Rolul tehnologiilor moderne în promovarea lecturii în rândul tinerilor este important.
În opinia mea, lectura este elementul primordial care face diferența între oamenii care au o cultură dezvoltată, anumite cunoștințe, și acele persoane care nu știu să aprecieze o carte și să-i simtă profunzimea.
În primul rând, într-o societate digitalizată, în care nu se acordă niciun interes culturii, tinerii copiază același model, înțelegând astfel să nu mai citească, dar odată cu dezvoltarea tehnologiei au apărut și e-book-urile, oamenii, atrași de noile aparate, începând astfel să acorde totuși o mică atenție lecturii. De exemplu, e-book-urile reprezintă o cale ușoară de a găsi cărțile preferate, sunt facil de transportat, de depozitat, acaparând atenția tuturor. În metrou sau în tramvai, pentru a-și face călătoria mai plăcută, studenții își aruncă ochii pe o carte electronică.
În al doilea rând, chiar dacă lumea contemporană este înglobată de tehnologia modernă, unii tineri sunt încă atrași de o carte clasică, vor să simtă mirosul filelor abia tipărite, să o răsfoiască și să-i înțeleagă mesajul. De exemplu, chiar și eu sunt atrasă de lecturile online, însă nu uit faptul că un lector adevărat este cel care știe să țină în mâini o carte, să fie atras de povestea în sine și să înțeleagă eforturile autorului pentru a scrie.
În concluzie, tehnologia și lectura sunt incompatibile, tinerii încercând mereu să își ocupe vremea cu alte preocupări, nefiind capabili să aprecieze o carte la justa ei valoare.