Marga Barbu, revista „Cinema”
Marga Barbu, o „marchiză a haiducilor”, în „Răpirea fecioarelor”, la TVR 1
Vedem al doilea film al seriei Haiducilor, cu noi întâmplări prin care trec cetele de apărători ai poporului umilit şi apăsat de avariţia boierilor şi domnilor fanarioţi – sâmbătă, 22 august, ora 21.10, la TVR 1.
Şi al doilea film al seriei Haiducilor, Răpirea fecioarelor (România 1968) a avut parte de mare succes la public, fiind vizionat de aproape 5 milioane şi jumătate de spectatori la cinematografele din România, după cum atestă o situaţie a numărului de spectatori înregistrat de filmele româneşti de la data premierei şi până la data de 31.12.2007, întocmită de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Filmele cu haiduci au urmat modelul filmelor de capă şi spadă, cărora le-au adăugat elemente specific naţionale, plasându-se într-o zonă limitrofă a filonului istoric – considera criticul Ecaterina Oproiu, analizând evoluţia filmului românesc în perioada 1950-1975 în studiul „Un sfert de veac de film românesc” (1975). În aceeaşi idee, criticul de film şi jurnalistul Călin Căliman a caracterizat filmele acestei serii cu haiduci ca având o „intrigă atractivă şi bine articulată”, motive folclorice şi personaje pitoreşti. Aniţa, interpretată de Marga Barbu, este comparată de critic cu o „marchiză a haiducilor” prin analogie cu „marchiza îngerilor”, un personaj de film francez celebru în epocă.
Pe lângă celelalte premii obţinute în 1971 de seria Haiducilor, actriţa Marga Barbu a primit premiul pentru interpretare feminină pentru rolul său din această serie. În filmul Răpirea fecioarelor, regia Dinu Cocea, film pe care îl vom vedea pe 22 august, ora 21.10, la TVR 1, alături de Marga Barbu, tot în rolul Aniţei, avem întâlnire şi cu actorii Emanoil Petruţ, Toma Caragiu, George Constantin, Olga Tudorache, Alexandru Giugaru, Colea Răutu etc.
Printr-o înţelegere tacită cu doamna Haricleea (Olga Tudorache), care doreşte să-şi îndepărteze soţul de la tron, bandele lui Pazvanoglu (George Constantin), paşa de Vidin, atacă fără milă satele, răpind fete. Haricleea, soţia lui Vodă Hangerli, îşi trimite fiul la adăpost, la o mănăstire, dar haiducii lui Amza îl răpesc, pentru a-l da în schimbul încetării jafurilor. În timp ce haiducii urmăresc un boier, care vrea să fugă din ţară cu averea, Pazvanoglu atacă din nou. La rândul lor, haiducii, ajutaţi de hangiţa Aniţa, pătrund în palatul paşei pentru a elibera fetele. Dacă reuşesc, aflăm sâmbătă seară, de la ora 21.10, la TVR 1.
Din Ocna Şugatag, Maramureş, pe scenele marilor teatre bucureştene sau reprezentând cinematografia românească la mari festivaluri internaţionale de film
Actriţă de teatru şi film, Marga Barbu (n. Margareta-Yvonne Butuc) s-a născut pe 24 februarie 1929, Ocna Şugatag, Maramureş. S-a mutat împreună cu familia în Bucureşti după împlinirea vârstei de 14 ani. Prima ei mare dragoste a fost dansul şi ar fi făcut orice să-şi urmeze mama, balerină la Viena. A fost angajată a Operei Române, dar la vizita medicală i s-au descoperit probleme cardiace, ceea ce a făcut-o să renunţe la ideea unei cariere în dans.
„M-am apucat întâi de dans. Mama mea făcuse şi ea balet la Viena. Am fost angajata Operei Române, dar la vizita medicală s-a descoperit că am ceva cardiac şi trebuia să mă operez. Eram disperată, voiam să mă sinucid… Eu ziceam că sunt făcută pentru dans şi nu mă vedeam făcând altceva. Dar mâna Celui de Sus ştie mai bine decât noi ce ne trebuie. Eu făceam pe atunci mai multe: şi cursuri de actorie, şi dans, şi mă înscrisesem şi la filozofie. Aşa a fost să fie, să mă fac actriţă. Dar nu regret, pentru că meseria de dansatoare e scurtă, epuizantă şi nu aş fi rezistat prea mult. Totul mi-a fost parcă predestinat în viaţă: şi întâlnirea cu soţul meu (scriitorul Eugen Barbu), şi cariera de actriţă…”, mărturisea actriţa într-un interviu din anul 2006.
În 1950, a absolvit Institutul de teatru din Bucureşti. A debutat în cinematografie în 1953 („Nepoţii gornistului”, în regia lui Dinu Negreanu), dar a devenit cunoscută, în special, pentru rolurile Aniţa din seria „Haiducilor” şi Agatha Slătineanu din seria „Mărgelatu”, dar şi pentru rolul de compoziţie din „Domnişoara Aurica” (regia Şerban Marinescu, 1986), pentru care a fost distinsă cu Premiul ACIN. A mai jucat, de asemenea, în „Bietul Ioanide”, de Dan Piţa (1980) – Premiul ACIN şi „Comoara din Carpaţi”, regizat de Cornel Todea (1975), lista producţiilor cinematografice în care Marga Barbu a deţinut roluri numărând 34 de filme. Ultimul în care a apărut a fost „Lacrima cerului” (1989).
Marga Barbu: „Cea mai mare satisfacţie a fost să văd bucuria spectatorilor, când intram pe întuneric în sala de cinematograf şi îi vedeam amuzându-se şi aplaudând la filmele mele. Cele mai dragi îmi sunt filmele cu Aniţa şi cu năbădaiosul de Margelatu şi «Domnişoara Aurica».”
Festivalul de film de la San Sebastian (1966), Festivalul de film de la Karlovy Vary (1966), Festivalul de film de la Moscova (1969), Festivalul de film de la Sarajevo (1969), Zilele filmului în R.F. Germania (august 1968), Zilele filmului românesc în U.R.S.S. (1965), Zilele filmului românesc la Roma (1967), etc. sunt doar câteva dintre numeroasele festivaluri şi evenimente internaţionale la care Marga Barbu a reprezentat cinematografia românească.
Pe lângă impresionanta cariera pe care a avut-o în cinematografie, Marga Barbu a fost şi o iubită actriţă de teatru. Din 1952 şi până la pensionare, în 1993, Marga Barbu a fost actriţă la Teatrul Nottara, unde pasionaţii de teatru au putut s-o admire în roluri memorabile. Rolul său preferat din teatru a fost cel al Cleopatrei din piesa „Antoniu şi Cleopatra” de William Shakespeare. A jucat exemplar roluri de comedie precum „Mâţa-n sac”, „Mizerie şi nobleţe” etc.
A fost căsătorită timp de peste 30 de ani cu scriitorul Eugen Barbu (a treia ei căsătorie a actriţei). S-a stins din viaţă la 16 ani după moartea soţului ei, în martie 2009.
În perioada 15 august – 19 septembrie, telespectatorii pot urmări la TVR 1, sâmbăta seara, cele şase filme din seria Haiducilor: „Haiducii”, „Răpirea fecioarelor”, „Răzbunarea haiducilor”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea Domniţei Ralu” şi „Săptămâna nebunilor”. Al doilea film al seriei, „Răpirea fecioarelor”, se vede pe 22 august, de la ora 21.10. Seara de sâmbătă este dedicată de TVR 1 blockbuster-ului românesc.
Va-nchipuiti cie erau fanariotii
la una mie noua sute saisopt?
pai, cine sa fie-n limba noastra hotii,
de limbi, si teritorii, cantec, joc?
ce-ti tot bagau pe gat, atat… noroc?
de-al lor… adica – rosu plin! – si – cazalcioc!
multi fanario’ti s-au perindat prin scaune!
greu de scapat de-asemenea mari daune!
ce te-au eliberat – si injugat
la… Carul Mare! stiti… al lor! … De Stat!
In care Lenin chiar! S-a revarsat!
Si de atunci – tot eternel – tot .. viu
Troneaza cu KREMLINUL in … pustiu!
asa de bicefal – ca te intrebi –
Istoria asta este un … priveghi ?
In care – codamnat esti – tot sa – dormi?!
sa te manance … marii lumii – somni?
Rechini ? salai ? bibani? pterocti? si stiuci?
si … sa-i aplauzi ? – in sali de film – nauci?
guvizi – platici … rar, Domni – printre haiduci?
este un fapt – ca goane dupa cele –
ce-ofera mari delicii de putere –
darama echilibre mici in vele –
si muzica de muze – n emisfere …
cavaleresc roman al libertatii –
a fost un Cinema mutand in minte –
o chinuita -a luarilor aminte
isto’rie a daramarii sanatatii –
de Dinozauri ce-au scapat din zacaminte,
sa faca – pe pamant – invataminte…