„Vinovatul”, după Ion Băieșu – Premiul UNITER pentru Teatru TV 2014
Luni, 13 iulie ora 20 :05, TVR 2 și TVR HD
Ozana Oancea și Ionel Mihăilescu stau față în față în „Vinovatul” (regia Jon Gostin), adaptare după textul lui Ion Băieșu care a primit premiul Galei UNITER pentru Teatru TV 2014.
„Vinovatul” a avut premiera în 8 decembrie 2014 și este unul dintre proiectele produse de Casa de producție a TVR. Scris la începutul anilor 70, textul a fost propus de regizorul Jon Gostin ca o explorare a ideii de vinovăție, adusă în prezent. În investigația sa psihologică, Gostin alege „ Lupta dostoievskiană între protagoniști, oameni de o valoare intelectuală și conștiință de sine bine descrise de autor. Am păstrat integral textul, cu mici retușuri. Am schimbat doar intriga, la Băieșu, la data scrierii, era poziționată în anii 50, pe un șantier de muncă patriotică, eu am adus-o mai aproape, la Revoluția timișoreană, pentru a o pune într-un context actual. A trebuit să centrez acolo trecutul celor două personaje și ei, de fapt, în film, sunt practic uniți de același coșmar. Am folosit imaginile puse la dispoziție de Memorialul Revoluției de la Timișoara pentru puterea de lor de impact.” (Jon Gostin, interviu TVR http://tvr2.tvr.ro/vinovatul-dupa-ion-baie-u-premiul-uniter-pentru-teatru-tv-2014_12656.html)
Piesa lui Ion Băieșu a avut un traseu interesant, după cum ne spune criticul de teatru Mircea Morariu: „ Piesa a fost publicată în volum în 1968, iar prima reprezentare a avut loc doi ani mai târziu, în stagiunea 1970-1971 la Teatrul de Stat din Arad, în regia lui Alexa Visarion. Interpreţii premierei absolute au fost Zoe Muscan şi Iulian Copacea. Alexa Visarion a revenit asupra textului în 1991, însă nu într-un spectacol de teatru, ci într-un film turnat după un scenariu datorat însuşi dramaturgului. În 1970, acelaşi Ion Băieşu publica în volum o altă piesă scurtă intitulată «Iertarea», iar de atunci, lucru interesant, «Vinovatul» a fost resimţită drept o scriere aflată în prelungirea acesteia. Cel mai adesea, cele două piese au fost jucate în spectacole coupé. Nu foarte des, oricum nu atât de des precum ar fi meritat şi aceasta poate nu atât din cauză că teatrele nu le-ar fi dorit în repertoriu, ci pentru că, la un moment dat, genul de teatru politic pe care îl propunea Băieşu, dezvăluirea şi dezbaterea crimelor Securităţii nu mai erau tocmai pe placul autorităţilor comuniste, chiar dacă era vorba despre Securitatea “cea rea”, “nepatriotică” din vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Nu cred că «Vinovatul» şi «Iertarea» au fost egalate vreodată valoric de nici o altă piesă de teatru post-revoluţionară preocupată de universul concentraţionar românesc şi de fărădelegile poliţiei politice comuniste.” (Mircea Morariu, http://adevarul.ro/blogs/mircea.morariu)
Propunerea de difuzare aniversează nu doar premiul obținut la Gala UNITER, ci și 25 de ani de existență ai acestei organizații care reprezintă și susține comunitatea oamenilor de teatru din România – UNITER. Celelate două piese nominalizate la premiul pentru Teatru TV în 2014 au fost producțiile TVR: „Roman teatral (Însemnările unui nebun)”, după Mihail Bulgakov, dramatizare, adaptare şi regie: Vitalie Lupaşcu, și „Zi că-ţi place!”, după Valentin Nicolau, adaptare şi regie: Cornel Mihalache.
VINOVATUL (Premiul UNITER pentru TeatruTV 2014)
după piesa omonimă a lui Ion Băieşu
Distribuţia: Ozana Oancea, Ionel Mihăilescu, Erika Băieșu, Mihai Răzuș, Gabriel Fătu, Florin Roșu, Paul Mihăilă.
Producător: Mihai Răzuş, scenografia: Silvana Porojnicu, director imagine: Silviu Andrei, scenariul și regia: Jon Gostin. Producator delegat : Dana Andriescu, Producător coordonator: Demeter Ándrás
Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.