La Ploiești a fost lansată antologia „Eminescu, un vis în așteptare”, coord. Dumitru Buțoi și Grigore Mâinea. Articol de Elena Trifan

https://blog.revistaderecenzii.com/

Miercuri, 11 aprilie 2023, ora 17, în Sala de lectură „Nichita Stănescu” a Bibliotecii Județene „Nicolae Iorga” Ploiești,  a fost lansată antologia „Eminescu, un vis în așteptare”, coordonatori Dumitru Buțoi și Grigore Mâinea.

            Invitați speciali au fost: Claudius Dociu, președinte UZPR, Filiala Prahova, Ion Machidon, scriitor și editor, Paul Mâinea, redactor zona Sud a revistei „Vip Seniorii”.

              Antologia „Eminescu, un vis în așteptare” este rezultatul Proiectului Cultural cu același nume, lansat la începutul lunii iulie 2021, din inițiativa Filialei UZPR Timiș – președinte conf.univ.dr. Ioan David, în colaborare cu Asociația Cultural Umanitară „Luceafărul de Vest” Timișoara, președinte Dumitru Buțoi, cu sprijinul și promovarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.     

               După cum a menționat domnul Dumitru Buțoi, scopul proiectului a fost  redescoperirea geniului eminescian în toate ipostazele vieții și activității sale, omagierea personalității lui Eminescu, socializarea prin activitățile întreprinse între iubitorii de cultură și artă, stimularea spiritului de competiție în domeniul cultural-artistic și nu numai, referitor la instituții, organizații, asociații, cenacluri etc. și promovarea valorilor.”

Pentru inițiatorii și organizatorii acestui proiect „Eminescu este conceptul de patrie și demnitate națională, este starea de libertate, de iubire de neam și de popor, cu care ne legitimăm între propoarele unei lumi hăituită de îngândurare și singurătate!

El este columna de lumină pe care se sprijină universul nostru de dor, lacrimă și speranță, steaua neapusă  ce ne călăuzește pașii, când trecem pe sub propriul Arc de Triumf, ca eroii spre un orizont de pace și binecuvântare”.

Antologia are un volum consistent, 354 de pagini, în format A4 și este structurată pe mai multe secțiuni: Cuvânt inainte           „Eminescu, un vis în așteptare”, semnat de Dumitru Buțoi, „Fotografii ale inițiatorilor și membrilor juriului Proiectului Cultural Național «Eminescu, un vis în așteptare»”, „Laureații diplomei «Meritul Cultural»”, „Premianții concursului”,  „Asociația Cultural-Umanitară «Luceafărul de Vest» Timișoara. Prietenii revistei”, „Cărți trimise la concurs”.

Fiecare persoană cuprinsă în carte a beneficiat de o prezentare a propriei activități literare/jurnalistice și de publicarea textelor prezentate în concurs.

            În „Cuvântul de deschidere” Claudius Dociu și-a exprimat mulțumirea că Proiectul Cultural „Eminescu, un vis în așteptare” a fost realizat sub egida UZPR,  promovat și susținut de către fostul președinte UZPR, Doru Dinu Glăvan, ceea ce a cimentat coeziunea de breaslă, de lucru împreună și că printre participanți se află și membri UZPR, Filiala Prahova. A apreciat calitatea autorilor și a materialelor cuprinse în carte și și-a exprimat speranța că antologia va deveni tradiție.

Paul Mâinea  a salutat reîntoarcerea lui Dumitru Buțoi spre domeniul literar-artistic.

Ion Machidon s-a autoprezentat, a menționat câteva din proiectele sale literare, a vorbit despre relația sa cu USR, UZPR și cu Dumitru Buțoi.  A apreciat talentul, spiritul prieteniei, patriotismul, puterea de seducție a cititorului, care îl caracterizează pe Dumitru Buțoi.

Elena Trifan l-a felicitat pe co-inițiatorul proiectului și co-antologatorul volumului, Dumitru Buțoi,  pentru pasiunea deosebită pentru cultură, atât în calitate de creator, cât și de promotor, pentru complexitatea activității sale de prozator, poet, inginer, scriitor, jurnalist, editor al celor două reviste: „Vip Seniorii” și „Luceafărul de Vest”, pe care le realizează cu fonduri proprii, autor al cărților de reportaje – „Oamenii aurului negru”, „Oameni, foc și apă”, „Oameni și destine”, „Septembrie de vis”, „Oameni și miracole”, „Oameni și amintiri”; de poezie – „Dreptul la iubire”, „În numele iubirii”, „Excrciții de admirație”, „Poeme de iubire”, „Femei, răsărituri de soare”, „Surâsul mamei”, „Triumful unei lacrimi”, „Poeme înlăcrimate”, „Dumnezeu s-a supărat pe noi”, „Pandemie și patriotism”.

 A evidențiat patriotismul, seriozitatea, consecvența, dăruirea, receptivitatea față de marile probleme ale omenirii care caracterizează întreaga sa activitate și creație.

A fost distribuită revista „Luceafărul de Vest”, numărul din martie 2023.

Scriitori participanți la acest proiect, majoritatea ploieșteni,  au citit din propriile creații sau ale altor autori, prezente în acest volum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *