Iulian Popescu: Colinde lângă tun... (roman), Editura SITECH, Craiova, 2013, 280 p. Preț neprecizat.
Incipitul, contrar titlului, e în timpuri moderne, anii optzeci, la o fabrică de renume în țară, al cărei ritm e adevărat se regla conform concluziilor sau discuțiilor de la ședințele de partid. Amănuntul care atrage atenția este de fabulă, deși, după toate datele, se pare că a fost adevărat. La un simpozion de matematică, un muncitor găsește soluția unei probleme de profil (de matematică) mai repede ca oricine din sală. Însuși exponentul acestei probleme, un lector de la Facultate, este depășit în administrarea propriului exercițiu. Surpriza se amplifică în dialogul dintre directorul fabricii și muncitorul cu abilități algebrice. Astfel, ajungem să explorăm medii ale hoților de cai și ale pușcăriașilor, bine descrise și pe un ritm viu. Autorul are o înțelegere justă a relațiilor dintre oameni.
Din documente sunt extrase amănuntele privitoare la țară (România în preajma Primului Război Mondial), dar aplicate la destinele unor tineri, Dacu și Florica, din satele autohtone.
Cred ca sunt printre primii cititori, daca nu chiar primul al acestui roman de exceptie. Iulian Popescu are un stil aparte in ceea ce priveste elaborarea unui roman. Inginer prin formare, stilul sau riguros nu lasa loc de interpretare. Documentarea temeinica inainte de elaborarea unui roman este totul la acest scriitor craiovean. Si mai faca unu lucru unic. Insereaza poze, formule, harti si multe …, foarte multe versuri. Nu am mai vazut la nimeni asa ceva. Chiar vorbeam cu un prieten dupa ce Iulian Popescu isi lansa primul roman si acesta imi spunea, referitor la cele spuse mai sus ” cum ma daca vorbesti in roman despre un cal de exemplu trebuie sa-i pui poza, parca lumea nu stie cum arata un cal „. Nu este chiar asa am apreciat eu. Lectura devine mai interesanta, imaginile expuse te transpun mai usor in atmosfera romanului.
Iar despre acesta din urma ca o concluzie: o lectura agreabila, usoara, bine documentata, cu o evocare uluitoare a unor evenimente importante din primul razboi mondial si o actiune captivanta, romantata cu rasturnari de situatii. Un deliciu ce sa mai.