Milionar peste noapte – Mark Fisher
Una dintre cele mai importante calități ale unei cărți informative, indiferent de domeniu, este accesibilitatea mesajului. Cartea trebuie să se citească și să fie recepționată cu ușurință. Dacă ai de-a face cu un domeniu arid, cum sunt finanțele personale, această realizare este cu atât mai mare. Din acest punct de vedere, eu am dat peste un diamant. Fiind un domeniu care mă pasionează, citesc tot ce apare, indiferent de editură, autor, calitatea tipăriturii sau prezentarea grafică. Nu am preconcepții și încerc să receptionez cât mai bine mesajul. Cartea de față apare la o editură departe de mainstream, editura Mix, care are ca domeniu predilect cartea esoterică. Nu te-ai aștepta să găsești la ei carți despre educație financiară. Surpriza e cu atât mai mare cu cât sunt mai multe titluri, pe care am de gând să le recenzez pe masura ce le voi citi.
Milionar peste noapte este o lectură agreabilă de la primele pagini. Autorul alege să folosească tehnici de scriitură și abordare clasice, dar perfect alese pentru ce își propune, și amintesc doar câteva: călătoria inițiatică, relația maestru-discipol, alegoria. În esență este vorba despre un tânar care dorește să devină bogat și ajunge discipol la un multimilionar care îi va transmite un secret deosebit: cum să devii bogat peste noapte.
Să nu vă așteptați la dezvăluiri din domeniul financiar și la tehnici de investiție. Acestea sunt metode, nu căi. Mesajul carții este clar: bogăția se obține începând din interior, prin schimbarea mentalității și a modului în care te privești pe tine și realitatea din jurul tau.
Toate cărțile cu adevărat importante din domeniul educației financiare subliniază acest aspect. Începând cu pasaje din Biblie (nu râdeti, nu glumesc!) și terminând cu Kiyosaki, cărțile importante care ating acest subiect subliniaza că:
– bogăția este o stare interioară, determinată de încrederea în valoarea personală, în faptul că meriți să ajungi bogat;
– ea se obține prin stabilirea cu exactitate a țelurilor, prin precizarea cantitativă (vreau să am active și pasive în valoare de trei milioane de dolari) cât și a timpului în care dorești să le obții (vreau să obțin banii în zece ani);
– trebuie să acționezi asupra tuturor oportunităților care îți apar în viață, imediat și fără ezitare.
Milionar peste noapte reusește foarte bine să sublinieze aceste etape, dar atinge și alte puncte sensibile, cum ar fi metodele de exploatare a puterii extraordinare a subconștientului, relaționarea față de obstacolele intâlnite (ele trebuie privite ca oportunități și exploatate), modul de abordare psihologica a problematicii bogăției etc.
Veți spune că acestea nu sunt lucruri noi, că le-ați citit în alte cărți de dezvoltare personală sau educație financiară. Adevărat, dar modul în care sunt prezentate de către Mark Fisher, accesibilitatea conceptelor prin folosirea firului narativ și al poveștii aduc mari servicii recepționării mesajului. La finalul lecturii poți spune că ai înțeles cu claritate ce a vrut să-ți transmită autorul, ai reținut conceptele și le-ai integrat mental. Nu degeaba Platon a ales forma dialogului dintre maestru și discipol, modalitate pe care o folosește și autorul cărții de față!
Cartea poate fi considerată o piatră de temelie la edificiul pe care ar trebui să-l construim, cu toții, cel al competenței în finanțele personale.
Iată în continuare câteva citate remarcabile din această carte:
-
Oamenii care aşteaptă condiţiile perfecte pentru a trece la treabă nu obţin niciodată nimic. Momentul perfect pentru a trece la acţiune este întotdeauna ACUM!
-
Dacă doreşti să reuşeşti cu adevărat în viaţă, trebuie să te asiguri mai întâi că nu ai de ales. Cei care refuză să-şi asume riscuri sub pretextul că nu dispun de toate elementele necesare nu ajung niciodată prea departe, iar aceasta pentru un motiv foarte simplu: atunci când îţi blochezi toate ieşirile şi te pui cu spatele la zid, nu mai ai de ales şi-ţi mobilizezi toate resursele interioare. În acest moment de cumpănă, îţi doreşti din toată fiinţa ta să se-ntâmple ceva pozitiv.
-
Oamenii cinstiţi nu se-mbogăţesc niciodată.
-
Adevăratele genii se bazează întotdeauna pe simplitate.
-
La început, deşi este atât de simplu, secretul succesului îţi va părea atât de surprinzător încât vei fi incapabil să-l înţelegi, sau măcar să crezi în el. Este aproape ca în cazul unui sceptic care încearcă să stabilească o legătură cu D-zeu. Dacă D-zeu există, el câştigă totul, din cauza credinţei lui. Dacă nu există, nu pierde nimic.
-
Ceea ce nu ştiu majoritatea oamenilor şi îndeosebi cei care nu au succes, este faptul că viaţa ne oferă exact ceea ce îi cerem. Marele secret constă în a-i cere exact ceea ce ne dorim. Dacă cererea noastră este vagă, viaţa ne va oferi ceva la fel de neclar. Dacă îi vom cere puţin, vom primi puţin. Nu trebuie să rămânem surprinşi dacă ceea ce ne oferă viaţa este foarte puţin. La urma urmei, este exact ceea ce am cerut de la ea.
-
Toate evenimentele din viaţa omului, fie ele de natură emoţională, socială sau profesională, reprezintă imaginea fidelă a gândurilor sale.
-
Viaţa este exact aşa cum ne-o imaginăm noi. Tot ce ţi se-ntâmplă este generat de gândurile tale. De aceea, dacă doreşti să-ţi schimbi viaţa, trebuie să-ncepi prin aţi schimba modul de a gândi.
-
Toţi oamenii care au realizat lucruri măreţe în viaţă, în orice domeniu de activitate, au ignorat invariabil obiecţiile aduse de indivizi raţionali sau intelectuali. Orice ar spune aceştia, modul lor de gândire este inevitabil materialist, găsind argumente pentru orice, însă discuţiile sunt de regulă sterile.
-
Raţiunea şi logica sunt absolut necesare pentru a atinge succesul dar nu sunt şi suficiente ci doar simple instrumente, slujitori. Din păcate, de multe ori devin principale obstacole în calea marilor realizări care nu pot fi atinse decât de către cei care cred cu convingere în puterile nelimitate ale minţii. Aceşti oameni de succes nu se lasă deranjaţi de circumstanţele exterioare, atrăgând bogăţia într-o manieră de-a dreptul miraculoasă (pentru omul de rând). Circumstanţele cu care s-au confruntat marii oameni din trecut nu erau cu nimic diferite de cele de azi. De multe ori erau chiar mai dificile, însă nu i-au împiedicat să se afunde în lumea lor interioară, pentru a extrage din ea puterea de care au avut nevoie. Aceşti oameni mari au avut credinţa fermă că pot realiza lucruri mari. Cei ce s-au îmbogăţit au avut credinţa că se vor îmbogăţi.
-
Marii gânditori ai umanităţii au afirmat că cea mai mare limitare pe care şi-o poate impune omul, şi implicit principalul obstacol în calea obţinerii succesului este propria minte. Dilată-ţi limitele minţii, iar limitările vieţii se vor dilata la rândul lor. Condiţiile exterioare vieţii tale se vor schimba ca prin farmec.
-
Trebuie să-ncepi prin a-ţi stabili un obiectiv îndrăzneţ, dar rezonabil. În caz contrar, nu ai putea crede nici măcar tu însuţi în el. Secretul oricărui obiectiv constă în faptul că trebuie să fie deopotrivă ambiţios şi rezonabil.
-
Cu cât caracterul unei persoane este mai puternic, cu atât mai ferme sunt gândurile sale şi cu atât mai rapid se vor transpune în realitate, modelând astfel circumstanţele vieţii sale.
-
Atunci când imaginaţia şi logica sunt în conflict deschis, cea care învinge invariabil este imaginaţia.
-
Lumea exterioară nu este altceva decât o reflexie a vieţii tale interioare. Condiţiile exterioare ale vieţii nu sunt decât imaginea în oglindă a vieţii interioare a sufletului. Dacă nu ai nicio slăbiciune, nu poţi atrage probleme sau vibraţii negative. Răul nu te poate atinge şi nici un pericol nu te poate ameninţa. Repetă în permanenţă gândul că răul nu există. Adevărul şi intuiţia te vor ghida de-a lungul întregii tale vieţi. Vei descoperi de asemenea acel lucru atât de greu de găsit pe pământ: iubirea pentru ceea ce faci şi iubirea pentru semenii tăi. Acesta este dublul secret al adevăratei bogăţii.
-
Marele secret al oricărei realizări de succes este credinţa. Dacă eşti cu adevărat convins că poţi realiza ceva, vei realiza cu siguranţă.
-
Omul nu este altceva decât o reflexie a gândurilor depozitate în subconştientul său.
-
Mii de oameni doresc să se-mbogăţească, dar nici măcar 1% dintre ei nu îşi asumă iniţiativa de a stabili un plan pentru a-şi atinge scopul. Încearcă să fii altfel! Stabileşte-ţi un plan.
-
Începutul constă întotdeauna în a visa că vei deveni bogat.
-
Ceea ce contează este să-ţi impregnezi în permanenţă subconştientul cu obiectivul pe care ţi l-ai propus, pe care l-ai notat în scris, afirmând că doreşti să obţii o anumită sumă de bani într-un anumit interval de timp. Subconştientul se va ocupa el însuşi de rest. Rămâi în aşteptare. Ştiind că lucrurile nu se vor schimba de la sine, de fiecare dată când în cale îţi iese o oportunitate, aruncă-te asupra ei fără nici cea mai mică ezitare. Nu te lăsa paralizat de teama care îi împiedică pe atâţia oameni să îşi realizeze visele. Nefăcând nimic, nu vei obţine nimic deci nu trebuie să eziţi spre a face paşii necesari pentru a-ţi atinge scopul.
-
Viaţa ne oferă exact ceea ce aşteptăm noi să primim de la ea. Nici mai mult, nici mai puţin. De multe ori, noi uităm că ea este pregătită să ne ofere mult mai mult decât suntem pregătiţi noi să îi cerem.
-
Tot ceea ce vei afirma cu tărie, cu o mare convingere interioară susţinând apoi prin repetiţii succesive, se vor întâmpla în cel mai scurt timp.
-
Cunoaşterea conduce la libertate. Restul e o simplă chestiune de timp.
-
Să repeţi zilnic formula secretă: Cu fiecare zi care trece, mă simt din ce în ce mai bine, din toate punctele de vedere. Repetă această formulă cu voce tare, de 50 de ori, dimineaţa şi seara şi ori de câte ori poţi în timpul zilei. Cu cât o vei repeta mai des, cu atât mai mare va fi impactul pe care îl va produce asupra ta.
-
Toţi oamenii doresc să fie fericiţi dar nu ştiu ce caută. Când nu ştii încotro te-ndrepţi, nu vei ajunge nicăieri.
-
A fi un geniu nu înseamnă altceva decât a te bucura de ceea ce faci.
-
Secretul fericirii constă în a trăi ca şi cum această zi ar fi ultima, în a trăi plenar fiecare zi în parte, făcând numai ceea ce consideri absolut necesar să faci, adică ceea ce ai face dacă orele ţi-ar fi numărate.
-
Caracterul este tot una cu destinul. Întăreşte-ţi mintea şi circumstanţele exterioare ale vieţii se vor alinia la dorinţele tale. Îţi vei controla astfel propria viaţă.
-
Pot face orice. Nimic nu-mi este imposibil atâta timp cât sunt stăpânul propriului meu destin.
-
Dacă porneşti de la premisa că nu poţi, nu faci decât să-ţi blochezi singur progresul.
-
Dacă doreşti să devii stăpânul propriei tale vieţi, în locul sclavului actual, controlat de evenimente, ascultă vocea interioară care se ascunde în profunzimea minţii tale şi oferă-i mai multă libertate de expresie. Aceasta este vocea intuiţiei tale, a sufletului tău, calea către puterea ta secretă.
-
Să-nvăţăm să trăim aici şi acum. Să uităm de trecut şi să nu ne pese de viitor. Secretul este concentrarea mentală. Aceasta este cheia succesului în toate domeniile vieţii. Cu cât te vei putea concentra mai bine, cu atât mai rapid şi mai eficient vei munci, sesizând inclusiv detaliile peste care ceilalţi trec cu uşurinţă.
-
Fiecare fiinţă umană este o enigmă. Din păcate, noi suntem enigme nu numai pentru cei din jur, ci şi pentru noi înşine. Iar sursa acestei probleme este lipsa de concentrare.
-
Fii absolut convins în interiorul tău că vei reuşi, şi minunea se va-ntâmpla. Nu lăsa nici un fel de spaţiu pentru îndoieli. Alungă-le cu toată puterea minţii tale. Îndoielile fac parte integrantă din lumea puterilor întunericului, în timp ce optimismul aparţine împărăţiei luminii şi a vieţii.
-
Cea mai mare avere a omului este libertatea sa. Adevărata libertate constă în detaşare.
-
Descoperă cine eşti cu adevărat. Adevărul te va elibera pentru totdeauna.
„Oamenii cinstiţi nu se-mbogăţesc niciodată.”
Destul, Hidalgo! Tema e prea mare!
Descopera – pe dat – din intamplare –
Ca-n Marea noastra Ferma de-animale,
A Terrei – porcii-s milionari…