Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

Caius Iulius Caesar

49 î.Hr. – Iulius Cezar a trecut Rubiconul, declanșând războiul civil împotriva lui Pompei.

În anul 60 i.en., Cezar a aplanat conflictele dintre magnatul Crassus şi generalul Pompei, propuand o coaliţie triumvirala în care toţi cei trei să conducă Republica drept consuli. Pentru a menţine alianţa întărită cu Pompei, i-a oferit mâna fiicei sale, Iulia. Cezar a câştigat mandatul de 5 ani de guvernator în trei provincii:Gallia Cisalpină, Gallia Transalpina şi Illyria. În Franţa de azi avea să înceapă ascensiunea să în luptele cu hoardele “barbare”.

În anul 52 i.en, sorţii se întorceau împotriva lui Cezar. Senatul Romei, fiind îngrijorat că puterea lui Cezar creştea cât se află în Galia, l-au momit pe Crassus, protectorul lui Cezar, să organizeze o expediţie în Partia unde a fost capturat în ambuscadă şi ucis de părţi după ce i-au turnat aur fierbinte în gură. Tot atunci, fiica lui Cezar şi soţia lui Pompei, Iulia, murise la o naştere. Pompei a fost distrus.

După capitularea lui Vercingetorix și cucerirea Alesiei, toată Gallia era supusă lui Cezar. Dar la Roma, Pompei se depărtase de el, căsătorindu-se cu fiica unui senator.

În anul 49 i.en., senatorii optimates şi aristocraţii, chiar şi Cato cel Tânăr au reuşit să-l convingă pe Pompei (care era numit acum singurul consul) să se întoarcă împotriva lui Cezar, desemnându-l ca duşman al Romei. Cezar era obligat să predea comanda legiunilor şi risca ca la întoarcere să fie arestat pentru prăduire, crime şi nesupunere sau chiar anihilat de rivalii săi invidioşi pe succesul şi popularitatea sa.

Zarurile au fost aruncate la traversarea râului Rubicon de către Cezar şi legiunile sale. Pompei şi susţinătorii săi, neavând forţe militare, s-au refugiat în Grecia. Cezar n-a întâmpinat nicio opoziţie, intrând cu armata sa în Roma. Pompei a reuşit să-şi tranga forţe duble faţă de cele ale lui Cezar. Prima confruntare a avut loc la Dyrrachium unde Cezar a fost învins.

Bătălia finală s-a dat la Pharsalus în anul 48 i.en. între cele 9 legiuni ale lui Cezar şi sub-locotenentului său, Marc Antoniu, şi cele 12 legiuni ale lui Pompei. Cezar, folosindu-şi geniul tactic, a reuşit să respingă cavaleria şi infanteria lui Pompei cu o armată inferioară numeric, ascunzând trupe în ultima linie. Pompei a fugit în Egipt unde a fost decapitat de gărzile egiptene ale faraonului Ptolemeu al XIII-lea.

1475 – Bătălia de la Podul Înalt: Ştefan cel Mare, domnul Moldovei, a zdrobit armatele otomane conduse de Suleiman Pașa.

1493 – S-a născut umanistul Nicolaus Olahus, arhiepiscop de Esztergom și guvernator al Ungariei (d. 1568).

1769 – S-a născut mareșalul francez Michel Ney (d. 1815).

1810 – Napoleon Bonaparte a divorțat de prima lui soție, Joséphine.

1862 – A murit inventatorul american Samuel Colt, creatorul revolverului care îi poartă numele (n. 1814).

1863 – Prima linie publică de transport subteran din lume a fost deschisă la Londra.

1906 – S-a născut matematicianul Grigore Moisil (d. 1973).

1971 – A murit creatoarea de modă Coco Chanel (n. 1883).

1984 – SUA și Vaticanul au restabilit relații diplomatice, după o pauză de 117 ani.

1997 – Miron Cozma, liderului minerilor din Valea Jiului, a fost arestat pentru mineriada din septembrie 1991. El a fost acuzat și trimis în judecată pentru subminarea puterii de stat, infracțiuni la legea siguranței pe calea ferata și pentru port ilegal de armă.

Sursa: https://historia.ro/sectiune/calendar/calendar-10-ianuarie-49-ihr-iulius-cezar-a-566868.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *