit de şefi de state şi de guverne.

Traiectoria celor trei moştenitori ai dinastiilor din Balcani este plină de evenimente, purtându-ne prin istoria tulbure a Europei secolului al XX-lea. Povestea lor, cu imagini-document, mărturii şi imagini reconstituite, o putem urmări luni, 23 decembrie, de la 23.40, la TVR 1.

Regizor Alix François Meier

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *