Mariana Rusen: REVELION cu maraton de filme western la TVR 2

Razbunarea Selinei

Foto: Răzbunarea Selinei

REVELION cu maraton de filme western la TVR 2

 

În premieră, în acest an, TVR 2 vă propune să petreceţi Revelionul urmărind un adevărat maraton de filme western – urmat, din prima zi a anului 2015, de multe alte filme artistice, de animaţie, de muzică bună, spectacole şi emisiuni de divertisment. Mai multe despre acest program puteţi afla în cele ce urmează:

 

Miercuri, 31 decembrie, de la ora 20.00

ÎNCĂ UN TREN DE JEFUIT (ONE MORE TRAIN TO ROB – SUA, 1971)

Regia: Andrew V. McLaglen, cu: George Peppard, Diana Muldaur, John Vernon

În California anilor 1880, banda lui Harker Flet jefuieşte un tren de bani şi bijuterii în valoare de 40 000 de dolari. Cei şase hoţi se despart şi, în timp ce aşteaptă reîntâlnirea pentru a împărţi prada, Harker este prins de poliţie şi trimis la închisoare. Eliberat după doi ani şi bănuind că unul dintre partenerii săi l-a trădat, el porneşte pe urmele lor pentru a-şi recupera banii.

 

Miercuri, 31 decembrie, de la ora 22.00

PISTOLARUL ŞI COMOARA (DOLLAR FOR THE DEAD – SUA, 1998)

Regia: Gene Quintano, cu: Emilio Estevez, William Forsythe

Un pistolar extrem de rapid şi un fost soldat confederat se asociază pentru a ajunge la o comoară ascunsă într-un loc indicat pe o hartă formată din mai multe bucăţi. Primul este urmărit de un grup de oameni pentru uciderea unui bărbat, iar al doilea de soldaţii unionişti. Acestora li se adaugă un al treilea val de urmăritori, format din soldaţi spanioli. Şi astfel toată lumea ajunge într-un sătuc mexican condus de un preot care ştie şi el despre existenţa aurului şi nu numai atât…

 

Ultimele minute din 2014 şi primele din 2015 (23.55 – 0.10) le petrecem împreună cu TVR 1 urmărind transmisiunea specială din acele momente.

 

Imediat după miezul nopţii, de la ora 0.10 – un nou western:

JOE KIDD (JOE KIDD – SUA, 1972)

Regia: John Sturges, cu: Clint Eastwood, Robert Duvall, John Saxon

New Mexico, începutul secolului XX: populaţia hispanică încearcă în zadar să-şi păstreze terenurile, asupra cărora marii latifundiari americani pun stăpânire abuziv. Unul dintre aceştia, Frank Harlan, îl angajează pe Joe Kidd, fost vânător de recompense, să decimeze banda revoluţionarului mexican Luis Chama, apărătorul ţăranilor aflaţi în pericol de a-şi pierde pământurile.

 

Joi, 1 ianuarie, de la ora 2.10

RĂZBUNAREA SELINEI (6 GUNS – SUA, 2010)

Regia: Shane Van Dyke, cu: Sage Mears, Barry Van Dyke

După ce a asistat la uciderea soţului ei şi a celor copii ai lor de către o bandă de răufăcători, răzbunarea e singurul gând care o mai ţine în viaţă pe Selina Stevens. Şansa ei apare sub forma lui Frank Allison, vânător de recompense, care o va învăţa să mânuiască un pistol şi îi va fi aliat de nădejde.

 

După programul maraton de filme western, românii pot petrece în Noul An cu muzică lăutărească: Dragi prieteni, sus paharul!. De la ora 3.20, lăutari celebri aduc în casele românilor cele mai îndrăgite cântece de petrecere, pentru a începe 2015 cu veselie.

De la ora 6.00, sunteţi invitaţi la Circ, la Festivalul Internaţional de Circ de la Massy. Festivalul anual adună sub cupola din parcul Georges Brassens din Massy cei mai renumiţi artişti internaţionali de circ: călăreţi, jongleuri, iluzionişti, dresori, magicieni sau clovni veniţi din toate colţurile lumii.  Este spectacolul magic aşteptat cu nerăbdare de toţi cei care iubesc lumea circului, indiferent de vârstă.

 

Joi, 1 ianuarie, de la ora 18.40Stăpânul inelelor (LORD OF THE RINGS – SUA 1978) film de animaţie în regia lui Ralph Bakshi. Povestea care are la bază binecunoscutul roman al lui JRR Tolkien urmăreşte aventurile grupului de hobbiţi, elfi, oameni, pitici şi vrăjitori în primejdioasa lor misiune de a distruge Inelul făcut de Dark Lord Sauron.Vocile personajelor sunt asigurate de William Squire, John Hurt, Michael Graham Cox şi Anthony Daniels.

