Napoleon Hill – Calea spre succes
Napoleon Hill este considerat unul dintre părinţii literaturii motivaţionale. Putem afirma cu certitudine că operele lui au schimbat destine. A fost ucenicul de nădejde al lui Dale Carnegie. A trăit în perioada 26 octombrie 1883 – 8 noiembrie 1970 iar cercetările întreprinse de Hill au vizat credințele personale și rolul pe care acestea îl au asupra succesului. Între 1933 și 1936, a fost consilier al președintelui american Franklin D. Roosevelt. „Tot ceea ce mintea unui om poate concepe și crede, poate realiza” este unul dintre citatele cele mai reprezentative ale lui Napoleon Hill. Scrierile sale arată cum se dobândește bogăția și oferă o formulă prin care orice om poate dobândi averi nemăsurate, atât în plan material, cât și spiritual.
Conform cercetărilor întreprinse de Tom Butler-Bowdon, biograful său, Napoleon Hill s-a născut într-o casă mică din orașul Pound, din Virginia de Sud. Mama lui a murit când Napoleon avea 10 ani, iar tatăl său s-a recăsătorit doi ani mai târziu. La vârsta de 13 ani, Hill a început să lucreze ca reporter pentru un ziar de provincie din Wise County, Virginia. Și-a folosit, mai târziu, abilitățile de reporter pentru a intra la Școala de Drept, dar a fost nevoit să renunțe la studii din cauza situației financiare deficitare.
Hill considera că întâmplarea care i-a schimbat complet viața a avut loc în 1908, când a fost angajat să scrie o serie de articole despre oamenii faimoși și de succes. Astfel, i-a luat un interviu lui Andrew Carnegie. La acea vreme, Carnegie era unul dintre cei mai bogați oameni din lume. Acesta i-a împărtășit lui Hill convingerea sa că procesul succesului poate fi sintetizat într-o formulă simplă, pe care orice om ar fi capabil să o înțeleagă și să o aplice. Impresionat de personalitatea lui Napoleon Hill, Carnegie l-a întrebat dacă este dispus să pună cap la cap toate informațiile, să intervieveze peste 500 de bărbați și femei de succes, mulți dintre ei având averi foarte mari, în scopul de a descoperi și publica formula succesului.
În cursul cercetărilor întreprinse de Hill, acesta a luat interviuri multor oameni celebri și bogați ai vremii, printre care se numără Thomas Edison, Alexander Graham Bell, George Eastman, Henry Ford, Elmer Gates, John D. Rockefeller, Sr., Charles M. Schwab, F.W. Woolworth, William Wrigley Jr., John Wanamaker, William Jennings Bryan, Theodore Roosevelt, William H. Taft și Jennings Randolph. Hill a fost consilier pentru doi președinți americani, Woodrow Wilson și Franklin Delano Roosevelt.
Ca rezultat al cercetărilor întreprinse, a formulat Filozofia Împlinirii ca soluție pentru dobândirea succesului și trecerea de la sărăcie la bogăție, fiind publicată inițial în 1928 sub forma unui curs intitulat The Law of Success (Legea Succesului). Formula Împliniii a fost explicată în detaliu și publicată în cursuri de studiu la domiciliu, inclusiv în seria de 17 volume numită „Mental Dynamite”, până în 1941.
Hill considera că libertatea, democrația, capitalismul și armonia sunt elemente importante ale Filozofiei Împlinirii. În scrierile sale, a afirmat că acestea sunt elemente de bază care susțin împlinirea succesului personal. Emoțiile negative nu își găsesc loc în această filozofie, Hill considerându-le surse ale eșecului și insuccesului.
Secretul împlinirii, al succesului, a fost menționat în cartea Think and Grow Rich (De la Idee la Bani), dar nu a fost nicăieri identificat explicit. Prin această prezentare voalată, Hill a vrut să îi încurajeze pe cititori în a găsi forma și conținutul care rezonează cel mai bine cu ei înșiși.
Cărțile lui Napoleon Hill s-au vândut în zeci de milioane de exemplare, dovedind că secretul împlinirii continuă să fascineze și să schimbe vieți.
În prezent, scrierile lui Napoleon Hill continuă să constituie unul dintre nucleele dezvoltării personale și educației pentru dobândirea succesului.
Vă prezentăm în continuare câteva citate semnificative din celebra lui lucrare „Calea spre succes„:
– Succesul unui om n-ar trebui judecat după ceea ce a obţinut, ci după „obstacolele pe care le-a depăşit”. Booker T. Washington
– În viaţă, singurul scop aflat mai presus de toate celelalte este fericirea.
– Fericirea adevărată, cea care oferă satisfacţii de durată vine numai oferind-o celorlalţi.
– În orice minte obişnuită zace un geniu adormit, ce nu aşteaptă decât atingerea unei dorinţe puternice pentru a se trezi şi a o pune la treabă.
– Orice eşec e o binecuvântare ascunsă, care v-a oţelit mentalul şi v-a pregătit pentru următorul test! Mi-e milă de voi, dacă n-aţi eşuat niciodată, pentru că aţi ratat unul dintre puţinele procese cu adevărat educative din natură. Căutaţi acea persoană care n-a greşit niciodată şi veţi întâlni un om care n-a făcut în viaţa lui nimic demn de menţionat.
– Cu toţii avem nevoie de cineva care să creadă în noi şi să ne încurajeze.
– Majoritatea oamenilor cu adevărat mari au început de la un nivel scăzut – mult mai jos pe scară decât tine, oricare ţi-ar fi poziţia actuală. Dar s-au regăsit pe sine, s-au cunoscut şi au recunoscut puterea celui care spune „Voi face”. Şansele n-o să-ţi apară în cale dacă nu ai o părere suficient de bună despre tine încât să profiţi de ele.
– Nu te-ai născut ca să rămâi în locul în care te afli acum.
– Consideră-te un om de valoare. Cere mult de la tine însuţi. Fii tu însuţi cel mai aspru şef al tău.
– Eşti cea mai importantă persoană din lume. Poţi fi exact ceea ce vrei să fii. Nimeni nu poate face pentru tine cât poţi face tu însuţi. Totul depinde de Tine.
– Pentru că au crezut în ei: Lincoln s-a născut într-o cabană din lemn şi a ajuns la Casa Albă, Napoleon a pornit în viaţă ca un corsican sărac şi a adus întreaga Europă la picioarele sale, Henry Ford era un biet băiat de ţăran şi a pus mai multe roţi în mişcare decât oricare alt om de pe planetă, Rockfeller a început ca un contabil mărunt şi a devenit cel mai bogat din lume. Toţi aceştia au pus mâna pe ceea ce şi-au dorit pentru că au avut încredere în propriile abilităţi. Tu de ce nu decizi ce-ţi doreşti şi nu ieşi în lume să obţii asta?
– După ce ai căutat cauza nefericirii tale în afară, întoarce-ţi privirea spre interior, cercetează-ţi inima, vezi ce gânduri te frământă, şi vei găsi răspunsul.
– Fă ce trebuie şi vei avea putere. Emerson
– Toate lucrurile măreţe sunt uşor de-ndeplinit – ceea ce contează, însă, sunt anii, zilele şi orele de pregătire care le-au precedat. Lui Edison nu i-a luat decât douăzeci de minute ca să demonstreze utilitatea becului incandescent – dar a petrecut o viaţă întreagă în căutarea filamentului potrivit. Lincoln a scris cel mai mare discurs ţinut vreodată în limba engleză – discursul de la Gettysburg – pe spatele unui şerveţel, cu o oră înainte de a-l rosti; cu toate acestea, profunda sa înţelegere, spiritul neclintit, infinita compasiune, întreaga sa viaţă răzbat din fiecare frază.
– Calea spre succes este o cale a eforturilor. Aspiră către perfecţiune în lucrurile mărunte pe care le faci şi, când va sosi clipa cea mare, vei fi pregătit. Îţi iei tăria din sudoarea corpului, din tumultul minţii, din năzuinţa sufletului.
– De-a lungul vieţii, vei întâlni obstacole la tot pasul. De nenumărate ori, te vei afla la un pas de eşec, dar, atunci, aminteşte-ţi următorul lucru: din fiecare obstacol pe care-l depăşeşti, din fiecare eşec pe care-l eviţi ai o importantă lecţie de învăţat. Face parte din planul Naturii să-ţi pună obstacole în cale. De fiecare dată când ai trecut un hop, devii mai puternic, mai pregătit pentru următorul. Obstacolele sunt greutăţile ce te oţelesc pentru marea cursă a vieţii!
– Fericirea nu-ţi este dată, ci se câştigă aducând servicii utile semenilor tăi!
– Singurul lucru cu adevărat valoros la tine, sau oricare altcineva, este mintea! Bătrânele trupuri pe care le cărăm cu noi nu valorează cine ştie ce. Ele nu sunt decât uneltele cu ajutorul cărora mintea lucrează. Nu se pot mişca nici măcar un centimetru dacă mintea nu le ordonă să o facă. Dacă vrei să te înţelegi pe tine însuţi, află mai întâi câte ceva despre propria minte şi, când o vei face, vei şti destule despre orice minte, pentru că toate funcţionează exact la fel.
– Dacă vrei să ai un caracter puternic, înconjoară-te de imaginile marilor bărbaţi şi femei pe care îi admiri, atârnă pe pereţii camerei motouri şi cugetări pozitive, pune la-ndemână, pe noptieră, cărţile autorului tău favorit, subliniind pasajele care trezesc în tine cele mai nobile gânduri, umple-ţi mintea cu cele mai îndrăzneţe, mai impresionante şi mai înălţătoare idei şi, în curând, vei începe să vezi că personalitatea ta va căpăta nuanţă şi caracteristicile mediului pe care ţi l-ai construit.
– Oricine poate începe o sarcină. Ar trebui să aibă, însă şi ceva „geniu”, ca să găsească în el curajul, încrederea şi neţărmurita răbdare pentru a o termina. Dar acesta nu e „geniu”, ci perseverenţă şi bun simţ.
– Genial e un om care munceşte mult şi care găseşte un plan viabil, de care se ţină până la sfârşit.
Edison
– Eşecurile ne-nvaţă să fim toleranţi, să perseverăm. Orice eşec ascunde o importantă lecţie de viaţă, chiar dacă, pentru moment, nu o putem conştientiza.
– De mii de ani, lumea îl proslăveşte
Pe cel ce a îndrăznit şi a câştigat,
Dar pe acela ce-ncearcă şi se prăbuşeşte,
Eu-l plâng şi-i închin slava unui cuget nepătat
Mare e cel ce-şi ţine sabia în teacă
Şi lăudat acela ce nu bea,
Însă acela ce se ridică iar şi pleacă,
Acela va avea prietenia mea.
– O doză sănătoasă de măgulire nu strică, pentru că ne face mai îndrăzneţi. Prea multă, însă, şi am căzut în inactivitate.
– Când mă apăr, devin mai puternic, îmi dezvolt capacităţile strategice şi mă menţin în formă pentru ca atunci când voi fi nevoit să lupt să ştiu cum să o fac.
– E mai folositor să fii un bun ascultător decât un bun vorbitor.
– Schimbă-ţi atitudinea faţă de semenii tăi şi dedică-ţi toate eforturile spre a-i ajuta să găsească fericirea. În această strădanie, care este preţul pe care trebuie să-l plăteşti Naturii pentru munca ei de a te transforma, vei găsi tu însuţi fericirea.
– Eşti suma cuvintelor pe care le foloseşti, a literaturii pe care o citeşti, a gândurilor care te frământă, a anturajului pe care ţi l-ai ales şi a poziţiei la care aspiri în viaţă.
– Există trei puteri care, dacă ar fi organizate cum trebuie, ar putea schimba comportamentul întregii lumi într-o singură generaţie: bisericile lumii, şcolile, ziarele şi revistele. (credinţa, educaţia, mass-media sau presa)
– Acum oamenii aşteaptă să devină milionari, nu mari oameni de stat; îşi dedică eforturile câştigului personal, nu binelui întregii rase, ca înaintaşii lor. Ne chinuim să-i imităm pe Rockefeller şi Carnegie, nu pe Washington sau Lincoln.
– Acumulează cunoştinţe, dezvoltă-ţi acea capacitate de a înţelege şi interpreta corect tot ce se-ntâmplă în jurul tău, şi vei obţine tot ceea ce-ţi doreşti. Inteligenţa conduce lumea. Educă-ţi inteligenţa cât mai repede cu putinţă!
– Dacă gândirea are întâietate, puterea vine de la sine!
Concurs – reecranizare GrotEsca dupa DAN Pita
Orice asemanare cu vreo situatie din proximitate este , pur si sumplu, verosimila, paradantozala, si partadoxala
“Calea spre succes”
De Napoleon Hill
Recenzie de carte dupa coperta
( pentru uzul stiristelor de CultUra media si sub-media )
Aceasta carte – nobil inteles
Ne spune – cat lecturi – nici nu ne-ncap… …
Ca-n viata – de voieste sa ai success –
Nu trebuie sa ai nimic in cap…
11 februarie 2016
Cu deosebit respect,
Jianu Liviu-Florian
Tin minte un mic catren pe care il stiu de la un sef de revizie vagoane. Acest catren circula in perioada heirupista cand era nevoie de FORTA de munca, in cazul de fata la descarcat vagoane: „Carte multa nu se cere
Sa fii prost, sa ai putere!”
Din, pacate, cu mici adaptari e valabil si azi in multe domenii de activitate, chiar si-n politica. Adi Popescu