https://blog.revistaderecenzii.com/
La TVR 1, duminica, de la ora 17.30, suntem fascinaţi de noi „Istorii ascunse”. Cristina Băican ne este ghid şi în noul sezon al emisiunii cu ajutorul căreia pătrundem în misterele și legendele vehiculate din vremuri străvechi în spații bine delimitate din România.
Alături de Cristina Băican şi echipa TVR Timişoara, colindăm conacele Mocioni din județul Arad pentru a descoperi povestea unei familii ai cărei membri au luptat pentru drepturile românilor, atunci când vestul României era parte a Imperiului Austro-Ungar. În premieră, răsfoim Cartea de Aur a familiei Mocioni, un jurnal în care au fost notate evenimentele importante ce au influențat existența Mocioneștilor.
Tot în județul Arad, la Bocsig, o mică localitate situată pe valea Crișului Alb, aflăm povestea Rafilei Găluț, o tânără care în anii 1930 a prezentat semnele stigmatizării. Astăzi, Rafila Găluț este cunoscută ca fecioara stigmatizată din Bocsig, iar episcopia greco-catolică din Lugoj a făcut toate demersurile pentru ca tânăra să fie beatificată. Dosarul se află în prezent la Vatican.
Ştiaţi că există un Templu al Francmasoneriei în Oradea şi că acesta este singurul edificiu de acest fel din sud-estul Europei? Aflăm detalii despre istoria francmasoneriei şi punctual, modul în care acest ordin a influențat, în epocile anterioare, partea de vest a României, într-un nou episod al noului sezon „Istorii ascunse”.
„Povestim despre OZN-uri și detaliem povestea Călcâiului de la Aiud – obiectul descoperit la începutul anilor 1970 în timpul excavațiilor, într-o balastieră, despre care s-a speculat multă vreme că e parte a unui obiect zburător neidentificat. Şi, în aceeași notă, istoricul de artă Ioana Pârvulescu ne ajută să înțelegem dacă în pictura bisericească sunt reprezentate OZN-uri sau nu”, ne dezvăluie Cristina Băican, realizatoarea seriei de reportaje.
Prin zonele înalte ale Munților Poina Ruscă îi întâlnim pe pădureni – oamenii despre care se spune că sunt parte a unei insule etnografice în care s-a păstrat cultura populară arhaică. Hoinărim, dar ne oprim și în munții Orăștiei pentru a vedea salba de fortificații dacice.
Toamna aceasta, seria de istorii ascunse începe cu Cetatea Devei și Palatul Magna Curia, două edificii care, de-a lungul epocilor, au adunat povești nenumărate. Duminica, la TVR 1, de la ora 17.30, descoperim împreună „Istorii ascunse”.
Construită în vârful unui con vulcanic, la granița dintre Banat și Transilvania, cetatea Devei adună de mai bine de 750 de ani nenumărate istorii între zidurile ei. Fortificația are o primă atestare documentară la mijlocul anilor 1200 și de la acel moment încolo, în secolele ce au urmat, aici au avut loc întâmplări care și-au pus amprenta asupra monumentului. Pe lângă povestea construcției, în primul episod „Istorii ascunse”, duminică, 25 septembrie, ora 17.30, descoperim legenda meșterului Kelemen și aflăm detalii despre portul construit pe malul Mureșului.
În paralel cu întâmplările ce aveau loc sus la cetate, la poalele dealului era construint un conac ce este astăzi cunoscut sub numele de Palatul Magna Curia, o clădire ridicată se pare în secolul al XVI-lea. Și care avea să devină scena unor evenimente interesante și, mai apoi, reședința unui personaj celebru în epocă: Venus de Murany, pe numele ei adevărat, Maria Szechy.
Sursa: http://tvr1.tvr.ro/francmasonerie-ozn-uri-padureni-si-alte-istorii-ascunse-din-26-septembrie-la-tvr-1_37512.html
Felicitari pentru inițiativa de a ridica cortina (prelata) de pe niște evenimente care continua sa frământe românimea si astăzi (sau mai ales astăzi) când e clar ca tot ceea ce se petrece are un dirijism, lansând totodată intrebarea: or fi ăști înapoia evenimentului?