Gigi Căciuleanu: Vânt, volume, vectori – eseu de cromo-analiza aplicată corpului în stare de dans
de Mirela Teodorescu
Gigi Căciuleanu, strălucit dansator şi coregraf francez născut la Bucureşti, a absolvit şcoala de coregrafie din Bucureşti, fiind elev al coregrafei Miriam Răducanu – cea care i-a insuflat dragostea pentru dans. La începutul anilor ’70 se stabileşte în Paris după ce îşi contruise deja un renume în ţară ca balerin la operă. Este director artistic al Baletului National Chilian, un artist de mare mobilitate spirituală. Dupa propriile cuvinte, este un dansator interpret, coregraf şi pedagog-formator pentru care dansul este punctul central al vieţii sale. Parafrazându-l pe Descartes, el afirmă: “Gândesc, deci dansez. Sau, mai exact: dansez, deci gândesc”.
Gigi Căciuleanu este un coregraf al metaforelor. Prin cartea sa , Vânt, Volume, Vectori (Bucureşti, Curtea Veche Publishing, 2008), ne dovedeşte că este un artist care pune, în arta sa, iubire, pasiune şi disperare. Uneori este un neinţeles, alteori un Creator. Însă el, Gigi Căciuleanu este, de fapt, un român care s-a internaţionalizat în companiile de dans ale lumii intregi!
Nemulţumit că mişcările în dans nu pot fi descrise precis, Gigi Căciuleanu s-a gândit să dezvolte un alfabet al dansului prin care să asocieze fiecarei mişcari din dans o litera din alfabet (latin, grec şi nu numai). Aceasta gama a dansului se doreşte a fi un intrument menit să intermedieze legătura între coregraf şi dansator.
Codificarea actului de dans ăntr-o sintaxa aritmetico-fizică nu-l transformă într-un domeniu arid, ci înlesneşte înţelegerea şi comunicarea lui. De altfel cartea este o încercare de reconciliere a doi piloni antagonici: nebunia şi structura. În concepţia lui Gigi Căciuleanu cele două dimensiuni nu pot exista independent. Dansul este văzut ca un echilibru în mişcare.
“Vant, Volume, Vectori este o lucrare născută din necesitatea de a-mi structura propriile intuiţii”, afirmă autorul. Din nevoia de a găsi, a studia şi a codifica scheletul structural al nebuniei creatoare. În ciuda încercărilor de definire, cartea nu este nici manual de dans nici tratat de anatomie. Este mai curand o „carte de bucate” şi o culegere de „descântece” personale. Mai degraba se prezinta ca un fel de gramatica para – anatomică cu ecuaţii metaforice”.
Ea constituie un instrument de analiza structurala pentru a putea opera o sinteză a tumulturilor nebuniei creatoare, o morfologie poetica şi o sintaxa fizico – matematica, in care corpul se declina iar miscarile se conjuga”, spune Gigi Căciuleanu.
„Carte de COREOSOFIE personală, aceasta reprezinta codificarea unei structuri şi cristalizări ale unei gandiri din care se hraneste atât viaţa mea de interpret şi coregraf cât şi metoda mea de predare şi de formare de generaţii de dansatori. Scânteia cărţii m-a aprins dintr-o data. Ca să o formulez şi să o aştern pe hârtie mi-au trebuit 30 de ani”, spune autorul.
„Nu vă amagiti ca veţi dansa ca Gigi daca cititi aceasta carte. Dar nu vă refuzaţi plăcerea de a o citi, de a va cufunda în cuvintele şi schiţele lui Gigi, de a-i înţelege alfabetul şi de a gândi ca el cateva clipe, urmărindu-i gândurile. Nu vă refuzaţi plăcerea de a vă îndrăgosti de dansul perpetuu din mintea lui. Şi aşteptaţi cu încredere momentul în care cineva va îndrăzni să desţelenească şi alte bogăţii dintr-un cufăr pe care Gigi îl poartă prin lume umplându-l cu fragmente de gânduri, cu poeme, cu idei, cu promisiuni” noteză, Răzvan Penescu.
Gigi Căciuleanu e cunoscut ca dansator şi coregraf pe mai multe continente, a dansat în compania unor dansatoare celebre, a fost decorat de statul francez cu gradul de „Chevalier des Arts et Lettres” şi a primit medalia Steaua Romaniei în rang de Cavaler. E directorul artistic al Baletului National Chilian şi unul dintre fondatorii organizaţiei UNESCO „Le Conseil International de la Danse”. A înfiinţat la Paris şi apoi la Bucureşti „Compania Gigi Căciuleanu”, a creat pentru Opere din întreaga lume si a primit numeroase premii internaţionale.
Cei care vor citi aceasta carte vor inţelege că dansul nu este o mişcare mecanică sau o improvizaţie pură ci o ştiintă nebună şi o artă exactă.
Prin recenzia pe care ne-o propune doamna Mirela Teodorescu, ne invita sa intram in lumea magnifica a dansului lui Gigi Caciuleanu, sa ne îndrăgostim de dansul perpetuu din mintea lui. Asa ca, trebuie sa citim neaparat cartea acestuia, si sa intelegem ca dansul este o arta exacta, o stiinta, nu o improvizatie.