Au câștigat lozul cel mare la 6 din 49, dar oare vor putea face față unei asemenea șanse?
“Șase din 49”, Luni 9 noiembrie, la 20:10, la TVR 2 și TVR HD
“Șase din 49” este o comedie amară în care joacă Dana Voicu și Liviu Cheloiu, o producție de teatru independent după textul dramaturgului maghiar Spiro Gyorgy. Regia și scenografia sunt semnate de Alexandru Maftei, regizor de film, aflat la prima sa întâlnire, pe bune, cu scena.
Comedia „Șase din 49” de Spiró György a fost unul dintre spectacolele selecționate în Festivalul Național de Teatru în 2014 și, de aceea, Casa de Producție a TVR, împreună cu UNITER, a propus preluarea sa pentru micul ecran, ca parte a întâlnirilor cu dramaturgii contemporani. Alături de textul lui Spiro, în același ciclu de al dramaturgiei recente, sunt propuse piesa autoarei poloneze Elżbieta Chowaniec „Gardenia”, în regia tânărului Koltai M. Gábor, din Budapesta (preluare realizată în parteneriat cu Institutul Polonez de la București) și montarea lui Tudor Chirilă a piesei în două personaje a lui Matei Vișniec, „Buzunarul cu pâine”, cu Ada Simionică și Ioan Coman, programată pentru difuzare în 23 noiembrie.
Spiró György este unul dintre cei mai populari scriitori de limbă maghiară. Scriitor, poet, traducător, profesor și dramaturg, Spiró a fost între 1992 și 1995 directorul Teatrului Szigligeti din Szolnok. Pentru scrierile sale i-au fost acordate numeroase premii precum Premiul Attila József, Premiul Madách, și premiul Kossuth. Textele sale dramatice au câștigat titlul de Piesa Anului în mai multe ocazii.
Am stat de vorbă cu regizorul Alexandru Maftei, convertit de la regia de film, la cea de teatru. Textul i-a fost propus de soția sa, Dana Voicu, actriță, interpreta rolului principal feminin. Obișnuită cu scenele de teatru independent, Dana caută mereu propuneri de texte, iar de această dată comedia lui Spiró György i-a fost trimisă de o prietenă scenografă. De îndată ce l-au văzut pe Liviu Cheloiu pe scena Teatrului de Artă, proiectul a căpătat contur.
Alexandru Maftei: Tocmai terminasem „Domnișoara Cristina” și propunerea mi-a prins foarte bine.
Ada-Maria Ichim: Ai mai lucrat în teatru?
AM: Foarte demult, o piesă de teatru de stradă, când făcea Mircea Diaconu Zilele Bucureștiului, pe texte din Caragiale. Aceasta este, practic, prima piesă pe care am făcut-o într-un teatru. Am ales-o pentru că mi s-a părut interesant la ce încercări poate fi supusă o relație când apar foarte mulți bani la mijloc.
Alexandru Maftei a mai colaborat cu Dana Voicu și la comedia romantică „Bună, ce faci!”, un film despre relația unui cuplu de vârstă mijlocie care descoperă fascinația și posibilitățile internetului. De această dată, pe scenă, cuplul este testat de o sumă substanțială de euro.
AMI: Bani virtuali!
AM: Da, la bani fizici e și mai și, dar chiar și la nivelul ăsta virtual, relația trece prin încercări serioase. Interesantă este umanitatea personajelor, desprinse din viață, problemele reale, sunt personaje în carne și oase, pe care le poți întâlni la colțul străzii. Am vrut să încerc chestia asta cu teatrul. Și la film lucrezi cu actorii, dar la film te îndrepți spre multe alte lucruri. Dar aici m-am concentrat doar pe lucrul cu actorii și a fost o plăcere. A fost o perioadă creativă, inspirată.
Experiența scenică a avut și urmări, Maftei a mai pus, anul trecut, „Moartea pentru patrie”, scrisă de Mihai Ignat, cu Constantin Cojocaru, proiect cu finanțare de la ARCUB, tot la Teatrul de Artă.
AM: A ieșit foarte mișto, dar titlul nu a funcționat. După un număr de spectacole nu au mai fost spectatori. Era un fel de comedie neagră într-un bloc.
AM: „Șase din 49”, a fost selectată în 2014 în Festivalul Național de Teatru. S-a jucat în festival, și cu această ocazie selecționerul festivalului, Marina Constantinescu, a propus să fie preluată și la TVR. Am filmat-o astă-vară în iulie-august. Am adus tot decorul în platou și cu ajutorul scenografei TVR am reconstituit ce se întâmpla la teatru în regim de TVR. Bogdan Marincov a fost operatorul. Am avut o zi în care el a pus luminile și mi-am dat seama cât de mișto e la tv în paltou, cu luminile care coboară de sus.
A fost o experiență intensă, am filmat tot într-o singură zi, un șnur cap-coadă. Actorii știau piesa, o jucaseră de câteva zeci de ori. Am avut 5-6 camere.
Experiența de teatru mi s-a părut senzațională pentru că nu trebuia să mă ocup decât de actori și de felul în care textul ajungea să fie întrupat de actori. Spre deosebire de teatru, la film mai ai și alte lucruri pe cap. Repetițiile la „Șase din 49” au fost lungi și ce e interesant este că spectacolul se transformă și după premieră. Eu fac și sunetul și luminile la spectacol, am văzut toate reprezentațiile. Mi-au mai venit idei, am mai pus, scos lucruri, am mai rafinat. La teatru e încă viu fenomenul și spectacolul însuși e foarte divers în funție de public, de cum simți oamenii în sală.
AMI: Simți că versiunea TV este una completă?
AM: Mi se pare că varianta filmată la TV este o variantă foarte bună, printre cele mai bune, comparativ cu cele câteva zeci de reprezentații. A fost foarte dificil pentru actori. Una este să ai public și alta este să ai cinci cameramani și doi sunetiști care își fac treaba și nu te bagă în seamă. Asta i-a forțat pe actori să se bazeze unul pe celălalt și cred că ăsta este plus-ul pe care îl are montarea.
AMI: Despre ce e vorba în piesă?
AM: Un cuplu căsătorit de ceva timp, cu copii, se trezește în fața unui bilet câștigător la loto. Încep să facă planuri în legătură cu acest mare câștig. Vedem cum relația acestor doi oameni, care nu e perfectă, e pusă la încercare de acest câștig. Finalul este înduioșător. În decursul timpului am avut în sală tot felul de reacții – era ca și când oamenii s-au pus în locul personajelor și au reacționat foarte direct. „Nu, nu, nu! What the fuck!” strigau spectatorii luându-se cu mâinile de cap. Textul e foarte bine scris și foarte bine tradus. Dincolo de comedie, de la un punct, lucrurile devin și grave.
AMI: Mai ai proiecte de teatru?
AM: Da. Mi-a plăcut și mai vreau să fac. Lucrez acum al unul, nu spun care, dar lucrez!
TEATRU TV: “Șase din 49”, Luni 9 noiembrie, la 20:10, la TVR 2 și TVR HD și în reluare, marți 10 noiembrie, la 14:25, la TVR HD.
Șase din 49
de György Spiró
Traducerea: Zeno Fodor
Producţie a Teatrului de Artă, Bucureşti
Distribuţia: FEMEIA – Dana Voicu; BĂRBATUL – Liviu Cheloiu
Regia şi scenografia: Alexandru Maftei
Echipa TV
Director de Imagine Bogdan Marincov; Scenografia TV: Silvia Porojnicu; Regia Tv: Gini Ignat; Editare imagine: Marius Ştefan Ruşitoru; Post-procesare sunet: Florin Tăbăcaru; Regia tv: Gini Ignat; Producător: Sînziana Miloşoiu; Producător delegat: Dana Andriescu; Producător coordonator: Demeter András
Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de CASA DE PRODUCŢIE TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni, și în reluare marți.