 

Tot joi, de la ora 21.10, la TVR 2 este programat filmul Papillon, ecranizarea din 1973 a romanului omonim semnat de Henri Charrière. În regia lui Franklin J. Schaffner, filmul îl are în rolul principal pe Steve McQueen. Henri Charrière, poreclit Papillon datorită tatuajului său de pe piept, este deţinut forţat după ce a fost acuzat că a omorât un proxenet. Alături de falsificatorul de bani Louis Dega (interpretat de Dustin Hoffman) cu care se împrieteneşte, Pappillon încearcă de mai multe ori să evadeze, trecând prin cele mai grele încercări şi mai apoi prin cele mai cumplite pedepse. Pentru a-i descuraja, autorităţile decid să îi transfere pe cei doi pe Insula Diavolului, de unde n-a reuşit nimeni să evadeze. Dega începe să se ocupe cu grădinăritul, pe când Papillon nu renunţă la planurile sale de evadare. În cele din urmă printr-o acţiune deosebit de riscantă, el reuşeşte să părăsească insula pe mare.

1 ianuarie se încheie , de la ora 23.40 cu un eveniment multimedia susţinut la TimişoaraSTEPAN PROJECT – Undeva în Europa” . Grupul de studiou STEPAN PROJECT, condus de Ilie Stepan, liderul celebrului grup (folk, apoi rock) timişorean Pro Musica, a lansat discurile „Sensul vieţii” (1996), „Undeva în Europa” (2001, dublu CD) şi „Lumina” (triplu CD şi DVD). Votate de fiecare dată printre discurile anului, ele se constituie într-un pas înainte al muzicii progresive autohtone, ca şi al ideii de fuziune muzicală. Retrospectiv, cel mai important concert de ilustrare a acestora rămâne „Undeva în Europa”, un spectacol multimedia gen „operă rock”, susţinut în urmă cu câţiva ani în Piaţa Operei din Timişoara. Astfel, la TVR 2 puteţi urmări  un show derulat pe trei scene, pus la cale de regizorul Ştefan Iordănescu, plecând de la muzica primelor două discuri Stepan Project (desfăşurată în premieră live), cu aportul baletului şi soliştilor Operei Naţionale Române din Timişoara şi cu actori ai Teatrului Naţional Timişoara, plus un arsenal tehnic impresionant.

În spectacol, alături de chitaristul Ilie Stepan au cântat Horea Crişovan – chitară, Doru Apreotesei – claviaturi, Vasile Dolga – baterie şi Mario Florescu – percuţie (Stepan Project), la care s-au adăugat în diversele acte baritonul Cristian Rudic, Cristina Romândaşu şi Alin Radu – primi solişti ai Baletului Operei Române din Timişoara şi actorul Ion Rizea. Aflat la originea reunirii grupului Pro Musica de la sfârşitul anului 2014, muzicianul Ilie Stepan nu a pus punct proiectului de studiou, în acest moment lucrând la adaptarea lucrării pentru un concert cu orchestră simfonică.

Vineri, 2 ianuarie, de la ora 18.40 este programat concertul Iarnă Magică susţinut în 13 decembrie 2014 la Ateneul Român. Gala prezentată de Iuliana Marciuc a fost organizată de Lanto Communications cu participarea TVR 2 şi a avut ca temă „Capodopere ale muzicii clasice europene”. Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal au adus publicului pagini celebre ale creaţiei muzicale universale într-o interpretare de nivel internaţional. Din program au făcut parte lucrări de: Aleksandr Borodin, Edvard Grieg, Gerónimo Giménez, Johannes Brahms, Bedrich Smetana, George Enescu, Georges Bizet,  Giacomo Puccini, Rossini-Respighi, Edward Elgar, Joseph Strauss şi Dmitri Şostakovici.

Vineri, 2 ianuarie, de la ora 20.20 sunteţi invitaţi la o Petrecere în pijama! – prezentată de Irina  Cordoneanu

Este vorba de un program de divertisment în care vă puteţi întâlni cu artişti cunoscuţi în ipostaze mai puţin obişnuite, aşa cum nu i-aţi mai văzut. Adriana  Trandafir,  Silviu  Biriş, Marcel Pavel, Alin Oprea, Oana Sârbu, Crina Matei, Larisa Oprea, Vasile Calofir vor cânta, vor dansa, vor povesti şi vor trece prin diverse probe, care mai de care mai inedite, ocazionate de o surprinzătoare Petrecere în pijama.

 

Vineri, 2 ianuarie, de la ora 22.10 – film de aventuri: Camera de chihlimbar (THE HUNT FOR THE AMBER ROOM – Germania, 2012). Regia: Florian Baxmeyer. Cu: Kai Wiesinger, Bettina Zimmermann. Transformată în mit după dispariţia ei, în 1945, din castelul Konigsberg, Camera de Chihlimbar a devenit obsesia a nenumăraţi căutători de comori. Conform legendei, Albert Einstein însuşi ar fi ascuns-o pentru a o proteja de nazişti, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Tot legenda spune că, folosit în scopuri malefice, chihlimbarul din faimoasa încăpere are puteri distrugătoare. Trei aventurieri – Eik, Katharina şi Justus – descoperă o pistă care i-ar putea conduce la legendara Cameră de Chihlimbar, dar trebuie să ajungă acolo înaintea unui magnat al industriei farmaceutice, ale cărui intenţii nu sunt deloc nobile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *