https://blog.revistaderecenzii.com/
Bucuresti, 18 decembrie 2023
Magia Crăciunului în programele TVR 1
Colindăm, cântâm şi jucăm, ne lăsăm cuprinşi de atmosfera de sărbătoare, intrăm în lumea copilăriei și ne aşezăm la masa de Crăciun. Magia sărbătorilor de iarnă ne învăluie pe toţi, iar TVR 1 aduce spiritul Crăciunului în casele noastre, prin emisiuni şi ediţii speciale ale programelor sale, concerte şi spectacole de Crăciun în premieră, programe umoristice, dar şi pentru copii, filme cu tematică de Crăciun. Iată câteva dintre programele TVR 1 din perioada 22-26 decembrie (ordonate cronologic).
„În Ajun de Crăciun”, pe 22 decembrie, la „Gala umorului”, Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba deschid tolba plină a Moşului şi ne propun câteva momente antologice ale umorului românesc, pentru o seară veselă şi liniştită. De la ora 21.00, la TVR 1, vom râde alături de Toma Caragiu, în monologul „O, brad frumos!”, semnat de Dan Mihăescu, Grigore Pop şi Octavian Sava, înregistrare din anul 1971, precum şi în monologul „Moş Gerilă, Moş Gerilă”, semnat Dan Mihăescu şi Grigore Pop, secvenţă din „Revelion 1972”. Producătorul Cosmin Dumitru a mai selectat pentru ediţia din Ajun alte scenete celebre, interpretate de mari nume ale umorului românesc: Puiu Călinescu, Jean Constantin, Nicu Constantin, Amza Pellea, Marian Hudac, Mihai Fotino, Cornel Constantiniu sau Aurelian Andreescu, Radu Beligan, Valeria Gagealov, Cezara Dafinescu, Constantin Dinulescu, Gheorghe Oprina, Dem Savu, Sebastian Papaiani, Alexandru Lulescu. Li se alătură: Marius Rizea, Dragoş Huluba, Dorel Vişan, Corina Dănilă, Radu Gabriel, Marius Florea Vizante, Gheorghe Ifrim, Maria Buză, Bogdan Cotleţ, Mirela Zeţa.
O ediţie cu multe poveşti de familie, într-o atmosferă de sărbătoare, vom putea urmări pe 23 decembrie, de la ora 12.30, la „Vedeta familiei”. Câştigătorii trofeului ediţiilor precedente revin în platoul emisiunii şi petrec sărbătorile alături de noile vedete ale familiei. Membrii juriului au complotat cu Moş Crăciun, care se alătură cu daruri neaşteptate, iar Elena Gheorghe are o surpriză pentru concurenţi. Despre ce este vorba aflăm în penultima ediţie din acest an a emisiunii „Vedeta familiei”.
„Deschide uşa, creştine!”, ne îndeamnă Gheorghiţa Nicolae, într-o o ediţie de Crăciun „Tezaur folcloric”! Pe 24 decembrie, de la ora 13.00, realizatoarea ne bate la uşă cu o ediţie de sărbătoare a emisiunii „Tezaur folcloric”, ce cuprinde colinde interpretate de Grupul folcloric Mureşenii din Tg. Mureş, coordonat de Cristian Ţăran, Grupurile folclorice Doruri Sibiene şi Mlădiţe Sibiene, coordonate de Izabela Tomiţa, Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, din Baia Mare şi Coconii Maramureşului, coordonaţi de Iuliana Dragoş, Grupul folcloric Burnasul, din Alexandria, coordonat de Cristian Dumitru.
Pentru mulți dintre noi, Louis de Funès e identificat cu personajele sale. Dirijorul din „Marea hoinăreală”, agitatul inspector Cruchot din seria „Jandarmilor”, industriașul din „Aventurile rabinului Jacob” sau marchizul Don Salluste al Spaniei din „Mania grandorii” ne sunt atât de familiari și de atâta timp, încât credem că îl cunoaștem perfect şi pe cel care le întruchipează. Dar cine a fost cu adevărat Louis de Funès? Ne putem imagina, oare, că în spatele comediei spumoase se ascunde un om de o delicatețe și o modestie infinite? Marele actor al cinematografiei franceze ni se dezvăluie în documentarul în două părţi – „Un hoinar prin cinema: Louis de Funès”, ce poate fi văzut la TVR 1 în Ajunul Crăciunului, respectiv în ultima zi din an, de la ora 16.00.
În Ajunul Crăciunului, Cristi Tabără și Cristina Șoloc ne invită într-un ținut superb, cu oameni buni, peisaje minunate, povești uimitoare și tradiții puternice: Maramureș.Duminică, 24 decembrie, ora 17.00, echipa emisiunii „Exclusiv în România” începe călătoria de sus, de la Mănăstirea Pietroasa, una dintre frumoasele mănăstiri ale Maramureșului și un lăcaș de cult cu o poveste remercabilă. Locul pe care a fost înălțată mănăstirea a fost donat de o familie cu 9 copii (2 băieți și 7 fete). Din cele 7 fete, 5 s-au călugărit, una dintre acestea fiind și stareța mănăstirii Pietroasa. Le cunoaștem pe măicuțe, dar și pe mama lor și aflăm ce înseamnă să te dedici cu adevărat lui Dumnezeu în ediţia de Crăciun „Exclusiv în România”, la TVR 1. În comuna Săcel, gazdele emisiunii stau de vorbă cu Tezaurul Uman Viu UNESCO, meșterul popular Vasile Șușca. În orașul Vișeu de Sus, participăm la Noaptea Viflaimelor – un obicei puternic, plin de farmec şi de tradiție și, în egală măsură, un brand. „Vedem cine pune sufletul pentru promovarea acestui obicei – de la părinte până la protagoniștii grupului și până la unicul campion mondial cu origini maramureșene, Vasile Tomoiagă”, ne invită Cristina Şoloc, şi ea maramureşeancă din Vişeu. Pe ceterașul Ioachim Făt îl vizităm dincolo de Maramureșul Istoric, în comuna Dănești, unde ne așteaptă cu pomana porcului. „Colindăm și depănăm povești de Crăciun, împreună cu cel mai faimos taraf tradițional din Maramureș, Grupul Iza. V-am pregătit povești cu şi despre oameni cu har, să vi le dăm în dar de Crăciun. Haideți cu noi, duminică de la 17.00, pe TVR 1!”, ne cheamă Cristian Tăbără să le fim alături.
Cum se sărbătoreau Crăciunul și Revelionul în epoca ceaușistă și cum se sărbătoresc acum… Echipa emisiunii „Miturile comunismului” are pregătită pentru duminică, 24 decembrie, o ediţie în ton cu sărbătoarea Crăciunului. Poate ne va trezi amintiri nu tocmai plăcute, dar cu siguranţă ne va face să zâmbim şi să ne bucurăm că nu mai trăim vremurile de atunci. De la ora 18.00, la TVR 1 pornim „Pe urmele lui Moş Gerilă”, echivalentul din perioada comunistă a mult îndrăgitului Moş Crăciun. Dacă acum ne caracterizează goana după cadouri, aglomeraţia din magazine, mesele cât mai îmbelşugate, în perioada comunistă „a te descurca” şi „a face rost” erau sintagmele cel mai des folosite când veneau sărbătorile. Cum te descurcai să faci rost de brad, de mâncare, de cadouri, cum ascultam colindele pe ascuns… ne povestesc invitatele Irinei Luca: Doina Ișfănoni, cercetător etnolog, Alina Pavelescu, istoric şi arhivist şi Smaranda Vornicu Shalit, producător TVR.
Tot pe 24 decembrie, la TVR 1 depănăm „Poveşti de Crăciun”. Câteva dintre cele mai iubite persoane publice din România vin la TVR, pentru o întâlnire specială, cu cel mai aşteptat personaj al sfârşitului de an. Provocarea a fost lansată de Alina Amza, realizator TVR, iar printre cei care au răspuns se numără: interpreta Maria Dragomiroiu, preotul catolic Francisc Doboş, vocea inconfundabilă a filmelor pe casete video, Irina Margareta Nistor, cosmonautul Dumitru Prunariu, actriţa Adriana Trandafir, Toni Grecu, unul dintre fondatorii grupului Divertis şi Rică Răducanu, unul dintre cei mai iubiţi portari ai României. Cu toţii îşi amintesc cu dor atmosfera plină de căldură a Crăciunului copilăriei şi ne-o aduc şi nouă în case. Întâlnirea cu Moş Crăciun înseamnă pentru invitaţii „Poveştilor de Crăciun” nu doar surprizele pe care Moşul le-a adus în sacul lui, ci şi un prilej de a-şi aminti cele mai frumoase momente de sărbătoare trăite în copilărie, lângă brad, alături de cei dragi, de aproape şi de departe. Urmărim „Poveşti de Crăciun” emoţionante la TVR 1 duminică, de la ora 19.00.
„Iată, vin colindători!”, anunţă Iuliana Tudor, ca în fiecare an, la TVR 1! – duminică, 24 decembrie, ora 21.00 (partea I) şi luni, 25 decembrie, ora 16.50 (partea a II-a)
În Ajun, de la ora 21.00, Iuliana Tudor ne aşteaptă să intrăm în atmosfera sărbătorii ce bate la uşă, alături de grupuri de colindători din toată ţara şi vedete ale folclorului românesc. Programul „Iată, vin colindători!” continuă şi în prima zi de Crăciun, de la ora 16.50. Concertul de colinde şi cântece de Crăciun are loc într-un cadru de basm, la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa.
Vin să ne colinde, din toate zonele ţării, Florica Zaha, Liviu Buțiu, Antonela Ferche Buțiu și un grup de colindători din Bihor; Andreea Haisan, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, Alexandru Brădățan, Gabriel Dumitru; un grup de colindători din Sibiu, Gura Râului ne aduce obiceiul Junilor de Crăciun; Andra Matei și un grup de colindători; Matilda Pascal Cojocărița, Alexandru Pugna, Domnica Dologa și Ana Maria Marti; Sorin Filip și Ansamblul Ciprian Porumbescu; Pițărăii din zona Mehedinți, conduși de Elena Mimiș Trancă; colinde arhaice cu Grupul de colindători „Haiducii Vlădicii” din Topoloveni; un grup de colindători din Rupea, Brașov; colinde arhaice cu Grupul de colindători din comuna Ciocile, Brăila; un grup din comuna Cornu Luncii, Suceava, ne arată obiceiuri cu măști; Marinela Baba și Grupul de colindătoare „Datina” din Alba; colinde oșenești cu Maria Tripon; Angela Buciu și un grup de tineri colindători; Maria Dragomiroiu; Floarea Calotă; grupuri de interpreţi lansaţi în cadrul emisiunii „Vedeta populară”: Maria Chivu, Marina Roșu, Simona Alexandru şi Anișoara Popescu, respectiv Gabriel Treteag, Diana Lungu, Didi Cojocariu, Petronela Popa, Alexandra Dan, Cătălina Rotaru şi Delia Gandore.
„Programul de Ajun, Iată, vin colindători!, ne aşază încă o dată în faţa sărbătorii Crăciunului, cu tot ceea ce aduce frumos această perioadă şi, în mod cu totul special, colindul. Deşi în spaţiul public se vorbeşte mult despre colinde, tot mai puţini sunt cei care pleacă de acasă, să colinde, pur şi simplu, prin vecini. Mesajul nostru, anul acesta, ca echipă, este unul direct, către toţi românii, în special cei de la oraş, pentru care, poate, acest obicei este uitat: să deschidă larg uşile, să primească grupurile de colindători, iar părinţii să meargă împreună cu copiii la colindat prin oraş. Colindele sunt cântece simple, care vestesc naşterea pruncului Iisus, şi pentru noi, românii, ele reprezintă o datină recunoscută universal şi inclusă în lista patrimoniului universal UNESCO. E bine să înţelegem că avem o datorie şi o responsabilitate faţă de trecut, să nu lăsăm această datină să se stingă. Aşa că noi vă aşteptăm în seara de Ajun să vă colindăm, alături de grupuri de colindători din toată ţara şi de câţiva dintre artiştii cei mai cunoscuţi ai folclorului românesc. Sperăm să primiţi colinda noastră”, declară Iuliana Tudor, gazda din fiecare an a programului.
Răzvan Bucuroiu și Andrei Victor Dochia ne aduc luni, 25 decembrie, o ediţie specială a emisiunii „Universul Credinței”: Crăciunul la Mănăstirea Comana. De la ora 09.00, la TVR 1, poveşti de Crăciun, colinde tradiţionale, istorii uitate despre ctitorii mănăstirii, mărturii despre frumusețea și profunzimea Sărbătorii Nașterii Domnului, toate acestea în atmosfera caldă și primitoare a Mănăstirii Comana, în prezenţa Părintelui stareț, arhimandritul Mihail Muscariu.
Sărbătoarea Crăciunului continuă pe 25 decembrie, de la ora 12.00, cu un spectacol inedit – „Mirosul Crăciunului” – un concert de cântece de iarnă susținut de TVA (Trupa cu Valoare Adăugată) și invitați de seamă: artiștii Grigore Leșe și Claudiu Bleonț. Ne întâlnim de Crăciun, cu emoție, bucurie și surprize, în sala Ion Caramitru a Teatrului Național din București, pentru un program de colinde tradiționale.
„Gala Ionuţ Dolănescu 40”, eveniment de Crăciun la TVR 1
Iuliana Tudor alături de mari vedete ale scenei româneşti aniversează cei 40 de ani de carieră ai artistului Ionuţ Dolănescu, în cadrul unui program grandios de televiziune. „Gala aniversară pentru 40 de ani de activitate artisticăIonuţ Dolănescu” se vede la TVR 1 pe 25 decembrie, de la ora 21.00.
Unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi ai folclorului românesc, Ionuț Dolănescu aniversează 40 de ani de activitate artistică. Cu această ocazie, Televiziunea Română propune, de Crăciun, un program aniversar, ce va prezenta multiplele valențe interpretative ale lui Ionuț Dolănescu, trecând prin toate genurile muzicale. Iuliana Tudor ne aşteaptă alături de mari artişti ai scenei româneşti, prieteni dragi ai sărbătoritului. Vin cu bucurie la aniversare, în Studioul 3 al Televiziunii Române, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Mioara Velicu, Simona Dinescu, Olguța Berbec, Ionuţ Fulea, Elena Jurjescu, Viorica de la Clejani, Marcel Pavel, Paula Seling, Alin Oprea, Alin Stoica și Stephanie Radu, actorul Daniel Tudorică, Orchestra Ansamblului Maria Tănase.
În cadrul Galei „Ionuţ Dolănescu”, vom vedea momente de interviu cu protagonistul principal și familia sa, secvenţe de arhivă, atât din TVR, cât și din arhiva personală, momente artistice care reflectă varietatea repertoriului lui Ionuț Dolănescu, piese în duet cu invitații săi, mari vedete ale muzicii populare, muzicii ușoare, clasice și pop, materiale video din culisele vieții lui Ionuț Dolănescu (timpul liber petrecut cu familia, sport, pasiunile artistului), precum şi un moment umoristic, prezentat de Ionuț Dolănescu alături de actorul Daniel Tudorică.
„Ne-am dorit de foarte multă vreme să realizăm o gală dedicată artistului Ionuţ Dolănescu şi anul acesta am marcat împreună 40 de ani de activitate. Este un bun, constant, valoros şi vechi colaborator al Televiziunii Române – şi al echipei noastre. Relaţia este dincolo de zona profesională, pentru că doamna Elise Stan este cea care a reuşit să realizeze împăcarea Mariei Ciobanu şi a lui Ion Dolănescu, în cadrul emisiunii O vedetă populară, cu ani în urmă. A fost, pentru Ionuţ, poate cel mai bun şi frumos moment din viaţa lui, iar pentru noi, ca echipă, ceva ce nu părea realizabil pentru nimeni…
Gala vi-l descoperă pe Ionuţ Dolănescu în toate faţetele sale, ca artist. Îi veţi cunoaşte, însă, şi sensibilitatea, ca om, generozitatea şi educaţia extraordinară pe care a primit-o de la ambii părinţi. În seara de Crăciun, vă oferim un spectacol deosebit, invitaţii lui Ionuţ sunt unul şi unul, aşa că vorbim de o seară cu totul specială, care nu trebuie ratată”, ne invită Iuliana Tudor la o altfel de magie a Crăciunului.
După ce a definit muzica unei generații prin stilul său unic, tupa 3 Sud-Est continuă să lanseze hituri care ajung imediat în topurile naționale, trecând testul timpului. În a două zi de Crăciun, pe 26 decembrie, de la ora 23.15, TVR 1 oferă telespectatorilor săi, în premieră, concertul „3 Sud-Est simfonic”, de la Sala Palatului, care s-a dovedit neîncăpătoare pentru fanii prezenţi la concertul susținut de îndrăgita trupă în noiembrie 2023. Eveniment muzical de excepție, spectacolul a fost organizat cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Botoşani, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Cele mai cunoscute melodii ale trupei 3 Sud-Est au răsunat timp de 90 de minute în inimile celor peste 4000 de fani care au cântat la unison cântecele îndrăgite.
