Oglinda zilei

https://blog.revistaderecenzii.com/

Nea Mărin miliardar (1979)

62 – Orașul Pompeii a fost lovit de un cutremur catastrofal, cu 17 ani înainte de a fi distrus de erupția Vezuviului.

1597 – A avut loc execuția celor 26 de martiri de la Nagasaki, prima execuție a unor creștini în Japonia.

1601 – Baba Novac, vestitul haiduc sârb din armata lui Mihai Viteazul, a fost ars pe rug în piața Clujului, de către magnați maghiari.

Despre viaţa lui Baba Novac – „unul din cei mai viteji căpitani ai lui Mihai Viteazul” – avem ştiri puţine. Într-o notiţă referitoare la locul de naştere al acestuia, cronicarul transilvănean Ştefan Szamoskozy spune că Baba Novac era originar din satul Poreci, situat pe o fostă insulă de pe Dunăre.

La început – ne informează acelaşi Szamoskozy – a fost ostaş de rând şi se aflase în închisoarea turcească, unde „i-au scos toţi dinţii, încât nu mai avea niciun dinte în gură”. După venirea lui în Ţara Românească, Mihai Viteazul l-a numit căpitan peste haiduci, care formau un corp însemnat în oastea acestui mare voievod (la un moment dat circa 8.000 de asemenea ostaşi). Haiducii erau recrutaţi dintre oamenii liberi din diferite părţi.

Baba Novac a intrat în slujba lui Mihai Viteazul în anul 1595, probabil după lupta de la Călugăreni. Prima sa misiune, care l-a ridicat în rândul celor mai apreciaţi oameni ai lui Mihai, a fost incursiunea din primăvara anului 1595. În fruntea a 700 haiduci, trecând Dunărea, a înaintat până la munţii Balcani, ca să aştepte oastea otomană condusă de Hasan paşa, care trecea munţii pentru a-l întâlni la Sofia pe sultan. Baba Novac a atacat această oaste, punându-l pe fugă pe Hasan şi luând căruţele şi caii, armele şi toată comoara ce avea.

e aici înainte el va fi mereu lângă Mihai. Astfel, îl găsim alături în bătălia din 18/28 octombrie 1599 la Şelimbăr, unde, nemaiavând răbdare să aştepte tratativele începute între episcopul Malaspina, sol al cardinalului Andrei Bathory, şi Mihai, tratative prin care se urmărea câştigarea de timp pentru adunarea oastei principelui Transilvaniei, cu corpul de oaste comandat de el atacă prin surprindere, contribuind astfel la victoria obţinută de Mihai.
În primăvara anului 1600, Baba Novac este trimis de Mihai în Banat, în părţile Lipovei, unde este victorios în mai multe lupte. Apoi îl însoţeşte în Moldova, Mihai încredinţându-i urmărirea lui Ieremia Movilă.

Baba Novac ocupă teritoriul Moldovei şi instalează o garnizoană în oraşul Iaşi. În tot timpul acestei campanii, rapoartele comisarilor împăratului Rudolf al II-lea ni-l arată pe Baba Novac ca pe unul dintre cei mai apreciaţi ostaşi. La 27 iunie, comisarii raportează împăratului că Baba Novac, cu 3000 de oameni, a cucerit teritoriul până la Cameniţa şi nici Hotinul nu va putea rezista multă vreme. La rândul lor, spionii lui Ieremia Movilă raportează înspăimântaţi că Mihai l-a trimis pe Baba Novac cu 20.000 de oameni ca să treacă la Cernăuţi.

Reîntors în Moldova, Mihai Viteazul, acum domn peste cele trei ţări române, avea de înfruntat insurecţia nobiliară izbucnită la 1 septembrie 1600, odată cu refuzul nobilimii de a participa la dieta convocată la Sebeşul Săsesc. La 18 septembrie 1600, are loc lupta de la Mirăslău, unde armata lui Mihai a suferit o grea înfrângere. După informaţiile ce le avem se pare că la data la care a avut loc această bătălie Baba Novac se afla în Ţara Românească, lângă fiul lui Mihai, Pătraşcu, fiind chiar conducătorul oastei acestuia;că Mihai îl chemase în ajutor, dar el n-a putut ajunge la timp.

Baba Novac este prins, probabil, în părţile bănăţene de Ştefan Csaky, unul dintre conducătorii grupării nobiliare, care urmărea răsturnarea situaţiei politice din Transilvania. În ziua de 3 februarie, Baba Novac şi preotul său au fost aduşi la Cluj. Sub pretextul că ar fi dus tratative cu paşa din Timişoara şi ar fi avut de gând să dea Lugojul şi Caransebeşul pe mâna turcilor, dieta l-a judecat pe Baba Novac şi l-a condamnat la moarte prin arderea pe rug.

Execuţia

La 5 februarie 1601, are loc execuţia lui Baba Novac şi a preotului său în piaţa oraşului Cluj. Execuţia a început la 10 dimineaţa. Baba Novac şi preotul au fost legaţi pe grinzi, apoi aruncaţi pe rugul în flăcări. Generalul Gheorghe Basta urmărea execuţia de la fereastra unei case din piaţa oraşului. Săturându-se până la urmă, a poruncit încetarea schingiuirii lui Baba Novac. După această moarte năprasnică, cei doi au fost traşi în ţeapă pe drumul Feleacului. „Nici nu se poate spune – scrie cronicarul – cu ce iuţeală i-au mâncat corbii carnea, încât în zilele următoare nu se mai vedeau în ţeapă decât oasele”.

Peste câteva luni, după lupta de la Gurăslău (3 august 1601), Mihai Viteazul se întoarce biruitor spre oraşul Cluj, care se supune imediat. Aflând locul în care a fost tras în ţeapă Baba Novac „…Mihai Vodă a ridicat pe locul tragerii în ţeapă un steag mare în cinstea marelui şi viteazului său slujitor.”

1690 – La Sibiu, a fost încheiat tratatul dintre domnul Moldovei, Constantin Cantemir, și Sfântul Imperiu Roman, reprezentat prin generalul imperial Donat Heissler.

1852 – Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, unul dintre cele mai mari și vechi muzee din lume, a fost deschis publicului.

1867 – A fost încheiat acordul austro-ungar privind crearea statului dualist Austro-Ungaria, în cadrul căruia Marele Principat al Transilvaniei era dizolvat și încorporat Ungariei, desființându-i-se autonomia.

1878 – S-a născut pionierul francez al automobilelor André Citroën (d. 1935)

1885 – Regele Leopold al II-lea al Belgiei a înființat Statul Independent Congo în centrul Africii, stat pe care apoi l-a condus ca pe o posesiune personală.

1919 – A fost creată compania United Artists (UA), unele dintre cele mai mari studiouri cinematografice ale secolului trecut de către Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks și D.W. Griffith.

1936 – Filmul mut al lui Charlie Chaplin, Modern Times („Timpuri noi”) are premiera la New York. Filmul, care satirizează taylorismul, a devenit una dintre cele mai reușite lucrări ale lui Chaplin.

1946 – Anglia și Statele Unite ale Americii au recunoscut guvernul condus de Petru Groza și au reluat legăturile diplomatice cu România.

1953 – Iuliu Maniu, fost președinte al Partidului Național-Ţărănesc și prim-ministru al României, a murit în închisoarea Sighet (n. 1873).

1958 – O bombă cu hidrogen (numită „Tybee Bomb”) a fost pierdută de Forțele Aeriene ale SUA în largul coastei statului american Georgia; nefiind recuperată nici până în prezent.

1963 – Ion Mihalache, fondator și președinte al Partidului Țărănesc, apoi președinte al Partidului Naţional-Ţărănesc, a murit în închisoarea de la Râmnicu Sărat (n. 1882).

1965 – S-a născut fotbalistul Gheorghe Hagi.

1979 – A avut loc premiera filmului „Nea Mărin Miliardar” în regia lui Sergiu Nicolaescu, în rolul principal Amza Pellea. „Nea Mărin miliardar” se află pe locul 1 în topul celor mai vizionate filme romanești din toate timpurile, conform Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România.

Sursa: https://historia.ro/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *