S-a întâmplat astăzi…
1819 – S-a născut Theodor Fontane, scriitor german (O vară la Londra, Înainte de furtună, Adultera, Erori și încurcături, Ireparabil ș.a)
1863 – S-a născut Alexandru I. Hodos , pseudonim Ion Gorun (Câteva versuri, Alb și negru, Robinson în Țara Românească, Lume necăjită, Obraze și măști, Al. Vlahuță. Omul si opera. O reprivire. ; traduceri din Goethe, Strindberg, Dumas, Katl May, Kant etc.)
1865 – S-a născut autorul Cărților junglei (Cartea junglei-1894, A doua carte a junglei- 1895), Rudyard Kipling, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură ,,…pentru puterea de observație, originalitatea imaginației, virilitatea ideilor și remarcabilul talent narativ care caracterizează creația acestui autor de reputație mondială” în 1907 și al Premiului Gothenburg pentru Poezie în 1934 (Poezii lirice ale unui școlar, Cântece funcționărești și alte versuri, Balade de cazarmă și alte versuri, Cele șapte mări, Cântarea de pe urmă și alte poezii)
1942 – S-a născut Vladimir Bukovski, autor rus ce a manifestat disidență antisovietică, dezvăluind Occidentului, în peste 150 de pagini, abuzurile instituțiilor psihiatrice asupra deținuților politici. A intrat de timpuriu în conflict cu regimul sovietic și începând de la vârsta de 16 ani a fost reținut de mai multe ori de KGB pentru pornirile sale subversive (To Build a Castle, My life as a dissenter, Cette lancinante douleur de la Liberte – traduse in numeroase limbi, Les pacifistes contre la paix ).
1944 – A murit scriitorul francez Romain Rolland, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1915 ,,ca un omagiu adus înaltului idealism al creației lui literare și dragostei de adevăr cu care a descris diferite tipuri umane” (Jean Christophe – 10 vol., Inimă vrăjită– în 7 vol.; teatru:Doamna de Montespan Triumful rațiunii, Va veni și vremea, Cei învinși etc.)
1986 – A murit Ion Bănuţă, poet argeșean (Cetatea tăcerii, Izvoare, La hotarul dintre lumi, Am rechemat iubirea, Lacrima diavolului- volum ce deschide o succesiune de șase „Panorame”)
Mi-e dor de ea
Mi-e dor de ea ca nimănui
Ca unui vechi nomad de drumul lui
Port răni adânci în ochi și-n trup,
Veșmintele de-argint le rup.
Aștept trecutele iubiri,
Conturul brațelor subțiri
Și părul amintind de ploi,
Și vechea urmă din noroi.
Dar urma ei s-a șters demult
De cine azi să prea-ascult?
De vântul ce-mi închide uși
De greieri sau de cărăbuși?
Mi-e dor de ea ca nimănui
Ca unui vechi nomad de drumul lui
Port răni adânci în ochi și-n trup,
Veșmintele de-argint le rup.
Toamna
Fără vrere, fără vină,
mă aflai în miez de toamnă.
Dulce eşti, cumplită doamnă!
Bruma grea, diamantină
a tăiat cu mii de seceri
frunzele de pe cărare,
poticnindu-le de zare.
Să mă-ncumet în petreceri?
Ori să scot, din foi de jale,
vremea care-mi fură anii,
cum scot peştii atamanii
de sub apele domoale?!
Alergai pe-un drum de sită
după-un dram de primăvară,
ce cu viaţa se măsoară
şi cu clipa infinită.
Mai pe drum, mai prin sulcină,
mă aflai în miez de toamnă.
Dulce şi cumplită doamnă,
nu-mi căta la ani pricină!