Din 18 decembrie, copiii au cuvântul la „Vorbeşte corect!”. Pătrundem în atmosfera colindelor şi desluşim sensul cuvintelor alături de Alina Sorescu şi picii ei. În fiecare zi, de luni până vineri, la ora 13.55, TVR 1 oferă ediţii speciale „Vorbeşte corect!” pentru copii, părinţi…şi bunici! Iar pe 23 decembrie, la ora 10.00, Alina Sorescu şi picii ei vin să ne colinde şi să vorbim despre înţelesurile sărbătorii magice a Naşterii Domnului, într-o ediţie specială, de Crăciun, a emisiunii „Vorbeşte corect!”.
Crăciun cu iubire în filmele tematice de sărbători, la TVR 1
Între programele speciale pe care le oferă telespectatorilor săi de Crăciun, TVR 1 ne încântă cu filme tematice, comedii sau drame romantice, filme ce menţin speranţa şi credinţa că miracolele se întâmplă.
Pe 24 decembrie, de la ora 10.30, ne delectăm cu „Cel mai dulce Crăciun” (DELIVER BY CHRISTMAS – SUA, 2020), o comedie romantică în regia lui Terry Ingram. Filmul îi are în centru pe Molly, proprietara unei brutării-cofetării, şi pe Josh, un tânăr văduv care-şi creşte singur băieţelul şi care tocmai s-a stabilit în acelaşi oraş. Cei doi se întâlnesc şi se plac, dar Molly se simte foarte atrasă şi de un client misterios cu care vorbeşte adesea la telefon. Ceea ce încă nu ştie Molly este că Josh şi clientul de a cărui voce s-a îndrăgostit sunt, de fapt, una şi aceeaşi persoană.
Tot în Ajun, de la 23.00, ne emoţionează povestea filmului „Miracol de Crăciun” (CHRISTMAS MIRACLE – Canada, 2012), semnat de acelaşi Terry Ingram, cu Allison Hossack, Aaron Pearl şi Dan Payne în rolurile principale. În Ajunul Crăciunului, pe un viscol teribil, opt străini se refugiază într-o biserică părăsită de la marginea unui orăşel. Timp de câteva ore, ei devin o adevărată comunitate, cunoscându-se şi ajutându-se unii pe alţii cu diverse probleme de viaţă.
Pe 25 decembrie, de la ora 15.00, petrecem un „Crăciun în Louisiana” (CHRISTMAS ON THE RIVER – SUA, 2019). Drama romantică regizată de Emily Moss Wilson îi are în distribuţie pe Jana Kramer, Percy Daggs şi Barry Bostwick. Sarah Winter, avocată de succes şi fostă „Miss Crăciun” în orăşelul ei natal din Louisiana, îşi vizitează familia de sărbători, deşi evenimentul n-o mai bucură ca altădată. Dar pregătirile pentru un festival tradiţional şi reîntâlnirea cu o iubire din adolescenţă o ajută pe Sarah să redescopere magia Crăciunului…
De la ora 17.50, îl cunoaştem pe „Omul care a inventat Crăciunul” (THE MAN WHO INVENTED CHRISTMAS – Irlanda, Canada, 2017). Dan Stevens, Christopher Plummer şi Jonathan Pryce au rolurile principale în filmul lui Bharat Nalluri, ce pune în scenă crearea celebrei „Poveste de Crăciun”, a lui Charles Dickens.
Seara, la ora 23.30, suntem invitaţi la „Nuntă de Crăciun” (WE WISH YOU A MARRY CHRISTMAS – SUA, Canada, 2018). Când a luat hotărârea să-şi caute tatăl biologic, Miranda Chester nici nu bănuia că nu-şi va găsi doar familia mult-visată, ci şi iubirea vieţii, pe Ian. După multe peripeţii, Miranda şi Ian decid în sfârşit să se căsătorească, dar apar la orizont mai multe obstacole, punându-le în pericol „fericirea până la adânci bătrâneţi”… Comedia romantică în regia lui David Winning îi are în distribuţie pe Erin Krakow şi Niall Matter.