https://blog.revistaderecenzii.com/
Sâmbătă, 8 ianuarie, de la ora 21.10, TVR 1 va difuza drama istorică despre geneza poporului român. În regia lui Mircea Drăgan, după un scenariul scris de Titus Popovici, filmul „Columna” are o distribuţie internaţională.
Cu un scenariu plin de emoţie, peisaje de o frumuseţe aparte şi o distribuţie internaţională, „Columna”, drama istorică despre geneza poporului român, se numără printre producţiile apreciate de cinefili şi la 50 de ani de la debut.
Sâmbătă, 8 ianuarie de la ora 21.10, TVR 1 ne invită să urmărim producţia cinematografică aflată pe locul 7 în topul celor mai vizionate filme româneşti: „Columna”. Realizat în 1968 de regizorul Mircea Drăgan, filmul reuneşte o distribuţie internaţională, iar printre artişti îi recunoaştem pe Richard Johnson, Antonella Lualdi, Amedeo Nazzari și Franco Interlenghi (ale căror voci au fost dublate de Mircea Albulescu, Valeria Gagealov, Geo Barton și Gheorghe Cozorici), Ilarion Ciobanu, Ștefan Ciubotărașu, Amza Pellea, Emil Botta, Gheorghe Dinică și Florin Piersic.
Acțiunea are loc între anii 106-111 d.Hr., în timpul celui de-al doilea război daco-roman, după transformarea Daciei în provincie romană şi este structurat în două părți: războiul și pacea. Accentul se mută de la luptele între daci și romani la dramele individuale.
În anul 106, armata romană condusă de împăratul Traian (Amedeo Nazzari) a ajuns la porțile cetății dacice Sarmizegetusa. Invadatorii au beneficiat de sprijinul trădătorului Bastus (Gheorghe Dinică), care crescuse la Roma. El le-a dezvăluit împăratului planurile lui Decebal și locul unde era ascuns tezaurul dacilor, apoi le-a arătat romanilor cum să spargă conducta ce alimenta cetatea cu apă. Romanii au atacat Sarmizegetusa, iar puținii daci supraviețuitori, flămânzi și însetați, au fost nevoiți să părăsească cetatea și să se retragă în munți pentru a continua rezistența acolo. Din porunca lui Decebal (Amza Pellea), nobila Andrada (Antonella Lualdi) a plecat în munți împreună cu nepotul regelui dac, pentru a-l proteja de romani.
La realizarea producţiei din 1968 au fost folosiți numeroşi consultanți, de la istorici şi militari, până la specialişti în călărie sau dansuri. S-au folosit 6.000 de soldați și 1.000 de călăreți pe post de figuranți, ei provenind din trupele de vânători de munte ale Ministerului Forțelor Armate şi 42.049 metri de negativ color. Scenograful Liviu Popa a refăcut „aproape până la suprapunere” imaginile de pe columnă pentru a exprima sfârșitul civilizației dacice.
Sursa: http://www.tvr.ro/columna-de-ziua-unirii-principatelor-romane-in-programul-tvr-2_23775.html#view